25.2.09

Aščerić se nije namjeravao ubiti

Merzudin Aščerić (21), kojeg je u nedjelju uvečer i ponedjeljak prijepodne u koritu Bosne tražilo pedesetak specijalaca, vatrogasaca i policajaca, ipak se bacio s Drvenog mosta, te prijava njegovog prijatelja F. K. nije bila lžna, potvrdila nam je jučer Aldina Ahmić, portparol policijskog komesara ZDK.

- Policija u ovakvim situacijama, osim da traži osobu nizvodno od mjesta gdje je prema dojavi izvršen skok, vrši operativne radnje na terenu, jer se uvijek pretpostavlja da je moguće da osoba ispliva nizvodno ili da uopće nije skočio. U ovom slučaju utvrđeno je da je mladić imao probleme lične - privatne prirode, te da je to bio nekakav gest njegovog revolta. Bacio se u vodu, ali kako nam je kazao, nije imao namjeru da završi sa smrtnim ishodom, odnosno da se ubije. Zato je isplivao nekoliko stotina metara dalje i izašao iz vode, tako da je bio brži od potrage za njim. Njegov prijatelj ga je potom pokušavao dobiti na mobitel, koji je prestao raditi pada u vodu, a on se nikome od poznanika nije ni mogao javiti. Otišao je kod drugih prijatelja, gdje se presvukao, a policija ga je, kako smo ranije saopćili, našla sutradan oko podneva u kafani, kazala je Ahmić.

Kako nam je rečeno, policija nema namjeru da dalje vrši istragu u ovom neobičnom slučaju, koji je time zaključen. Do mladića za kojim je tragalo desetine vatrogasaca i policajaca, jučer nismo mogli doći.