28.2.09

Premier liga na BHT, od večeras



„Marketinška agencija Euromedia pokrenula je ideju o direktnom prenošenju derbija kola utakmica fudbalske Premijer lige BiH. Ponudili su nam partnerstvo koje smo objeručke prihvatili i projekt je ugledao svjetlost dana. U ovoj godini prenosićemo 15 utakmica proljetnog dijela šampionata u sezoni 2008/09, te isto toliko u jesenjem dijelu novog prvenstva. Tremin bi trebao biti uvijek od 20 sati, no u nekim iznimnim situacija direktne prenose možda budemo emitovali i u drugoj satnici“, govorio je Belmin Karamehmedović, urednik sportskog programa BHT.

Ugovori sa osam klubova

„Euromedia“ potpisala je ugovore sa osma premijerligaških klubova, te će imati pravo emitovanja direktnih prenosa sa domaćih susreta Sarajeva, Željezničara, Borca, Čelika, Slobode, Zrinjskog, Širokog Brijega i Slavije.
„Od osam pomenutih klubova jedino Slavija nema reflektore na svom stadionu, pa postoji mogućnosti da neku od njihovih domaćih utakmica, što je logično, prenosimo ranije, odnosno ne u terminu od 20 sati. Uglavnom, prva utakmica koju ćemo raditi u direktnom prenosu je, kako je SportSport.ba i pisao ranije, subotnji susret 16. kola u kojem će se na „Pecari“ sastati Široki Brijeg – Slavija. Potom u 17. kolu direktno ćemo prenositi derbi između Zrinjskog i Sarajeva iz Mostara. Za prenose utakmica ostalih kola dogovoraćemo se nakdando sa Euromediom i klubovima“, rekao je Karamehmedović.

Regularnije prvenstvo

U NK Široki Brijeg nisu skrivali zadovoljstvo pokretanjem projekta „Derbi kola“.
„Pokretanje ovog zahtjevog projekta od izuzetnog je značaja za naš nogomet. On će direktnim prijenosima na BHT doprinijeti popularizaciji domaćeg nogometa, ali i boljem kvalitetu. Konkretno, i prvenstvo će biti regularnije, to je sigurno. Zbog toga smo mi u Širokom i odlučili potpisati ugovor sa „Euromediom“. Želimo da najbolji u svakoj utakmici pobjeđuju“, kazao je Josip Bevanda, generalni tajnik NK Široki Brijeg.

Od opšteg interesa za sve


Dragan Kulina, predsjednik FK Slavija složio se sa mišljenjem Bevande, ali i dodao:
„Projekt „Derbi kola“ je od opšteg značaja za bh. fudbal, klubove, navijače, igrače, trenere, fudbalske radnike, Savez. Sigurno je da će se kvalitet igre podići, igrači imati više motiva da bolje igraju u susretima koji se emituju u direktnom prenosu. I klubovima će lakše egzistirati, doći do sponzora. U Slaviji smo srećni što smo dio ovog veoma značajnog projetka za naš fudbal“, istakao je Kulina