26.2.09

Radinovići

U zeničkom selu Radinovići, dvadesetak kilometara od grada, požar je prošle sedmice u potpunosti uništio kuću Šabana Karalića. Šestočlana porodica, ionako slabijeg materijalnog stanja, ostala je bez igdje ičega, a samo veliki snijeg na krovu spriječio je do dolaska vatrogasaca da se požar na gusto naseljenoj lokaciji, proširi i na susjedne kuće.

- U potpuno izgorjeloj kući vatre je bio pošteđen samo Kur'an star više od pedeset godina, kaže nam Šaban. Požar je izazvao kvar na elektro-instalacijama, a srećom u kući nije bilo nikog. Stara čerpićara potpuno se urušila, a Karalići nisu uspjeli da iz vatrene stihije izvade ni kilogram brašna.

- Kad se sve smirilo, prišli smo zgarištu i vidjeli da iz hrpe obrušenog i u međuvremenu napadalog snijega, viri Kur'an časni. Niti jedna harf nije izgorio, vatra je samo dotakla korice, kaže Šaban.

Porodica se skrasila kod Šabanovog brata Ramiza, a prvi u pomoć im je priskočio, nakon što je vijest o požaru objavljena na lokalnim medijima, poslanik federalnog Parlamenta iz Zenice Jasmin Duvnjak, koji je sa prijateljima kupio hrane u vrijednosti od nekoliko stotina KM, koju je dovezao porodici Karalić.