28.2.09

Sportisti godine ZDK


U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica u organizaciji NIPD Naša riječ i Sportskog saveza Zeničko-dobojskog kantona je održana manifestacija „Izbor sportiste ZDK 2008. godine“.

Za najbolje sportiste ZDK-a u prošloj godini izabrani su bh. olimpijac, bacač kugle, Hamza Alić, član Atletskog kluba „Zenica“ i karatašica, Marija Katić, članica Karate kluba „Usora“.

Među 10 najboljih sportista ZDK-a u prošloj godini izabrani su još: Samir Salihović (Odbojkaški klub Kakanj), Tarik Jusufbašić (Aero klub „Izet Kurtalić“ Visoko), Ivan Divković (Rukometni klub Krivaja Zavidovići), Kenan Penjić (Boks klub Čelik), Džemal Mahmić (Klub borilačkih vještina Isak Zenica), Vinko Pravdić (Karate klub Viktorija Žepče), Sanela Salkić (Plivački klub Zenica-Željezara) i Amira Sirotanović (Odbojkaški klub Kakanj).

Najbolji sportisti u konkurenciji juniora su rukometaš Bosne Prevent iz Visokog Faruk Vražalić i atletičarka AK „Zenica“ Paša Šehić. Priznanje „Najbolji sportski kolektiv“ pripalo je Odbojkaškom klub Kakanj, dok su nagrađeni još Nogometni klub Čelik i Plivački klub Željezara-Zenica.

U kategoriji trenera za najboljeg je izabran Mehmed Skender, atletski trener iz Zenice, dok su nagrađeni još Luka Šimunović, karate trener iz Usore i Safet Ćerim, trener ragbijaša Čelika i selektor ragbi reprezentacije BiH. Najuspješnija juniorska ekipa je Škola rukometa Pingo-RK Maglaj. Specijalnom gostu večeri, Miroslavu Ćiri Blaževiću, selektoru nogometne reprezentacije BiH, uručena je posebna nagrada za „Sportski događaj 2008. godine“, što je prema ocjeni žirija bila utakmica nogometnih reprezentacija BiH i Estonije u kojoj je naša reprezentacija slavila sa 7:0, što je najuvjerljivija pobjeda od prijema NS BiH u FIFA.

Nagradu „Sportski uzor“ dobio je alpinista i osnivač Kluba ekstremnih sportova „Scorpio“ iz Zenice, Edin Durmo. Za najboljeg sportskog novinara izabran je Harun Bošnjak iz Zenice. Nagrade za životno djelo uručene su Alojzu Reniću iz Zenice i Muhamedu Sofiću iz Doboj Juga.

Najbolji sportisti u konkurenciji invalidnih osoba su Esad Salkić iz Maglaja i Sanela Redžić iz Zenice. Najbolja ekipa u invalidnom sportu je Invalidski odbojkaški klub „Zavidovići“.

Premier liga na BHT, od večeras



„Marketinška agencija Euromedia pokrenula je ideju o direktnom prenošenju derbija kola utakmica fudbalske Premijer lige BiH. Ponudili su nam partnerstvo koje smo objeručke prihvatili i projekt je ugledao svjetlost dana. U ovoj godini prenosićemo 15 utakmica proljetnog dijela šampionata u sezoni 2008/09, te isto toliko u jesenjem dijelu novog prvenstva. Tremin bi trebao biti uvijek od 20 sati, no u nekim iznimnim situacija direktne prenose možda budemo emitovali i u drugoj satnici“, govorio je Belmin Karamehmedović, urednik sportskog programa BHT.

Ugovori sa osam klubova

„Euromedia“ potpisala je ugovore sa osma premijerligaških klubova, te će imati pravo emitovanja direktnih prenosa sa domaćih susreta Sarajeva, Željezničara, Borca, Čelika, Slobode, Zrinjskog, Širokog Brijega i Slavije.
„Od osam pomenutih klubova jedino Slavija nema reflektore na svom stadionu, pa postoji mogućnosti da neku od njihovih domaćih utakmica, što je logično, prenosimo ranije, odnosno ne u terminu od 20 sati. Uglavnom, prva utakmica koju ćemo raditi u direktnom prenosu je, kako je SportSport.ba i pisao ranije, subotnji susret 16. kola u kojem će se na „Pecari“ sastati Široki Brijeg – Slavija. Potom u 17. kolu direktno ćemo prenositi derbi između Zrinjskog i Sarajeva iz Mostara. Za prenose utakmica ostalih kola dogovoraćemo se nakdando sa Euromediom i klubovima“, rekao je Karamehmedović.

Regularnije prvenstvo

U NK Široki Brijeg nisu skrivali zadovoljstvo pokretanjem projekta „Derbi kola“.
„Pokretanje ovog zahtjevog projekta od izuzetnog je značaja za naš nogomet. On će direktnim prijenosima na BHT doprinijeti popularizaciji domaćeg nogometa, ali i boljem kvalitetu. Konkretno, i prvenstvo će biti regularnije, to je sigurno. Zbog toga smo mi u Širokom i odlučili potpisati ugovor sa „Euromediom“. Želimo da najbolji u svakoj utakmici pobjeđuju“, kazao je Josip Bevanda, generalni tajnik NK Široki Brijeg.

Od opšteg interesa za sve


Dragan Kulina, predsjednik FK Slavija složio se sa mišljenjem Bevande, ali i dodao:
„Projekt „Derbi kola“ je od opšteg značaja za bh. fudbal, klubove, navijače, igrače, trenere, fudbalske radnike, Savez. Sigurno je da će se kvalitet igre podići, igrači imati više motiva da bolje igraju u susretima koji se emituju u direktnom prenosu. I klubovima će lakše egzistirati, doći do sponzora. U Slaviji smo srećni što smo dio ovog veoma značajnog projetka za naš fudbal“, istakao je Kulina

Čelik izgubio na Koševu

Rezultati: SARAJEVO: Sarajevo – Čelik 1:0, TUZLA: Sloboda – Željezničar 1:0, BANJA LUKA: Borac – Zrinjski 1:2, TREBINJE: Leotar – Orašje 1:0, TRAVNIK: Travnik – Posušje 3:1, GRADAČAC: Zvijezda – Modriča Maxima 3:2, MOSTAR: Velež – Laktaši 1:0.
Sarajevo u derbiju povelo golom Damira Hadžića u 53. minutu. Ubačena lopta u kazneni prostor gostiju, Hadžić je primio i šutirao pored Bilobrka u nebranjeni dio gola.


Večeras od 20 sati na stadionu „Pecara“ igraju Široki Brijeg – Slavija!

Mervana zaustavljena u četvrtfinalu

Bosanskohercegovačka teniserka Mervana Jugić-Salkić nije se uspjela plasirati u polufinale 50.000 dolara vrijednog Challenger turnira u Clearwateru (SAD).

Naša teniserka je u četvrtfinalu zaustavljena od 250. igračice na WTA listi - Australke Sophie Ferguson sa 3:6, 2:6.

Na turniru na Floridi Jugić-Salkić nastavila je ovogodišnji kontinuitet sjajnih igara. Ove sezone savladala je čak tri igračice iz TOP 100 -
Hrvaticu Ivanu Lisjak (95., Australian open), Poljakinju Agnieszku Radwansku (9., Davis cup), te na ovom turniru Čehinju Luciu Hradecku (94.)

20-Barazh

Pucnjava u centru Zenice

Četrdesetogodišnji Vehid Kadrić iz Zenice teško je ranjen jučer oko 15,40 sati u centru Zenice, nadomak Kamenitog mosta, kada su na njega pucale dvije još uvijek zvanično neidentifikovane osobe. Kako nam je potvrđeno u policiji, u incidentu su učestvovali Kadrić sa jedne, te osobe sa inicijalima E. B. i A. S. sa druge strane. Kadrić je tom prilikom ranjen pucnjevima iz vatrenog oružja, a policija raspolaže sa određenim opisom i saznanjima o vjerovatnim napadačima.

Za sada se zna da su napadači pobjegli u vozilu crne boje, ali preciznijeg opisa nema, osim što policija raspolaže sa nezvaničnim opisom i imenima osumnjičenih, za kojima se traga.

- Pacijent je dovezen sa prostrijelnom ranom lijeve ntkoljenice i sa vjerovatnim lomom vilice. Ova druga povreda biće definitivno utvrđena snimanjem i dijagnostikom, koja će potrajati do uvečer, kazao nam je oko 16 sati dr. Ermin Ruščukić, dežurni ljekar Urgentnog bloka Kantonalne bolnice Zenica, neposredno po prijemu ranjenog Kadrića. Kako smo vidjeli na licu mjesta, nekoliko hitaca završilo je u parkiranim automobilima, a prava je slučajnost da nije bilo više ranjenih prolaznika, jer je to najfrekventniji pješački dio Zenice.

Pet godina za ubistvo i pokušaj ubistva

Sudija za maloljetnike Općinskog suda u Zenici jučer je izrekao osuđujuću presudu na pet godina zatvora optuženom Amaru Mirčetu Tabakoviću (17) iz Zenice. Tabaković je nepravomoćno osuđen zbog toga što je dana 8. decembra prošle godine oko 12,40 sati, u Zenici, u ulici Talića brdo počinio ubistvo Damira Imamovića (30) i pokušaj ubistva Gorana Serdarevića (51). Sa njim je u tom trenutku bio u društvu brat Emir (18), kojeg je policija uhapsila odmah, dok se Amar, odmah osumnjičen za ubistvo na osnovu iskaza svjedoka, predao dan kasnije.

Imamović je podlegao na licu mjesta, a Serdarević je ranjen u lice i natkoljenicu. Sudija je produžio pritvor Tabakoviću do pravosnažnosti ili najduže narednih devet mjeseci, saopćeno je iz Općinskog suda Zenica.

Osuđenici

Općinski sud u Zenica je tokom protekle godine u Kazneno - popravni zavod Busovača pokušao bezuspješno uputiti devedeset pet osoba na izdržavanje kazne, neki jednom,a neki čak osam puta, ali su te osobe vraćane zbog nedostatka smještajnih kapaciteta KPZ-a, kazala je jučer novinarima Dijana Ajanović, predsjednica Općinskog suda u Zenici.

- primljeno je 25 od 110 poslanih. Istovremeno, u KPZ Zenica primljeno je svih 200 upućenih. Ovaj sud je uputio deset centralnih, te pet međunarodnih potjernica, dok su dvije osobe pronađene i privedene po potjernicama. Nakon KPZ-a Busovača, sad nam problem pravi i pretrpanost pritvorske jedinice KPZ-a Zenica, jer se pritvorenici moraju držati odvojeno od osuđenika, a ti kapaciteti su uglavnom puni, kazala je Ajanović.

Kratkotrajna blokada


Dvadesetak demobiliziranih boraca jučer se sati okupilo ispred sjedišta Vlade Zeničko-dobojskog kantona, te nakratko blokiralo saobraćaj na najprometnijoj zeničkoj saobraćajnici, Obalnom bulevaru. Iapk, nakon razgovora sa službenicima policije koji su u međuvremenu pristigli, nezadovoljnici su "pomjerili" blokadu na rampu parkinga zgrade RMK prometa, u kojoj se nalazi sjedište ZDK-a, tražeći hitnu isplatu januarskih primanja, ali i uglavnom propuštajući vozila raznih službi, koja su se zatekla na najvećem parkingu u centru grada.

- Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona svoj dio sredstava je uplatila i dalje se čekaju sredstva federalnog Ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata koje treba da izmiri svoj dio obaveze prema demobilisanim borcima, nakon čega će banke početi isplatu naknada, saopćeno je jučer iz Uprave ZDK.

Umro dr. Zlatan Ćurić

Poznati zenički ljekar i humanista Zlatan Ćurić preminuo je preksinoć (četvrtak) u sedamdeset petoj godini života. Ćurić je bio dugogodišnji ljekar zeničke bolnice, a dvanaest godina do penzionisanja je bio na čelu Službe hirurgije.

Rođen u Sarajevu, u glavnom gradu BiH je završio osnovnu, srednju školu i fakultet, a nakon specijalizacije u beogradu u Zenici živi i radi od 1962. godine. Ćurić je nosilac više priznanja iz bivše države, a poznat je i kao jedan od najstarijih amatera u BiH i bivšoj Jugoslaviji. Još sa dvanaest godina sklopio je prvu svoju radio stanicu, te je bio priznat i u međunarodnim radioamaterskim krugovima.

Komemorativna sjednica povodom smrti dr. Ćurića zakazana je za danas (subota) u zgradi Kantonalne bolnice Zenica, a sahrana će biti obavljena u 13 sati na Gradskom groblju Crkvice u Zenici.

CZ


Komandant Kantonalnog štaba Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona Nermin Mandra jučer je povodom 1. marta Dana civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine za posebne doprinose u oblasti zaštite i spašavanja, dodjelio Zlatnu značku CZ-a Miralemu Galijaševiću, premijeru Zeničko-dobojskog kantona i Enesu Zecu, članu Štaba civilne zaštite općine Zenica.

Pismene pohvale CZ-a dobili su Crveni križ općine Usora, Profesionalne vatrogasne jedinice Visoko i Žepče, Njemačka humanitarna organizacija „HELP“ sa sjedištem u Sarajevu, Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK - odsjek za veterinarstvo, ITC Zenica RTVFBiH, Sekcija dobrovoljnih davalaca krvi Termoelektrane Kakanj, JP VIK Zenica, Kantonalna bolnica Zenica-Služba za zarazne bolesti i JP Veterinarska stanica Tešanj.

Među dobitnicima su i pojedinci - Pejo Perić (interna kontrola kvaliteta deminiranja), Gordana Bejić (medicinar u timu „B“ za otklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava ZDK-a), Saša Kadrić (Služba spasavanja na vodi i pod vodom ZDK-a), Damir Mujić (Operativni centar civilne zaštite ZDK-a), Ibrahim Serdarević (Dobrovoljno vatrogasno društvo Zenica), Mehmed Smajlagić (rukovodilac Profesionalne vatrogasne jedinice općine Maglaj), Sejad Nalić (predsjednik Skupštine Dobrovoljnog vatrogasnog društva Maglaj) i Mustafa Imamović (pripadnik civilne zaštite općine Zavidovići).

Narodna kuhinja-2000 obroka dnevno!!!



Gradska narodna kuhinja u Zenici je tokom svakog dana u prošloj godini prosječno pripremila 1.976 obroka za korisnike sa područja Zenice, saopćio je Koordinacioni odbor za rad najveće zeničke narodne kuhinje. Samo u prošloj godini pripremljeno je više od 650 hiljada obroka, a u Izvještaju o radu kuhinje koji je usvojen na sjednici Općinskog vijeća Zenica navodi se da je prošla godina završena sa samo 37.253 KM na žiro-računu, što je u principu dovoljno za desetak dana rada ove kuhinje. Narodna kuhinja Zenica pozvala je sve potencijalne donatore u hrani i novčanim sredstvima da pomognu sve veći broj korisnika ove kuhinje, uz koju djeluju i Merhametova i kuhinja Karitasa.

Pozivnica

Općina Zenica, Turistička zajednica ZDK i Sportsko-rekreativni klub ,,Bosna" iz Zenice, domaćini su i organizatori otvorenog državnog rafting kupa"BOSNA R6 BiH Rafting Cup "ZENICA 2009" na rijeci Bosni u Zenici dana 21.03.2009.godine.

Na takmičenju će prisustvovati 25 rafting ekipa u muškoj i ženskoj kategoriji i preko 100 učesnika iz cijele Bosne i Hercegovine i zemalja iz okruženja, što ovoj manifestaciji daje međunarodni karakter.

Otvoreni rafting kup "BOSNA R6 BiH Rafting Cup "ZENICA 2009" će se održati u centralnom dijelu grada "Kamberovića polje" na rijeci Bosni, u vrijeme već tradicionalne manifestacije "Čimburijada" gdje se očekuje 20.000 posjetilaca, te veliki broj domaćih i inostranih zvaničnika.

Pored sportskog takmičenja, naši gosti takmičari će se upoznati sa tradicionalnim običajima našeg grada, učestvovati na svečanom otvaranju sportske dvorane ARENA upriličene za Dan Zenice, biće najavljeno takmičenje na samom početku večernjeg muzičkog koncerta istog dana, te posjetiti kulturna događanja i čimbur-društva tokom "Čimburijade 2009".

Organiziranje sportskog rafting takmičenja u Zenici ima višestruki značaj koji se ogleda prvenstveno kroz razvoj sporta, turizma i rekreacije u ZE-DO kantonu i ukupnoj afirmaciji Bosne i Hercegovine.

Općina Zenica i rafteri našeg kluba već su do sada potvrdili svoju sposobnost i gostoprimstvo, pa će sa svoje strane i ovog puta učiniti sve da planirani sportski događaj protekne u duhu ferpleja i maniru velikog takmičenja, koji će doprinjeti daljoj popularizaciji ovog iznimnog popularnog sporta u svijetu i kod nas, ali i razvijanju ukupnog opredjeljenja da općina Zenica bude prepoznata pored ostalog i kao mjesto sportskog i turističkog raftinga.

Takođe, na ovoj sportskoj manifestaciji će prisustvovati predstavnici iz struktura vlasti Općine Zenica i ZDK.

Pozivamo Vas da svojim prisustvom uvelićate našu manifestaciju i date svoj doprinos putem madija, kako bi upoznali širu javnost o značaju i razvoju naših ciljeva i sporta u našem gradu.

S poštovanjem,



SPORTSKO-REKREATIVNI KLUB "BOSNA"

UŠĆE BB, LJETNA POZORNICA

BR.TEL. 061/788-705

FAX: 032 / 241 - 049

WEB; www.srkbosna.com

Priča dana (hvala M.Đ.)

Kažu da svaki dan trebamo pojesti jednu jabuku, a i jednu bananu radi kalcijuma. Takođe i narandžu zbog vitamina C! I obavezno popiti jednu šolju zelenog čaja (bez šećera za prevenciju dijabetesa) i za smanjenje masnoće u krvi!

Svakog dana moramo popiti dvije litre vode (i poslije je ispišati, što udvostručuje vrijeme koje smo da sad provodili u WC-u )

Svakog dana treba uzeti barem jedan bioaktiv ili jedan jogurt da imali sve dobre bakterije, za koje niko ne zna šta su tačno, ali ako se ne opskrbiš sa barem milijardu tih bakterija, vidjeti ćeš!

Svakog dana jedan aspirin, za prevenciju infarkta, i jedna čaša crnog vina, takođe protiv infarkta. I jednu čašu bjelog, za nervni sistem! I jednu čašu piva, ne mogu da se sjetim za šta! Ako ih popiješ odjednom, međutim, možeš dobiti moždani udar, ali ne sekiraj se, nećeš ni primjetiti.

Svakog dana treba jesti zrnaste stvari. Mnogo, mnogo, gomilu zrnastih stvari. Potrebno je 4 do 6 dnevnih obroka, laganih, s tim da ne smiješ zaboraviti žvakati svaki zalogaj najmanje 36 puta. Tako da ti samo za jelo treba 5 sati!

E da, iza svakog jela trebalo bi oprati zube, tako da zube treba oprati i poslije jabuke, bioaktiva, banana, posle zrnastih stvari. I tako sve dok imaš zube u ustima, s tim da ne zaboraviš zubni konac, masažu desni i ispiranje vodicom za usta. Bilo bi dobro srediti kupatilo, možda staviti unutra CD pleyer ili TV, jer s obzirom na vodu, zrnaste stvari i zube, provešćeš puno, puno vremena unutra.

Treba spavati 8 i raditi preko 8 sati, plus 5 za jelo, to je 21. Ostaje ti 3 sata, ako nije gužva u saobraćaju, jer za odlazak na posao i povratak ti traba u prosjeku 2 sata. Prema statistikama, TV se gleda prosečno 3 sata dnevno. Sada to više ne možeš, jer svakog dana treba hodati najmanje pola sata (savjet: Nakon 15 min kreni nazad jer u protivnom pola sata postaje cio sat). Treba njegovati prijateljstva, jer su poput biljaka, treba ih održavati svakodnevno. Dakle već si dnevno potrošio 26 od raspoloživih 24 sata. To bi značilo da moraš sat ranije ustati i sat ranije u krevet, pa da ti dan bude 26 sati! Ako može, tada je OK.

Između ostalog, moraš ostati informisan, i čitati barem dvoje dnevne novine i nekoliko nedeljnih, da bi imao kritički stav.
Seksati se treba svaki dan, ali bez upadanja u rutinu: treba biti inovativan, kreativan i iznova osvajati. Za sve ovo treba vremena. Da ne govorimo o tantričkom seksu. Ovo je dodatnih minimalno tri sata dnevno!?

Treba imati vremena i za dodir sa porodicom, pranje poda, suđa, veša, da ne govorimo o tome šta sve treba ako imaš decu ili kućnog ljubimca. Ovo uzima minimalno 2-3 sata dnevno.

Računica kaže da je za sve to potrebno minimalno 30-32 sata. Jedina mogućnost koja se nameće je raditi nekoliko stvari istovremeno!
Npr: Tuširaj se hladnom vodom i drži usta otvorena, tako ćeš popiti dvije litre vode, a možeš i piškiti pod tušem, a i to je štednja vremena. Dok izlaziš iz kupatila s četkicom za zube u ustima, istovremeno se seksaj s partnerom koji istovremeno gleda TV i čita novine dok ti pereš pod.
Ostala ti je jedna ruka slobodna. Nazovi prijatelja i rodbinu. Popij vino nakon razgovora (trebaće ti). Novine možeš čitati u WC-u, a šta fali i gledanju TV-a u WC-u?!

Uuuuu
No, ako ti je ostalo dva slobodna minuta, pošalji ovu poruku svojim prijateljima (koje treba paziti kao biljke) dok jedeš kašičicu meda, koja je vrlo korisna.

Sada te pozdravljam, jer između jabuke, jogurta, piva, prve litre vode i trećeg obroka s dnevnom dozom zrnastih stvari, ne znam više šta trebam, ali moram hitno u WC. Uštedjeću par minuta istovremeno perući zube i čitajući novine! Nešto kontam, da bi trebalo smisliti i korištenje interneta u snu?!

Idem sada ponijeti sobom u WC i spisak, da vidim, šta mi je sliedeće za uraditi nakon izlaska u WC. E, ko izmisli dan sa samo 24 sata i sve te đavolije iliti obaveze?!

Rezultati prošle ankete

Eurosong sajt



Finalizirajući pripreme za ovogodišnje izdanje BH Eurosonga, osposobljena je i nova verzija web stranice www.eurosong.ba, koju su kreirali web stručnjaci iz agencije „Via Media“.

Bruno Omerović, vođa programersko-dizajnerskog tima, naglašava kako je stranica pripremljena i osposobljena za rad u rekordno kratkom roku, kako bi se svim ljubiteljima BH Eurosonga i grupe „Regina“ na vrijeme ponudila prilika da se upoznaju sa ovogodišnjim predstavnica naše zemlje i sa BH Eurosongom u cjelini.

- Stranica je u potpunosti osmišljena kao „support“ za grupu „Regina“, što znači da svi posjetitelji mogu poslati poruku članovima benda i izravno ih kontaktirati. Također, na stranici će se i dan nakon oficijelne premijere pjesme, moći preslušati audio verzija iste, te pogledati video clip, rekao je Omerović.

Eurosong.ba od ove godine nudi i opciju korištenja foruma svojim registriranim korisnicima, kao i detaljan pregled arhive dosadašnjih predstavnika Bosne i Her-cegovine na ovom muzičkom takmičenju.
Pored Brune Omerovića koji potpisuje dizajn i programiranje, na stranici su radili i Jasmin Memišević (Flash programiranje), te Admir Mavrić (programiranje).

Podsjetimo na kraju da su prošlogodišnja, kao i nova verzija stranice Eurosong.ba, već osvojile nagradu na CSSmaniji, najažuriranijoj galeriji na svijetu.

27.2.09

Zasjedala Vlada

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) je usvojila više odluka vezanih za završeni godišnji popis imovine, obaveza i potraživanja Zeničko-dobojskog kantona.

Usvojen je Elaborat Centralne popisne komisije sa stanjem na dan 31. 12. 2008. godine, te Odluke o uknjiženju robe, po različitim osnovama. Prema informaciji dobijenoj od Jasne Ahmetspahić, portparolke ZDK-a, Vlada je na današnjoj sjednici donijela Zaključak kojim se Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta daje saglasnost za ispaltu sredstava za ustanove kulture na području ZDK-a.

Ovim zaključkom odobreno je 246. 277 KM potrebnih za januar 2009. za 11 javnih biblioteka, Bosansko narodno pozorište Zenica, te za Muzej grada Zenice i Zavičajni muzej Visoko. Danas je također data i saglasnost za imenovanje Ante Pranjića za direktora Osnovne škole „Fra Grga Martić“ Ozimica, općina Žepče.

Novinari


Belgijska agencija Belga prenosi da se u studiji navodi da 21 posto novinara ima povećani rizik od profesionalne iscrpljenosti, dok deset posto ima predispoziciju za dijagnozu kliničke iscrpljenosti, u odnosu na četiri posto opšte populacije.

"Taj postotak je visok u poređenju s drugim profesijama", navodi se u studiji belgijskih naučnika.

Naučnici su naveli da je sedam posto ispitanih novinara već tokom karijere imalo profesionalnu iscrpljenost.

Stručnjaci su preporučili da bi zbog stalne izloženosti hroničnom stresu, novinari trebalo da imaju poseban režim rada i pohađaju programe obuke za suzbijanje stresa, kako bi bili bolje zaštićeni od isrcpljivanja.

Studiju je inicirala profesor novinarstva u Višoj školi Arteveldea Marlin Tojgels u saradnji sa Univerzitetom u Briselu i Udruženjem flamanskih novinara.

/Dnevni avaz/

Bistra voda



Grupa "Regina", predstavnica BiH na 54. takmičenju za pjesmu Evrovizije u Moskvi, u nedjelju, 1. marta, premijerno će izvesti pjesmu "Bistra voda" u specijalnom TV programu "BH Eurosong show 2009". Pjesma će biti izvedena uživo u 21.00 sati, u studiju "A" Radio-televizije BiH (BHRT). Premijerno će biti predstavljen i TV spot za pjesmu "Bistra voda". Gosti u ovom show programu biće i predstavnici Velike Britanije, Grčke, Turske, Malte, Slovenije i Crne Gore na Eurosongu 2009. "Na ovaj način svim prisutnim u studiju 'A' BHRT, kao i gledaocima ispred malih ekrana, biće predstavljen istinski muzičko-scenski spektakl“, rekao je istakao je na konferenciji za novinare odgovorni urednik projekta "BH Eurosong 2009" Dejan Kukrić. O učešću i pripremama za predstojeći Eurosong govorili su članovi grupe "Regina" Aleksandar Čović i Davor Ebner, a ispred Music Star Production, generalni producent grupe Raka Marić. Oni su istakli da je pjesma "Bistra voda" jako dobra, te da vjeruju u pobjedu. Ovom prilikom predstavljen je i početak saradnje grupe regina i kompanije m:tel. Izvršni direktor za marketing i prodaju m:tel-a Milenko Cvijanović najavio je specijalnu nagradnu igru za sve korisnike, od kojih će, kako je rekao, dvoje najsretnijih imati priliku da otputuju u Moskvu sa BH delegacijom Eurosonga. Cvijanović je rekao da je m:tel pripremio i poklon za sve korisnike – ekskluzivno besplatno korištenje pjesme "Bistra voda" kroz uslugu 'moj ton', kao i 'ring ton'. Ova saradnja će biti nastavljena i nakon Eurosonga, jer je m:tel sponzor BH turneje grupe "Regina". "BH Eurosong show" će biti realiziran sa deset kamera, a u scenografiju koju potpisuje Ingrid Mihajlović biće ugrađena najmodernija LED tehnika. Manifestaciji BH Eurosong 2009 moći će prisustvovati samo prethodno akreditovani predstavnici medijskih kuća. U RTV Domu biće uređen Press centar gdje će biti smješteni svi akreditovani novinari i tehničke ekipe.

Dino Merlin će nastupiti u novoj Gradskoj areni Zenica


Napokon će se desiti dugoočekivani nastup Dine Merlina u Zenici. Ovaj umjetnik i njegov tim s pažnjom se pripremaju za predstojeći događaj, s obzirom da se radi o prvom koncertu u jednom novootvorenom prostoru. Naime, nova Gradska arena Zenica čije je svečano otvorenje planirano za 20. mart 2009. godine, svoj koncertni život započinje istoga dana, i to u velikom stilu - nastupom najveće zvijezde Balkana.

Ljetos je ovaj umjetnik po treći put napunio Koševo, a spektakl kojem je prisustvovalo 60.000 ljudi ostao je trajno zabilježen na DVD-u koji je odnedavno u prodaji. Potom je trijumfirao na tuzlanskom i bihaćkom stadionu, te nastupio na mnogim lokacijama širom Evrope. Nakon zimske pauze, Dino Merlin nastavlja turneju koja prati izlazak njegovog desetog studijskog albuma Ispočetka.

Zenički koncert u produkcijskom i tehničkom smislu neće zaostajati za već održanim nastupima u našoj regiji. Dino Merlin odavno je postavio visoke standarde svojih koncerata, pa će tako i ovaj put, vrhunski uigran desetočlani bend, pojačan specijalnim gostima, nastupiti na sceni iznad koje će biti postavljen veliki video zid sastavljen od LED ekrana, a razglas će posjetiteljima Arene dočarati kvalitet zvuka adekvatan onome na koševskom koncertu.

Merlin će sa svojim ansamblom i gostima izvesti veliki broj numera sa novog albuma Ispočetka, kao i odabrane stare hitove u novim aranžmanima.
Koncert Dine Merlina u novom veleljepnom zdanju zeničke Arene desit će se u petak 20. marta s početkom u 20,30, a ulaznice po jedinstvenoj cijeni od 10 KM u prodaju kreću naredne sedmice.

Dino Merlin team

26.2.09

Čekamo 28.03.



Marjan Mijajlović, poznati sportski komentator dao je otkaz na TV „Sportklub“ i iz Beograda seli u Sarajevo, informaciju je potvrdio ovaj novinar za SportSport.ba.

„Dobio sam odličnu ponudu sa NTV „Hayat“ i nisam mnogo razmišljao da li da je prihvatim, to jeste iz Srbije preselim u Bosnu i Hercegovinu. Osim toga, moje poreklo je bosansko i neće mi biti teško da se adapitiram u bh. metropoli“, rekao je Mijajlović, apostofiravši:

„O drugim razlozima mog otkaza na Sportklubu ne bih govorio, osim što mogu reći kako igrači menjaju klubove, normalno je da i mi novinari menjamo medijske kuće. Sve je stvar profesionalizma...“,

Mijajlović, našoj javnosti poznat je kao komentator koji obožava bh. fudbalere u Bundesligi, posebno dvojac iz Hoffenheima, Sejada Salihovića i Vedada Ibiševića. Popularno, u narodima u našoj zemlji zvani „cvajta“, istakao je za naš online magazin kako će mu u Sarajevu društvo praviti djevojka, te da se raduje ponovnom susretu sa prijateljima u BiH.

„Dolazim 2. marta u Sarajevo. Prvih mesec dana upoznavaću se sa shemom rada na NTV Hayat. Već znam koje bi utakmice mogao raditi, a nije isključeno da pratim i susrete fudbalske A reprezentacije BiH, što bi mi bilo posebna čast“, naglasio je Mijajlović.

On je dodao i kako je njegov potez iznenadio i njegove kolege na „Sportklubu“, jer nisu očekivali da će se zbog posla preseliti u našu zemlju.

NTV „Hayat“ 28. marta ove godine u direktnom prenosu emitovaće narednu utakmicu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo „Južnoafrička Republika 2010“, kada će naša reprezentacija biti gost Belgije u Genku.

Poslovni potez privatne TV kuće je za čistku „desetku“, jer će gledaoci koji utakmicu decenije za BiH budu gledali putem malih ekrana uživati u uvijek sjajnim komentarima Mijajlović. Nerijetko o našim fudbalerima Mijajlović je, između ostalog, u TV prenosima s velikim uzbuđenjem govorio: „Bravo, bosanski zmajevi“, „Raduj se Bosno što imaš Vedada Ibiševića“, „Bosanska veza je opet proradila“...

Marjane, dobrodošao u zemlju svog porijekla, dobrodošao u Bosnu i Hercegovinu!

www.sportsport.ba

Posjetite Foruma Robijaša koji je opet u funkciji


POSJETITE FORUM ROBIJAŠA

Bosanski


Udruženje mladih lingvista i prevodilaca u BiH, uz podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta, nedavno je pokrenulo portal za promociju bosanskog jezika www.bosanski.ba koji je prvenstveno namijenjen za bh. dijasporu i strance koji žele naučiti taj jezik.

Mladi lingvisti navode da im ciljna skupina nisu samo učenici, studenti, lektori ili profesori, već svi građani. Posebno se nadaju da će u rubrici naučnih radova primati seminarske, diplomske i slične radove koji se tiču bosanskog jezika.

Semir Mehadžić iz Udruženja kazao je da je ranije ovog mjeseca, uz pomoć Općine Novo Sarajevo, predstavljen set materijala za učenje bosanskog jezika za strance i bh. dijasporu.

Taj materijal sadrži tekstove savremene bh. književnosti, članke iz novina, viceve, anegdote i izbor tekstova s Interneta; izdvojene gramatičke jedinice po nivoima; pregled historije Bosne i bosanskog jezika. Donosi i izbor muzike, filmova i tv programa prilagođenih učenju jezika.

Na stranici www.bosanski.ba bit će i dio posvećen ponudi i potražnji poslova za lingviste i studente jezika.

Vic

Čovjek se našao pred sudom na raspravi, povodom optužbe za djelo teškog ubojstva sa predumišljajem.

Sudija: Ovdje se radi o teškom deliktu, krvavom ubojstvu sa predumišljajem. Optuženi, pozivam vas da u svoju odbranu a u cilju eventualnog ublažavanja kazne iznesete svoju odbranu i olakšavajuće okolnosti.

Optuženik: Bila je glupa... morao sam je ubiti.

Sudija: To ne smatram olakšavajućom okolnošću. Ako ne želite da ostatak svoga života provedete iza rešetaka, morate naći nešto uvjerljivije.

Optuženik: Pa dobro, cijenjeni sude... da ja ispričam kako je bilo. Živjeli smo u jednoj zgradi. Iznad nas je živjela porodica sa dvoje djece. Bilo je stvarno žalosno, djeca su bila jako niska rastom. Sin od 12 godina je bio visok svega 80 cm, a onaj stariji od 19 godina svega 85 cm. Jedan dan, u razgovoru sa svojom ženom, kažem da je to stvarno tužno i da mi ih je žao.

-Da, reče žena, to su pirineji.
-Rekoh, mislila si pigmeji.
-Ne, odvrati ona, pigmeji su ono što nam se nalazi pod kožom i zbog čega pocrnimo.
-To je pigment, primjetih.
-Ne, pigment je bilo ono na čemu su stari Rimljani pisali.
-Pobogu ,ženo, to je bio pergament.
-Ne, pergament je kad neko pročita ili prikaže samo jedan dio nekog djela.

Poštovani sude, vjerovatno pretpostavljate da više nisam imao volje da joj objasnim da se radi o fragmentu. Otišao sam na trosjed, legao i počeo čitati svoje novine. Ubrzo, dođe moja žena... sa knjigom u ruci, leže pored mene... otvori knjigu i poče čitati dio nekog teksta.

-Dušo, pogledaj.... "Sunčana terasa od ručne torbe je bila učiteljica od makroa 15."

Uzeo sam knjigu... pogledao i rekao joj: draga ženo, ovo je knjiga na francuskom jeziku i tu piše ...La Marquise de Pompadour est la Maitresse de Louis XV, a to znači da je Marquise da Pompadour bila ljubavnica Luja 15.

-Ne, reče ona, to se mora doslovno prevoditi. La Marquise je sunčana terasa, Pompadour je ručna torba, La Maitresse je učiteljica, a Louis XV je 15. makro. I nastavi ona... ja to sigurno dobro znam. Nisam ja džaba imala ekstra časove iz francuskog jezika i vježbe sa svojim legionarom.
-Rekoh, misliš na lektora.
-Ne, lektor je jedan grčki heroj.
-To je bio Hektor i bio je Trojanac.
-Ne, reče ona, hektor je mjera za površinu.
-Mjera za površinu je hektar.
-Ne, hektar je božansko piće.
-Ženo, nektar je božansko piće.
-Nije, to je rijeka u južnoj Njemačkoj, odvrati mi ona.
-Rijeka u južnoj Njemačkoj se zove Neckar.
-Ne znaš ti to, još kao mala sam pjevala sa drugaricom duo o rijeci Nektar.
-U duetu, tako si valjda htjela reći.
-Ne, duet je kad igraju Sarajevo i Željo.

Poštovani sude... tada sam uzeo čekić i opalio ju po glavi. Konačno je zašutila.

Sudija: Presuda... Optuženi se oslobađa... ja bih nju već kod Hektora opalio čekićem po glavi.

Zimska oprema obavezna do 15. aprila

Radinovići

U zeničkom selu Radinovići, dvadesetak kilometara od grada, požar je prošle sedmice u potpunosti uništio kuću Šabana Karalića. Šestočlana porodica, ionako slabijeg materijalnog stanja, ostala je bez igdje ičega, a samo veliki snijeg na krovu spriječio je do dolaska vatrogasaca da se požar na gusto naseljenoj lokaciji, proširi i na susjedne kuće.

- U potpuno izgorjeloj kući vatre je bio pošteđen samo Kur'an star više od pedeset godina, kaže nam Šaban. Požar je izazvao kvar na elektro-instalacijama, a srećom u kući nije bilo nikog. Stara čerpićara potpuno se urušila, a Karalići nisu uspjeli da iz vatrene stihije izvade ni kilogram brašna.

- Kad se sve smirilo, prišli smo zgarištu i vidjeli da iz hrpe obrušenog i u međuvremenu napadalog snijega, viri Kur'an časni. Niti jedna harf nije izgorio, vatra je samo dotakla korice, kaže Šaban.

Porodica se skrasila kod Šabanovog brata Ramiza, a prvi u pomoć im je priskočio, nakon što je vijest o požaru objavljena na lokalnim medijima, poslanik federalnog Parlamenta iz Zenice Jasmin Duvnjak, koji je sa prijateljima kupio hrane u vrijednosti od nekoliko stotina KM, koju je dovezao porodici Karalić.

Gostovanje u Zenici


Harlem Gospel Hor nastupiće u dva navrata u BiH krajem ove sedmice, i to u petak uvečer uokviru Sarajevske zime u Sarajevu, te noć kasnije u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici. Svjetski poznat hor je danas najpoznatiji evangelistički hor u Americi, a svoje koncerte održavaju po cijelom svijetu, skupljajući novac za dobrotvorne ustanove za djecu. Hor je osnovan prije dvadeset tri godine, a okuplja najbolje pjevače i muzičare iz harlemskih afro-američkih crkvi iz Nju Jorka (New Yorka) i okolnog područja. Zanimljivo je spomenuti da glavnina mnogoljudnog hora ima dva nastupa u BiH, dok će dio hora istovremeno imati nastup u Njujorku.

Mervana

Bosanskohercegovačka teniserka Mervana Jugić-Salkić nakon plasmana u 2. kolo Challenger turnira u Clearwateru (SAD), vrijednog 50.000 dolara, Bila je uspješna i u konkurenciji parova. Ona i Ruskinja Ekaterina Bičkova u 1. kolu savladale su argentinsko-američku kombinaciju Jorgelina Cravero - Riza Zalameda, sa sigurnih 6:4, 6:0. Za nastup u četvrtfinalu igrat će protiv 2. nositeljica Čehinja Lucie Hradecke i Michaele Pastikove. U singlu Jugić-Salkić će se danas u 2. kolu sastati s Ruskinjom Olgom Pučkovom, 183. igračicom svijeta

Čelik: Spremni za derbi



Danas je u prostorijama nogometnog kluba Čelik održana redovna press konferencija.Učesnici press konferencije bili su šef stručnog štaba Marin Bloudek i Goran Jurić, jedan od nogometaša koji je u Zenicu stigao u pauzi prvenstva.

“Pripreme smo odradili veoma kvalitetno.Tim je u pauzi doživio igračke i stručne promjene.Utakmice između Sarajeva i Čelika su uvijek imale poseban naboj i kvalitet.Ja se nadam da će i subotnja utakmica na Koševu biti kvalitetna i zanimljiva.Vjerujem da u ovom trenutku imamo kvalitet i da možemo izboriti povoljan rezultat.”istakao je između ostalog u svom obraćanju Marin Bloudek.

Trener Čelika je takođe izjavio da su svi nogometaši ,osim ranije povrijeđenog Džeksona, na raspolaganju stručnom štabu ali da još uvijek nije odlučio kojih će jedanaest istrčati na travnjak Koševa.

“Raspoloženje u timu je na visokom nivou.Zadovoljan sam pripremama i sa nestrpljenjem isčekujemo derbi na Koševu.Pozivam sve naše vjerne navijače Robijaše da budu uz nas u što većem broju a mi ćemo im se odužiti dobrom igrom”, izjavio je Goran Jurić.

Utakmica 16.kola Premijer lige Sarajevo-Čelik igra se 28.2.2009 na stadionu Koševo sa početkom u 15 sati .Glavni sudija meča je Semir Kaplan iz Stoca.

ENI news

Wallpaper na poklon


klikom na fotografiju dobijate je u originalnoj veličini

Robijaši


oficijelna stranica Robijasa ce ponovo biti online za koji dan dok je forum vec podignut...

25.2.09

92,8 DECIBELA U TETOVU !!!

Grupa stručnjaka iz austrijske kompanije "Felner" (Fellner) i sarajevskog "Dvokut pro"-a, izmjerili su preksinoć oko 20 sati u nekoliko navrata nivo buke u zeničkom naselju Tetovo od 92, 8 decibela. Maksimalni tolerantni nivo buke u stambenom naselju, prema starom bh. zakonu iz 1989. godine je 30 decibela noću, odnosno 40 danju, kazao je Miroslav Krajtmajer, saradnik "Dvokut pro"-a i Laboratorija za arhitektonsku fiziku i okoliš Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Ovo je četvrti dolazak stručnjaka sa specijalnom opremom, koja se sastoji od kamera i seta od 48 mikrofona, koji se po prvi put koriste na području Balkana. Volfgang Felner (Wolfgang Fellner) je kazao da su nakon tropiosatnog čekanja stručnjaci "ulovili" iritantni zvuk na koji se mjesecima žale mještani Tetova. Među stručnjacima se čak tvrdilo da neko "dojavljuje" njihov dolazak. Preksinoćnja noćna mjerenja iza dvadeset sati ipak jučer prezentirali zvaničnicima Općine Zenica i novinarima, kazavši da je "stalni nivo buke" od 66, 5 decibela takođe dvostruko veći od tolerantnog za noćne sate, ali da je to "sudbina" naselja koje je izgrađeno uz industrijske pogone.

Na upit novinara kako ocjenjuje i gdje bi svrstao izmjerene rezultate, Krajtmajer je kazao samo "Bože sačuvaj", objasnivši da ono što preživljavaju mještani Tetova bilo u rangu "posebno otežanog radnog mjesta gdje bi radnik smio biti samo dva u 24 sata, te da duže izlaganje, ako već ne izazove oštećenje sluha, može vjerovatno izazvati "ozbiljne psihosomatske probleme".

Pomoćnik generalnog direktora Arcelor Mittala Zenica za ekologiju Aziz Mujezinović u ranijoj izjavi medijima u vezi nesnošljive buke, kojoj su uz zagađenje izloženi mještani Tetova, kazao je da "kompanija zna da ima problem i čini sve da sa partnerskim kompanijama čija je oprema, taj problem riješi, ali ne zna u kojem roku." Mještani tetova se na ovaj problem žale više od pola godine.

Arena-mjesec pred otvaranje


Galerija "neobičnih" fotografija


SMIJEŠNE, ČUDNE, NEOBIČNE, fotografije iz našeg grada

KLIKNI OVDJE da vidiš galeriju

Aščerić se nije namjeravao ubiti

Merzudin Aščerić (21), kojeg je u nedjelju uvečer i ponedjeljak prijepodne u koritu Bosne tražilo pedesetak specijalaca, vatrogasaca i policajaca, ipak se bacio s Drvenog mosta, te prijava njegovog prijatelja F. K. nije bila lžna, potvrdila nam je jučer Aldina Ahmić, portparol policijskog komesara ZDK.

- Policija u ovakvim situacijama, osim da traži osobu nizvodno od mjesta gdje je prema dojavi izvršen skok, vrši operativne radnje na terenu, jer se uvijek pretpostavlja da je moguće da osoba ispliva nizvodno ili da uopće nije skočio. U ovom slučaju utvrđeno je da je mladić imao probleme lične - privatne prirode, te da je to bio nekakav gest njegovog revolta. Bacio se u vodu, ali kako nam je kazao, nije imao namjeru da završi sa smrtnim ishodom, odnosno da se ubije. Zato je isplivao nekoliko stotina metara dalje i izašao iz vode, tako da je bio brži od potrage za njim. Njegov prijatelj ga je potom pokušavao dobiti na mobitel, koji je prestao raditi pada u vodu, a on se nikome od poznanika nije ni mogao javiti. Otišao je kod drugih prijatelja, gdje se presvukao, a policija ga je, kako smo ranije saopćili, našla sutradan oko podneva u kafani, kazala je Ahmić.

Kako nam je rečeno, policija nema namjeru da dalje vrši istragu u ovom neobičnom slučaju, koji je time zaključen. Do mladića za kojim je tragalo desetine vatrogasaca i policajaca, jučer nismo mogli doći.

BNP u Crnoj Gori

Tridesetočlana ekipa Bosanskog narodnog pozorišta Zenica (BNP) otputovala je jučer oko podneva iz Zenice za Crnu Goru, gdje će danas (srijeda) i sutra u dva grada izvesti svoju veoma gledanu predstavu "Opšta bolnica". Večeras će predstava biti izvedena na daskama Crnogorskog narodnog pozorišta u glavnom gradu susjedne države, dok će glumci predvođeni Robertom Krajinovićem sutra imati nastup u Kulturnom centru u Bijelom Polju.

Reditelj predstave je Podgoričanin Goran Bulajić, a predstava je premijerno izvedena 9. januara. Kako su nam rekli u BNP-u, prema interesu publike ovo je jedna od najgledanijih i najčešće izvođenih predstava ovog teatra. Za sada postoje samo naznake da bi predstava po tekstu bugarskog autora Hriste Bojčeva, mogla uskoro gostovati opet u Podgorici, ovaj put u takmičarskom programu Podgoričkih teatarskih susreta, ali i na Festivalu satire u Zagrebu, te na daskama najpoznatijeg teatra glavnog grada Srbije, beogradskog Dramskog pozorišta.

U predstavi igraju Robert Krajinović, Mugdim Avdagić, Predrag Jokanović, Adis Mehanović, Nusmir Muharemović, Snežana Marković i drugi.

Arena, postavljaju se stolice



U zeničkoj Areni od jučer radnici intenzivno rade na postavljanju samosklopivih stolica, čime je započela finalna faza opremanja najvećeg poslijeratnog infrastrukturnog objekta u ovom gradu.

- Biće postavljeno više od 6.000 stolica, a dio njih ugradiće se na teleskopske tribine, čija postavka počinje sljedeće sedmice. Prema sadašnjem razvoju radova, svi poslovi biće okončani do planiranog otvaranja, 20. marta, kažu u Javnom preduzeću za održavanje sportskih objekata, koje će gazdovati i ovom dvoranom.

Osim zvaničnog otvaranja na Dan Zenice, 20. mart, već su planirana i najavljena dva koncerta, Dine Merlina uvečer 20. marta, te Zdravka Čolića, 11. ili 18. aprila.

Skupština NK Čelik

foto: Jasmin Hadžić, Dnevni avaz

Skupština Nogo
metnog kluba Čelik sinoć je na svojoj 15. sjednici usvojila finansijski izvještaj za 2008. godinu, usvojila budžeta za ovu godinu, te imenovala nova četiri člana Upravnog odbora.

Direktor NK Čelik Zaim Mujezinović u svom izvještaju rekao je, da je klub u prošloj godini ostvario prihode od 1,5 miliona KM i da su u toku završni pregovori oko potpisivanja Protokola sa Poreznom upravom FBiH o izmirenju obaveza na duži period. Skupština je usvojila prijedlog budžeta za 2009. godinu koji iznosi 1,8 miliona KM.

„Ove godine planiramo izvršiti rekonstrukciju krova zapadne tribine i komplentnu sanaciju travnjaka stadiona Bilino polje“, rekao je Mujezinović.

Šef stručnog štaba Čelika Marin Bloudek, u svome obraćanju Skupštini, jesenji plasman kluba na 10. mjesto Premijer lige BiH nazvao je neprimjerenim renomeu i tradiciji Čelika.

Upravni odbor kojim predsjedava Muhamed Husremović, ubuduće će brojati 12 članova, a njegovi novi članovi od sinoć su Senad Sarajlić, generalno direktor RMU „Zenica“, Josip Pojavnik, pomoćnik direktora Kazneno popravnog zavoda Zenica, Edin Beganović, vlasnik preduzeća „Agroekonomik“ i Amir Džidić, novinar BHT-a.

Mervana u drugom kolu


Najbolja bosanskohercegovačka teniserka Mervana Jugić-Salkić plasirala se u drugo kolo Challengera turnira u Clearwateru (SAD), vrijednog 50.000 dolara.

Jugić-Salkić je u prvom kolu pobijedila četvrtu nositeljicu Čehinju Lucie Hradecku sa 7:5, 3:6, 6:1. U drugom kolu sastat će se s Ruskinjom Olgom Puchkovom, 183. igračicom svijeta.

U konkurenciji parova bh. teniserka igra s Ruskinjom Ekaterinom Bychkovom, a prvotivnice u prvom kolu bit će im Jorgelina Cravero i Riza Zalameda.

24.2.09

Mittal više nije sponzor Čeliku



Kompanija ArcelorMittal Zenica odbila je nastaviti saradnju s NK Čelik, odnosno produžiti ugovor o sponzorstvu, potpisan 2008. godine.

Iz Čelika su informirali da je ArcelorMittal u prošloj sezoni bio jedan od važnijih sponzora kluba.

Na adresu kluba s Bilinog polja stigao je dopis iz ArcelorMittal Zenica.

- Kao što pretpostavljate, negativan utjecaj globalne krize u svijetu, nije zaobišao ni našu kompaniju na koju se reflektuju sve promjene na svjetskom tržištu. U takvim uvjetima, nažalost, nismo u mogućnosti odgovoriti ponudama kao što je vaša, stoji u dopisu koji je potpisala Mirsa Tuce, direktorica Departmenta za marketing i prodaju ArcelorMittal Zenica.

Prilikom potpisivanja ugovora o privatizaciji vlasnici ArcelorMittala obećali su značajnije finansijski pomagati razvoj sporta i kulture u Zenici.

Hit dana dolazi iz Argentine

Skočio u Bosnu, pronađen u kafani

Dvadestjednogodišnji Merzudin Ašćerić preksinoć oko 20, 10 sati se bacio sa Drvenog mosta u ledenu rijeku Bosnu, nadomak zeničkog naselja Odmut, naočigled prolaznika. Ubrzo su na lice mjesta upućene patrole policije, tehničari Službe hitne pomoći i ekipa Profesionalne vatrogasne brigade Zenica. Skoro do ponoći trajala je potraga, koja je prekinuta zbog loše vidljivosti i velike hladnoće.

U Rajčevićima, zaseoku sela Orahovica, dvadesetak kilometara od Zenice, samo su rijetki znali za događaj od prethodne noći, kada smo pokušali naći njegovu porodicu. Saznali smod a u selu postoje (najmanje) trojica mladića sa istim imenom i prezimenom, a da se čak dvojici očevi zovu Ramo, pa se na kraju ispostavilo da su obojica živi i zdravi u selu, dok smo mi tragali za porodicom trećeg, koji živi sam u gradu, kako kažu komšije.

- Merzudin je iz siromašne porodice, iam puno braće i sestara i njega je u gradu Zenici prihvatio jedan strani humanitarac, neki Rudolf, te on živi sa još nekoliko mladića u stanu u gradu, kazao nam je njegov imenjak i prezimenjak Merzudin Aščerić. On je kazao da ga je "začudilo što od jutra ga zove nekoliko prijatelja i pita da li je dobro, a da je više osoba sa istim imenom i prezimenom očigledno unijelo zabunu". U toku noći i jutra uviđaj na mostu i obali Bosne je obavio tim krim-policije zeničke policije.

Jučer rano ujutro pripadnici jedinice za podršku MUP-a ZDK nastavili su potragu, iako je vanjska temperatura bila minus šest Celziusa, ali je potraga prekinuta oko 12.10, kada je Mersudin živ i zdrav pronađen u kafeu "Bistro - Globus H", prekoputa Autobuske stanice u Zenici. Patrola policija identifikovala je Aščerića, te ga privela u prostore Policijske stanice Centar PU 1 - Zenica.

- Uviđaj i informativni razgovori u ovakvim situacijama, zbog stanja u kojem se nalazi mladić, može trajati duže vrijeme, kazala nam je Aldina Ahmić, portparol policijskog komesara MUP-a ZDK, dodavši da još nisu poznate okolnosti, kao ni razlozi zbog kojeg se mladić odlučio na takav čin.