25.2.09

92,8 DECIBELA U TETOVU !!!

Grupa stručnjaka iz austrijske kompanije "Felner" (Fellner) i sarajevskog "Dvokut pro"-a, izmjerili su preksinoć oko 20 sati u nekoliko navrata nivo buke u zeničkom naselju Tetovo od 92, 8 decibela. Maksimalni tolerantni nivo buke u stambenom naselju, prema starom bh. zakonu iz 1989. godine je 30 decibela noću, odnosno 40 danju, kazao je Miroslav Krajtmajer, saradnik "Dvokut pro"-a i Laboratorija za arhitektonsku fiziku i okoliš Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Ovo je četvrti dolazak stručnjaka sa specijalnom opremom, koja se sastoji od kamera i seta od 48 mikrofona, koji se po prvi put koriste na području Balkana. Volfgang Felner (Wolfgang Fellner) je kazao da su nakon tropiosatnog čekanja stručnjaci "ulovili" iritantni zvuk na koji se mjesecima žale mještani Tetova. Među stručnjacima se čak tvrdilo da neko "dojavljuje" njihov dolazak. Preksinoćnja noćna mjerenja iza dvadeset sati ipak jučer prezentirali zvaničnicima Općine Zenica i novinarima, kazavši da je "stalni nivo buke" od 66, 5 decibela takođe dvostruko veći od tolerantnog za noćne sate, ali da je to "sudbina" naselja koje je izgrađeno uz industrijske pogone.

Na upit novinara kako ocjenjuje i gdje bi svrstao izmjerene rezultate, Krajtmajer je kazao samo "Bože sačuvaj", objasnivši da ono što preživljavaju mještani Tetova bilo u rangu "posebno otežanog radnog mjesta gdje bi radnik smio biti samo dva u 24 sata, te da duže izlaganje, ako već ne izazove oštećenje sluha, može vjerovatno izazvati "ozbiljne psihosomatske probleme".

Pomoćnik generalnog direktora Arcelor Mittala Zenica za ekologiju Aziz Mujezinović u ranijoj izjavi medijima u vezi nesnošljive buke, kojoj su uz zagađenje izloženi mještani Tetova, kazao je da "kompanija zna da ima problem i čini sve da sa partnerskim kompanijama čija je oprema, taj problem riješi, ali ne zna u kojem roku." Mještani tetova se na ovaj problem žale više od pola godine.