24.2.09

Skočio u Bosnu, pronađen u kafani

Dvadestjednogodišnji Merzudin Ašćerić preksinoć oko 20, 10 sati se bacio sa Drvenog mosta u ledenu rijeku Bosnu, nadomak zeničkog naselja Odmut, naočigled prolaznika. Ubrzo su na lice mjesta upućene patrole policije, tehničari Službe hitne pomoći i ekipa Profesionalne vatrogasne brigade Zenica. Skoro do ponoći trajala je potraga, koja je prekinuta zbog loše vidljivosti i velike hladnoće.

U Rajčevićima, zaseoku sela Orahovica, dvadesetak kilometara od Zenice, samo su rijetki znali za događaj od prethodne noći, kada smo pokušali naći njegovu porodicu. Saznali smod a u selu postoje (najmanje) trojica mladića sa istim imenom i prezimenom, a da se čak dvojici očevi zovu Ramo, pa se na kraju ispostavilo da su obojica živi i zdravi u selu, dok smo mi tragali za porodicom trećeg, koji živi sam u gradu, kako kažu komšije.

- Merzudin je iz siromašne porodice, iam puno braće i sestara i njega je u gradu Zenici prihvatio jedan strani humanitarac, neki Rudolf, te on živi sa još nekoliko mladića u stanu u gradu, kazao nam je njegov imenjak i prezimenjak Merzudin Aščerić. On je kazao da ga je "začudilo što od jutra ga zove nekoliko prijatelja i pita da li je dobro, a da je više osoba sa istim imenom i prezimenom očigledno unijelo zabunu". U toku noći i jutra uviđaj na mostu i obali Bosne je obavio tim krim-policije zeničke policije.

Jučer rano ujutro pripadnici jedinice za podršku MUP-a ZDK nastavili su potragu, iako je vanjska temperatura bila minus šest Celziusa, ali je potraga prekinuta oko 12.10, kada je Mersudin živ i zdrav pronađen u kafeu "Bistro - Globus H", prekoputa Autobuske stanice u Zenici. Patrola policija identifikovala je Aščerića, te ga privela u prostore Policijske stanice Centar PU 1 - Zenica.

- Uviđaj i informativni razgovori u ovakvim situacijama, zbog stanja u kojem se nalazi mladić, može trajati duže vrijeme, kazala nam je Aldina Ahmić, portparol policijskog komesara MUP-a ZDK, dodavši da još nisu poznate okolnosti, kao ni razlozi zbog kojeg se mladić odlučio na takav čin.