31.1.09

Potez mjeseca-učenici Gimnazije






Sami sebi uredili školu

BSC Zenica

Biznis start-ap centar Zenica (Business Start-up centre) proglasio je najbolje na drugom takmičenju za najbolje poslovne planove. Od 67 poslovnih ideja 50 najbolje rangiranih dobilo je poticaje osigurane uz pomoć nevladine organizacije SPARK iz Holandije, a ukupan nagradni fond iznosi 275.000 eura.

Pedeset budućih ili aktivnih poduzetnika koji su uradili planove koji su ocijenjeni izvodljivim dobili su vaučere za konsultacije u vrijednosti 2.500 eura, te po 750 eura za registraciju vlastite firme, dok je mogućnost dobijanja mikrokredita u iznosu od deset hiljada eura sa grejs periodom od šest mjeseci i minimalnim fiksnim kamatnim stopama dobilo deset najboljih.

Deset najboljih su Mehmedalija Begić, Salhudin Hakujila, Haris Havić, Bedin Pivić, Izudin Mašić, Jasmin Amidžić i Edis Karabašić, Vahid Meldov, Senad Muslić, Nadira Sivić, Haris Havić, kojim je nagrade uručio Miralem Galijašević, premijer Zeničko-dobojskog kantona.

Pet odabranih imaće priliku da pod povoljnijim uvjetima pokrenu biznis u poslovnom inkubatoru BSC-a Zenica, a na pedeset potencijalnih preduzeća, očekujemo oko 120 novih radnih mjesta, što će biti veoma uspješno realizovan cilj, jer ove godine na raspolaganju zbog znatno većeg interesa imamo i znatno veća sredstva, koja je osigurala naša partnerska nevladina organizacija, kazao je projekt koordinator SPARK-a Nino Serdarević.

HE Vranduk

Mještani u selima u okolini starobosanskog grada Vranduka izgradnju elektrane na Bosni uslovljavaju ulaganjima u lokalnu infrastrukturu. Mještani Koprivne, Ponirka, Zabrca i Gladovića traže da se u selima urade kanalizacija i javna rasvjeta, poprave putevi, a u Koprivni izgradi medicinska ambulanta.

- Smatramo da je opravdano da se mještani angažuju na izgradnji, a kasnije i održavanju buduće elektrane. Ulaganja u infrastrukturu bila bi satisfakcija mještanima za štetu koja bi im bila nanesena izgradnjom elektrane, a tražit ćemo da Vlada i Elektroprivreda BiH budu garant ispunjenja zahtjeva. Tražimo prije izgradnje pripremu studije uticaja na okoliš, kako bismo znali šta nas čeka u budućnosti i kako će HE Vranduk utjecati na naže živote, kazao je jučer novinarima Nesib Čeliković, predsjednik MZ Koprivna.

U izgradnju HE Vranduk na rijeci Bosni, nekoliko stotina metara uzvodno od starobosanskog grada Vranduka, Elektroprivreda BiH namjerava investirati preko 90 miliona KM, u naredne četiri godine.

Drugo polugodište

Drugo polugodište školske 2008/2009. godine u osnovnim i srednjim školama na području Zeničko dobojskog-kantona (ZDK) počeće u ponedjeljak, 2. februara, potvrdila je ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta ovog kantona Zdenka Merdžan.U školskim klupama će biti 43.942 učenika u osnovnim i 16.681 učenik srednjih škola. Učenicima osnovnih i srednjih škola ZDK, koji nastavu pohađaju po hrvatskom nastavnom planu i programu, drugo polugodište je počelo 12. januara, a u nekim školama 19. januara."Tokom zimskog raspusta obavljene su sve tehničke pripreme za nastavak rada u školama, uključujući nabavku energenata, te rješavanje pitanja prevoza učenika, pri čemu je u organizaciji Pedagoškog zavoda realizovan ciklus seminara doedukacije", istakla je ministrica Merdžan. Drugo polugodište se za maturante u školama po bosanskom programu završava 22. maja,a za maturante koji se školuju po hrvatskom planu i programu 29. maja, dok se za ostale učenike okončava 5. juna, odnosno 12. juna

Naplatna rampa Jošanica

Kroz naplatno mjesto Jošanica na autocesti Sarajevo - Zenica od 1. juna, kada je uspostvaljen sistem, do decembra 2008. je prošlo 2.890.278 vozila, od kojih je većina (81,5 posto) iz prve kategorije za koje se cestarina plaća 1,50 KM.

Najveći promet zabilježen je u augustu, a najmanji u novembru, dok je dnevni najintenzivniji petkom, a najslabiji nedjeljom.

"Koliko god se cijena cestarine od 1,50 KM u početku činila preniska ili previsoka, rezultati iz 2008. pokazuju da je ona prihvatljiva za sve kategorije stanovništva. Urađene ankete kod korisnika autoceste pokazale su da 96 posto ispitanika podržava uvođenje i visinu autocestarine", navodi se u izvještaju o radu sistema naplate od 1. juna do 31. decembra 2008. Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta koji je Vlada FBiH prihvatila na posljednjoj sjednici.

Ukupan javni prihod ostvaren u otvorenom sistemu naplate cestarine u 2008. iznosio je 6.443.180 KM, a prosječni mjesečni prihod bio je 920.454 KM što je za 84,1 posto više od planiranog mjesečnog prihoda u 2008.

Evidentno je da ovakav otvoreni sistem naplate cestarine može osigurati minimalne prihode od 10 miliona KM godišnje, ali i da predstavlja dobru osnovu za uvođenje zatvorenog sistema naplate na dionici autoceste Jošanica - Kakanj, dužine 37 km.

Uvođenje zatvorenog sistema naplate cestarine na ovoj dionici, kako se dodaje u izvještaju, osiguralo bi minimalne javne prihode u visini od 20 do 25 miliona KM godišnje što bi već predstavljalo kvalitetnu osnovu i za kreditno zaduženje za finansiranje izgradnje novih dionica autoceste.

Federalna direkcija autocesta je već pokrenula izgradnju bočnih naplatnih mjesta Podlugovi i Visoko, a uskoro će pokrenuti i izgradnju montažno-demontažnog naplatnog mjesta Kakanj.

Očekuje se da bi zatvoreni sistem naplate cestarine mogao početi rad u drugoj polovini 2009.

Izjava mjeseca



za one rijetke koji ne znaju - nakon ovog "monologa" autorica priloga je "skinuta" s Nove TV i otkazana joj je dalja saradnja.

On Line Igra Dana


30.1.09

AMZ

Zenički ArcelorMittal dio je najveće metalske grupacije na svijetu i sigurno je da će globalna ekonomska kriza prouzrokovati negativne posljedice i na ovu kompaniju. Proizvodnja Mittala u Zenici u 2008. veća je od one u 2007., ali su parametri praktično neupotrebljivi, jer je u 2008. startala integralna proizvodnja čelika u visokim pećima, ugašena elektro-peć, te pokrenuti mnogi pogoni koji nisu radili proteklih godina.

Među tri Mittalove tvornice koje su u svijetu najavile da neće otpuštati radnike bila je i zenička kompanija, mada su mišljenje već promjenile njihove kolege u Češkom Mittalu, koji su kući poslali već 700 radnika.

Drugi čovjek ArcelorMittala Zenica i prvi čovjek za proizvodnji Pol Viktor za naš list kaže da se "globalna kriza neće u tolikoj mjeri odraziti na zeničku kompaniju".

- Dobra strana je to što mi proizvodimo proizvode koji su neophodni u gradnji, recimo gradnji puteva, tako da smo mogli uskladiti našu proizvodnju prema zahtijevima tržišta i bili smo na neki način u boljoj poziciji nego neki drugi članovi naše grupe koji se bave proizvodnjom dijelova za auto industriju. Što se tiče naše kompanije u Zenici, ne namjeravamo smanjivati broj radnika, bilo da se radi o dobrovoljnom napuštanju, ili davanju otkaza, kazao je Viktor za "Dnevni avaz".

Planovi za prvi kvartal 2009. bili su optimistični, ali su pravljeni prije produbljavanja krize krajem prošle godine.

- U odnosu na prvi kvartal 2008. godine, plan za prvi kvartal 2009. bi bio za 30 posto veći. Vjerojatno nećemo uspjeti realizirati taj plan, jer ćemo ga morati reducirati i uskladiti sa uvjetima na tržištu, kazao je Viktor.

Penzioneri

Predsjednici Sindikata penzionera, podružnice u Zenici i Goraždu, Smajil Šatorović i Meho Ušanović izjavili su danas na pres-konferenciji u Zenici, da se 380.000 penzionera u FBiH nalazi na ivici egzistencije i da će ova kategorija stanovništva s ciljem poboljšanja svoga položaja biti prinuđena poduzeti radiklane mjere.

- Stalno nas upozoravaju kako neće biti dovoljno sredstava za isplatu penzija, kako će nam smanjiti penzije. Naša penzija ne bi trebala biti niža od 450 KM. Ako se poslaniku u Parlamentu može isplatiti plata i paušal od preko 4.000 KM, zašto se nama ne može osigurati normalna penzija, rekao je Šatorović.

Predstavnici Sindikata penzionera BiH najavili su da će tokom 2009. godine iskoristiti sve zakonom predviđene ovlasti da se izbore za povećanje penzija.

- Ako treba, poduzećemo radikalne mjere, blokirati Vladu FBiH, Federalni zavod za penziono-invalidsko osiguranje I drugi institucij, izjavio je danas Smajil Šatorović, predsjednik Sindikata penzionera BiH-podružnica u Zenici.

Socijala

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) odobrila je isplatu više od 20.000 KM Udruženju "Humanost-societas humanitatis" iz Zenice.

Ovoj nevladinoj organizacija na ime učešća ZDK-a u implementaciji projekta "Dnevni centar za djecu s posebnim potrebama" u Maglaju, za januar 2009. godine odobreno je 11.253 KM.

- Na ime pružanja usluga njege i pomoći korisnicima objekta Crkvice za januar - februar 2009. godine odobreno je 1.600 KM, dok je za adaptaciju podrumskih prostorija za zajedničke aktivnosti u objektu za smještaj starih i iznemoglih raseljenih lica Crkvice u Zenici odobrena isplata 7.500 KM, izjavila je danas Jasna Ahmetspahić, portparol Vlade ZDK-a.

Vlada ZDK-a odobrila je Općini Tešanj 2.000 KM na ime plaćanja troškova ugradnje doniranog građevinskog materijala za povratnika Franju Filipovića iz sela Lončari, općina Tešanj.

Knez


Član zeničkog Planinarskog društva "Tajan" Željko Knez otputovao je u Beograd gdje će se pridružiti međunarodnoj ekspediciji alpinista koja će pokušati osvojiti najviši vrh Anda (6.967 metara), Akonkagvu u Argentini. Ekspediciju pored Kneza čine trojica Mostaraca, dvojica Sarajlija i jedan planinar iz Banovića, te alpinisti iz Srbije, Makedonije... Željko Knez spada u grupu najiskusnijih zeničkih planinara i ima pregršt osvojenih vrhova viših od 3.000 metara, a kao član ekspedicije planinara iz BiH, Hrvatske i Slovenije osvojio je i najviši vrh u Africi, Kilimandžaro, visok 5.895 metara.U Planinarskom društvu "Tajan" vjeruju da će njihov dugogodišnji član uspjeti osvojiti i Akonkagvu i da će se zastava ovog društva i BiH zavijoriti na najvišoj uzvisini Amerike. (kraj)

29.1.09

Izložba

U Muzeju grada Zenice u utorak uvečer otvorena je izložba radova akademskog slikara Mehmeda Klepe iz Visokog.

Izložba «Metamorfoze i između» je nastala u protekle četiri godine, a kako je naglasio sam autor, radi se o specifičnom ciklusu istraživanja baroka, odnosno holandsko - flamanskih autora iz tog perioda.

Drugu Klepinu samostalnu izložbu u Zenici je otvorio akademski slikar Jasmin Kukavica. Klepo je od 1978. godine član je Udruženja likovnih umjetnika BiH, a član je i Udruženja likovnih umjetnika ZDK-a.

Video dana

Ulični svirač

Jedne hladne, januarske subote, na stanici metroa u Washingtonu, došao je čovjek, te počeo svirati violinu. Svirao je šest Bachovih djela oko 45 minuta u vrijeme najživljeg prometa u gradu. Proračunao je da će na hiljade ljudi proći kroz stanicu, većina od njih na putu do posla. Jedan sredovječan čovjek je, prolazeći kraj njega, tek lagano usporio korak slušajući muziku, ali je nastavio svojim putem.

Minutu kasnije, violinista je dobio svoj prvi dolar-neka žena je samo pustila novac u kutijicu i nastavila dalje.

Nekoliko minuta kasnije, jedan mladić se naslonio na zid u namjeri da ga sluša, ali je ubrzo pogledavši na sat, požurio dalje... Očito je kasnio na posao. Najviše pažnje pružio mu je 3 godine star dječak. Njegova majka ga je požurivala, ne dopuštajući mu da se zadržava kraj violiniste. Dječak je nastavio hodati, stalno se iskrećući na violinistu. .Svi roditelji i sva djeca koja su prošla, bez izuzetka, tako su se ponašali. U 45 minuta sviranja, samo 6 ljudi se zaustavilo i ostalo neko vrijeme. Oko 20 mu je dalo novac, nastavivši hodati istom brzinom.

Prikupio je 32 $. Nitko nije primjetio kad je prestao svirati. Nitko aplaudirao, niti je bilo bilo kakvog priznanja i pažnje.

Niko nije znao, da je ovo bio violinist Joshua Bell, jedan od najboljih muzičara na svijetu. On je svirao jedan od najatraktivnijih i najkompliciranijih komada ikad napisanih. Svirao je na violini vrijednoj 3,5 milijuna dolara. Dva dana prije svoje svirke u podzemnoj željeznici, Joshua Bell rasprodao je ulaznice u kazalištu u Bostonu, svako sjedalo u prosjeku 100 $. Ovaj eksperiment organizirao je Washington Post, da ispita socijalnu percepciju i prioritete ljudi.

Da li ćemo uočiti ljepotu? Da li smo u stanju prepoznali talent u neočekivanom kontekstu?

Ako nemamo vremena da bismo slušali jednog od najboljih muzičara u svijetu koji najbolje svira muziku ikad napisanu, koliko drugih stvari propuštamo?

ZIM

Više od stotinu farmera iz Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona prisustvovalo je 11. susretima kooperanata i uprave Zeničke industrije mlijeka (ZIM).

Uprava ZIM-a koji je prošle godine ostvario saradnju s oko 2.000 kooperanata, novčano je nagradila 32 najveća proizvođača mlijeka, dok su ostalim proizvođačima uručeni robni paketi.

- U finišu 2008. proizvođači su se susreli s problemima, ali mi smo zadovoljni otkupljenim količinama mlijeka i njihovom kvalitetom. Od oko 2.000 kooperanata otkupljeno je više od sedam miliona litara. Ove godine planiramo otkupiti 8,5 miliona litara, naredne godine i do deset miliona, a za dvije godine plan je otkupiti i do 12,5 miliona litara mlijeka, izjavio je mr. Hajrudin Skender, direktor Zeničke industrije mlijeka.

Podršku proizvođačima mlijeka uime Vlade ZDK-a obećala je Mirzeta Džonlagić, ministrica za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK-a.

28.1.09

Galerija od 501 smiješne fotke (BIH)


Na jednom mjestu 501 situacija iz naših krajeva

KLIKNI OVDJE DA VIDIŠ CIJELU GALERIJU

Halilkanović, suđenje


Na Kantonalnom sudu u Zenici jučer je počeo glavni pretres na suđenju Semiru Halilkanoviću iz Zenice po optužbi da je počinio ubistvo Lorisa Todorovića (33) iz Zenice 12. oktobra prošle godine u "Collegium clubu" u centru Zenice.

Na samom početku suđenja, predsjedavajući sudećeg vijeća sudija Enes Malićbegović naložio je prekid i odlaganje glavnog pretresa za 17. februar, jer nije urađen neuropsihijatrijski nalaz optuženog o njegovom stanju uračunljivosti u vrijeme izvršenja djela i sada. Zahtjev za vještačenje uputio je Halilkanovićev advokat Mladen Veseljak. Kako nam je rečeno u sudu, očekuje se da tužilaštvo dostavi i nalaze balističkog i medicinskog vještačenja, do nastavka suđenja.

27.1.09

Nova Galerija (by J. Hadžić)


sa proteklog turnira "Prijatelji prijatelju" u čast i pomen na, prije šest mjeseci preminulog, bivšeg premijera FBiH Ahmeta Hadžipašića, održan je turnir u Kik - boksu. Odabrane fotografije Jasmina Hadžića pogledajte klikom na galeriju

KLIKNI OVDJE DA VIDIŠ FOTOSE

Voda koju pijemo


Prošle godine na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) evidentirano je loše sanitarno-tehničko stanje lokalnih vodnih objekata, te nedovoljan nadzor nad zdravstvenom ispravnošću vode iz vodnih objekata, navodi se u izvještaju Zavoda za javno zdravstvo ZDK sa sjedištem u Zenici.
Nekompletna je i sanitarno-tehnički neispravna gradska kanalizaciona mreža, uz nepostojanje sistema za prečišćavanje komunalnih i industrijskih otpadnih voda, te nezadovoljavajuće opće higijensko stanje naselja i neredovan odvoz smeća, uz loše stanje većine deponija krutog otpada na području ZDK.
Na osnovu analiza Zavoda, tokom 2008. godine zdravstveno neispravnih uzoraka namirnica na mikrobiološku analizu bilo je 2,59 posto,što je blago poboljšanje u odnosu na raniju godinu, dok je zdravstveno neispravnih uzoraka vode za piće na mikrobilošku analizu bilo 13,3 posto, što je manje pogoršanje u odnosu na prethodnu godinu.
Neispravnih uzoraka namirnica na fiziko-hemijsku analizu u 2008. godini bilo je 1,39 posto, što je blago poboljšanje u odnosu na prethodnu godinu, dok je neispravnih uzoraka vode za piće bilo 11,1 posto,š to je manje poboljšanje hemijskog kvaliteta vode. Prema broju uzetih uzoraka namirnica i predmeta opće upotrebe, u odnosu na zakonom propisani minimum, prednjače općina Doboj-jug sa 179,4 posto, te Tešanj sa 106,8 posto, dok je najmanji iz općina Olovo sa 12,17 posto i Žepča sa 16,74 posto. Općine Zenica, Maglaj i Usora imaju oko 80 posto, općina Kakanj 25,69, a Visoko oko 30 posto uzetih uzoraka

Eko Forum

Eko Forum Zeničko-dobojskog kantona podržava inicijative pojedinih vijećnika Općinskog vijeća Zenica, izrečene tokom tematske sjednice Vijeća posvećene zaštiti okoliša, i pozdravlja napore lokalnog zakonodavnog organa da, u okviru svoje nadležnosti, kontinuirano vrši pritisak na glavne zeničke zagađivače, kao i na federalne organe vlasti, u cilju uspostavljanja zdravog prirodnog okruženja i zaštite prava građana Zenice na čistu okolinu.

Glavni ciljevi Eko Foruma upravo su aktivnosti na eko zaštiti i jačanju svijesti građana o potrebi uspostavljanja funkcionalnih mehanizama brige o prirodi, zdravlju i čistom okolišu. Stoga, prihvaćamo primjedbu pomoćnika federalnog ministra za okoliš i turizam Mehmeda Cere, da se lokalna zajednica, prvenstveno nevladin sektor i građani pojedinci, moraju aktivnije suočiti s problemima okoliša u svojoj sredini. Pozivamo sve zeničke ekološke snage, građane Zenice i nevladine organizacije, da se udružimo u jedinstven front zaštite okoliša u zeničkoj kotlini, zdravlja ljudi i djece, s obzirom na alarmantan nivo zagađenja i kancerogenih elemenata u zraku iznad Zenice, kao i na dosadašnje ekološke incidente, vezane uz ArcelorMittal .
Pozdravljamo i podršku direktora Uprave za inspekcijske poslove Ibrahima Tirka, koji je obećao mogućnost stalnih inspekcijskih kontrola rada postrojenja ArcelorMittala Zenica.

Eko Forum Zeničko-dobojskog kantona obećava da će njegovi članovi aktivno učestvovati u javnoj raspravi o Planu aktivnosti prilagođavanja pogona ArcelorMittala doo Zenica, koji je upućen u javnu raspravu. Zahtijevamo od federalnih stručnjaka i odgovornih u ovoj kompaniji, da građanima hitno ponude korektan i cjelovit dokument, koji bi bio kvalitetna osnova za izdavanje okolinskih dozvola za rad svih pogona ArcelorMittala.

Eko Forum ujedno najavljuje svoje prve aktivnosti koje će se odnositi na kontinuirano obavještavanje javnosti o svim aspektima zagađenja u zeničkoj kotlini, s obzirom na nivo stručnosti kojom naše udruženje raspolaže. Kao domaćini delegaciji Benkwotch-a, međunarodne nevladine organizacije, čija je misija sprečavanje okolišnih i društveno štetnih posljedica poslovanja velikih korporacija u zemljama centralne i istočne Evrope, stručnjaci Eko Foruma planiraju i susresti se s novinarima, kako bi javnost obavijestili o ciljevima i rezultatima ove posjete, planirane za početak februara.

Eko Forum Zeničko-dobojskog kantona, 27.01.2009.

Načelnik u Duisburgu


Višečlana delegacija Općine Zenica, na čelu sa načelnikom Husejinom Smajlovićem, otputovala je u višednevnu posjetu njemačkom gradu Duisburgu.Cilj posjete je upoznavanje sa primjerima dobre prakse u oblasti zaštite okoliša i primjene savremenih tehnologija i opreme, jer se u Duisburgu nalaze metalurška postrojenja slična zeničkim.
Njemački stručnjaci i lokalna uprava uspješno su u periodu od četiri godine riješili pitanje zaštite okoline, tako da će njihova iskustva pomoći kako bi općinska uprava u Zenici provela najefikasniji monitoring na smanjenju emisije štetnih materija iz pogona Arcelor Mittal-a.Delegacija zeničke općine boravi u Duisburgu u organizaciji njemačkog društva za tehničku saradnju (GTZ).

Zeleni

Općinski odbor stranke Zeleni BiH - Zenica danas je zatražio od prof.dr. Sabahudina Ekinovića, člana Nadzornog odbora ArcelorMittal Zenica uime Federacije BiH, s obzirom na to da je, kako se u otvorenom pismu kaže, doktor tehničkih znanosti, da upozna zeničku javnost da li je radioaktivni otpad otkriven u ArcelorMittal Zenica, adekvatno zbrinut.

„Mi odgovorno tvrdimo da otpad nije adekvatno zbrinut. Zabrinjava činjenica da Ministarstvo okoliša i turizma FBiH sebe ne smatra odgovornim u ovom slučaju. Prilikom radioaktivnosti oslobađaju se alfa, beta i gama zrake od kojih su naročito opasne gama zrake koje mogu da probiju olovnu ploču debljine 20 cm. Privremeno skladištenje je adekvatno ako se otpad stavi u olovnu burad, a zatim zalije betonom i odloži u betonsku prostoriju s olovnim vratima, što u ovom slučaju nije urađeno“ stoji u otvorenom pismu koje je potpisao Akif Smajlović, predsjednik Općinskog odbora Zeleni BiH Zenica.

Zeleni BiH su također iskazali nezadovoljstvo Odlukom Vijeća općine Zenica da se javna rasprava o stanju aerozagađenja u Zenici, kao i ArcelorMittalu Zenica, kao najvećem zagađivaču, neće obaviti u svim gradskim mjesnim zajednicama.

Sjećanje

Delegacije UBNOR-a, zeničkih mjesnih zajednica Tetovo i Gradište i nekoliko organizacija položili su jučer cvijeće i odali počast na obilježju dvanaestorici zeničkih ilegalaca, aktivista Narodnooslobodilačkog pokreta koje je njemački okupator strijeljao u Kazneno-popravnom zavodu u Zenici, 26. januara 1943. godine.

Tokom Drugog svjetskog rata u Zenici djelovale dvije ćelije ilegalaca, jedna iz naselja Tetovo i Gradište, te druga smještena u Termoelektrani unutar Željezare Zenica. Okupatorski obavještajci uspjeli su razotkriti ilegalce Tetova i Gradišta, pohapsili ih i strijeljali u tadašnjem zeničkom zatvoru.

tada su okupatori strijeljali Zeničane Ahmeta Alića, Hasana Bajramovića, Nazifa Bajramovića, Rifata Čolakovića, Mehu Ismića, Mulu Kovača, Zulfu Okana, Fehima Selimovića, Avdana Skomorca, Saliha Skomorca, Sejfu Skomorca i Hasana Šišića.

Prerađivači

Na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) je registrovano 95 prerađivača goveđeg mesa i mesa sitnih papkara.

„Ukupni kapaciteti ovih prerađivača su oko 25.000 grla godišnje u liniji klanja krupne stoke i oko 70.000 grla godišnje u liniji klanja sitne stoke. U ZDK-u imamo i 13 klaonica zanatskog tipa“, izjavila je Mirzeta Džonlagić, ministrica za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK-a.

Na području ZDK-a registrovane su tri manje klaonice peradi zanatskog tipa, 28 farmi za tov pilića, dvije valionice kapaciteta oko 30.000 uloženih jaja i četiri mješaonice stočne hrane.

Prema podacima resornog kantonalnog ministarstva, u okviru firme Brovis Visoko nalazi se moderna klaonica kapaciteta 2.000 pilića na sat, tvornica stočne hrane kapaciteta 10 tona na sat, inkubatorska stanica kapaciteta do 10.000.000 jednodnevnih pilića godišnje i kapaciteti za matično jato oko 50.000 pilenki godišnje.

Drugi veći prerađivač pilećeg mesa u ZDK-u jeste tešanjski „Madi“ koji raspolaže kapacitetima za klanje peradi više od 1.500.000 kljunova godišnje i kapacitete za preradu više od 50.000 kilograma gotovih pilećih proizvoda godišnje.

26.1.09

Opel Team u Zenici


Odrzano je druzenje clanova OTBiH sa gostima. Lijepo nedeljno popodne uz kaficu, rucak... Vremenske prilike nam nisu dozvolile da nastavimo svoju tradiciju na okupljanjima, tako da smo rostilj na otvorenom zamijenili ruckom u jednom od zenickih restorana. Zahvaljujemo se gostima iz N. Travnika, Viteza, Kaknja, Sarajeva, Doboja, Gracanice...

OPEL Team BIH

vidi slike - klikni ovdje

SC


Studentski centar Univerziteta u Zenici danas je prigodnom svečanosti obilježio dan kada je Vlada Zeničko-dobojskog kantona preuzela ulogu osnivača ove ustanove.

Obilježavanje „Dana Studentskog centra u Zenici“ počelo je u novembru prošle godine i do danas je održan veći broj kulturnih, zabavnih i sportskih manifestacija.

„Ulaskom u sastav Univerziteta u Zenici, uposlenici i studenti stekli su sigurnost u statusnom i materijalnom smislu“, izjavila je Miralema Bašić-Buzaljko, direktorica Javne ustanove Studentski centar Zenica.

Tokom dvomjesečne manifestacije „Dana Studentskog centra“ organizovan je i veći broj predavanja o aktuelnoj društvenoj, političkoj i ekonomskoj situaciji u Zeničko-dobojskom kantonu i Bosni i Hercegovini. Zaslužnim pojedincima i kolektivima uručena su prigodna priznanja i zahvalnice.

ICST

Zenica će uskoro dobiti, po uzoru na zapadne države, Inkubacioni centar savremenih tehnologija - ICST, koji se gradi na području bivših prostora Željezare Zenica.
Projekat adaptacije vodili su Služba za ekonomske odnose i poduzetništvo Općine Zenica i Agencija za lokalni ekonomski razvoj ZEDA. Objekat će imati dvadeset šest namjenskih prostora, ukupne površine 1.900 kvadratnih metara, a obnovu su finansirali Općina Zenica sa 730.000 KM, dok su po 50.000 KM izdvojili Vlada ZDK-a i Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta FBiH.

- Planirano je da ICST predstavlja "dom" poduzetnicima - početnicima, koji će raditi na razvoju i primjeni novih tehnologija, realizaciji kreativnih ideja sa sofisticiranijim proizvodima, kazao je Ibrahimagić.

Kalendar Stare Zenice




Zenički slikar Abdulah Hodžić obilježava pola vijeka umjetničkog rada na nebičan način. On je slikama, grafikama i ilustracijama prikazivao uglavnom poznate i nepoznate detalje Zenice, ali i bošnjačku baštinu prikazanu na originalan način. Imao je dvadesetak samostalnih i nastupa na zajedničkim izložbama na prostorima bivše Jugoslavije, a osim likarstvom bavi se ilustratorstvom i karikaturom.

Istovremeno nostalgični, ali i realistični i istorični motivi zeničkih kasaba, pretočeni su u radove, koji su ovih dana objavljeni u zanimljivom kalendaru, kojim hodžić stavlja pečat na pola vijeka svog umjetničkog rada.

- Svjestan sam da slike na izložbi, te u galerijama ne može vidjeti široki krug ljudi, pa sam pedesetak odabranih motiva izabrao za kalendar, koji je dostupniji građanima, a nakon što prođe kalendarska godina, vjerujem da će ostati kao svojevrstan poklon u domovima ljudi koji vole ovaj grad, kazao je Hodžić.

Natpis


Nepoznati autor na domišljat način uputio je nedavno poruku voljenoj osobi, formirajući gaženjem snijega "slova" u dužini od stotinjak metara na brdu iznad zeničkog prigradskog naselja Donja Gračanica.

Autor vjerovatno pretpostavlja da osoba kojoj je namijenjen natpis "Volim te bebo" zna da je poruka upućena baš njoj, iako je vidljiv čak sa magistralnog puta M17. Za nadati se da je poruku pročitala prava osoba.

OP


Postovani, javljamo vam se s preporukom za radio program uz kojeg bi mogli provesti bar dio danasnjeg dana/noci. Omladinski program BH radija 1 ovog ponedjeljka prica price mladih ljudi iz raznih krajeva BiH. Livno, Kupres, Neum su mjesta koja smo posjetili, a nasi saradnici iz vecih centara BiH donose vam i pregrst tamosnjih prica. Studentski protesti u Tuzli, Kamp animacije u Neumu, koncert koji potvrdjuje postojanje banjalucke hip-hop scene - samo su neka od desavanja koja smo pratili...
_____________________________________________________________________________________

Tu su i one uobicajeno korisne informacije o stipendijama, radnim mjestima, konkursima (Infopol), uspjesnim mladim umjenicima/cama i(li) umjetnickim skupinama (Dopunska Nastava), Vijesti Omladinskog programa...OP Forum i Dopunska Nastava danas ce zamijeniti termine emitovanja (iz prakticnih razloga koje cemo pojasniti u programu), a u emisiji Kost u grlu danas razgovaramo sa Damirom Marjanovicem, doktorom bioloskih nauka, genetickim forenzicarem, koji nam priblizava posao forenzicara, genetiku, govori o zanimljivim istrazivanjima u kojima je ucestvovao sa svojim kolegama i otkriva koliko se (genetski) razlikuju narodi BiH...

_____________________________________________________________________________________

Ljubitelji muzike moci ce uzivati u vecernjem dijelu OP-a: hip-hop show FM Jam ide nakon filmskog zurnala - Cinema Express; Denis Jelecanovic opet ce vas iznenaditi u svom Ceslju; vecerasnja epizoda Magnovenja nosi naziv Heroin; DJ Djoha autor je jos jednog RAM show-a; Oscilator veceras ide do ponoci, a nakon ponoci slusajte najbolje pjesme sa ex-Yu prostora po izboru muzickih urednika Cross radija i, za pred sami kraj - drugo po redu izdanje emisije TramRide u kojoj vam DJ Ajnspric donosi novitete sa EDM (Electronic Dance
Music) scene.

_____________________________________________________________________________________


Omladinski program BHR1 mozete slusati na svim zemaljskim frekvencijama BH radija 1:

Banja Luka 103.1 MHz
Bihac 88.8 MHz
Bijeljina 93.7 MHz
Centralna Bosna 97.0 MHz
Gorazde 107.3 MHz
Drvar 94.7 MHz
Capljina 87.8 MHz
Konjic 100.3 MHz
Mostar 97.3 MHz
Livno 88.1 MHz
Sarajevo 101.7 i 103.7 MHz
Trebinje 94.1 MHz
Neum 96.2 MHz

te putem satelita ili interneta - mms://media.bih.net.ba/bhradio1
Tu smo svakog ponedjeljka, od 2 poslijepodne do 2 sata iza ponoci. Ugodno slusanje!

MMD najuspješniji

The Holmes Report, jedna od najuticajnijih nezavisnih publikacija specijaliziranih za odnose s javnošću, proglasila je Mmd Corporate, Public Affairs & Public Relations Consultancy za najbolju konsultantsku kuću u oblasti odnosa s javnim institucijama u 2008. godini u regionu koji obuhvata Evropu, Bliski Istok i Afriku.

Pol Holms (Paul Holmes), jedan od vodećih autoriteta u globalnoj PR industriji i glavni i odgovorni urednik publikacije The Holmes Report, svake godine ocjenjuje uspješnost poslovanja PR agencija na osnovu specifičnih kriterijuma i selektuje najuspešnije u nekoliko kategorija. Izbor najboljih vrši se na osnovu mišljenja vodećih svjetskih kompanija koji su klijenti globalnih agencija.

“Svi u Mmd-u smo izuzetno ponosni na priznanje The Holmes Report-a. Iskustvo od gotovo dvije decenije u pružanju usluga kompanijama sa liste “Fortune 500” u regionu Evroazije, centralne i jugoistočne Europe i naš pristup koji je baziran na kombiniciji svjetskih standarda i lokalne ekspertize, na najbolji način nas preporučuju međunarodnim investitorima u svih 18 zemalja u kojima poslujemo“, prokomentirao je dodjelu priznanja Kris Dobson, izvršni direktor Mmd Corporate, Public Affairs & Public Relations Consultancy.

Na dodjeli priznanja Mmd-u za najbolju agenciju u oblasti odnosa sa javnim institucijama istaknuta je izuzetna podrška agencije klijentima, posebno onima koji posluju u oblastima finansijskih usluga, teškoj industriji, industriji roba široke potrošnje, i farmaceutskoj industriji.

„Tržišta u razvoju u istočnoj Evropi predstavljaju poseban izazov”, navodi se u Holmes Report-u. „Kompanijama su potrebni najbolji savjeti koji se mogu dobiti i upravo je to i razlog zbog koga je poslovanje Mmd-a doživjelo tako snažan rast u posljednjih 12 mjeseci», navodi se.

Džejms Gan Atanasov (James Gunn Atanasov), generalni direktor Mmd-a za jugoistočnu Evropu ističe da se „imajući u vidu da BiH nije član Evropske unije, strani investitori se obraćaju nama kako bi razumjeli dinamiku i mogućnosti poslovanja u BiH i regionu. Naše klijente savjetujemo da posluju kao odgovorne kompanije i da razmišljaju izvan granica kratkoročnog profita, kao i da kroz otvaranje novih radnih mjesta i usavršavanje zaposlenih nastoje da postanu dugoročni partner u održivom razvoju bh ekonomije. Od ključne važnosti je da sa lokalnim partnerima izgrade saradnju baziranu na povjerenju i transparentosti“, smatra Džejms Gan Atanasov.

25.1.09

Zeničani u Australiji



Čelik pobjedio u Orašju

POGLEDAJ GALERIJU FOTOSA ČELIKA U ORAŠJU - FOTO: J. HADŽIĆ

U subotu su na terenu od umjetne trave stadiona Goal u Orašju odigrane tri zanimljiva meča. U trokutu utakmice sa 2x30 minuta odigrali su Orašje protiv Omladinca iz Mionice, člana Prve lige Federacije BiH, zatim Omladinac i premijerligaš Čelik iz Zenice, te na koncu Orašje i Čelik.

„Tromeč“ je počeo u 13 sati, a sva tri šefa struke su dali priliku za nastup svim igračima koji su im na raspolaganju.U prvo meču Orašje je savladalo Omladinac sa 2:0 , u drugom je Omladinac uspio sačuvati mrežu protiv Čelika (0:0), dok je u trećem Čelik golovima Džananovića i Šabića savladao Orašje sa 2:1 (gol za domaćina postigao Pejić).Svoje prve nastupe u crveno crnom dresu zabilježili su i južnoamerikanci Džekson i Žunior.

U duelu sa Omladincem trener Marin Bloudek na teren je izveo mlađe igrače.

Nastupili su:Bilobrk, Nemeljaković, Zahirović, Ivešić, Muslić, Muratović, Džananović, Osmanović, Salihbašić, Dilaver, Smriko.
U duelu sa Orašjem igrali su : Tripić,Jurčević,Hasanović,Marković,Moranjkić,Žunior Pereira,Jančevski,Purić,Šabić,Kapetan /od 31 min.Zahirović/,Džekson /od 10 min.Džananović/.

Iako je proteklih dana kao moguće pojačanje Čelika, najavljivan dolazak Josipa Lukačevića , od njegovog angažmana neće biti ništa.Naime prema posljednjim informacijama iz dnevne štampe Lukačević je potpisao ugovor sa hrvatskim prvoligašem Cibalijom.

tekst: ENI news
fotos: Jasmin Hadžić

Gostovanja u BNP


Na daskama Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, dva petka zaredom, gostuju dva sarajevska pozorišta sa svojim predstavama. Narodno pozorište Sarajevo je preksinoć (petak) izvelo "Ponoćnu igru" Dubravka Jelačića Bužimskog u režiji Gradimira Gojera, a na sceni su se našli Mediha Musliović i Izudin Bajrović.

Za petak, 30. januara Sarajevski ratni teatar SARTR je najavio izvedbu djela Lava Nikolajeviča Tolstoja "Ana Karenjina" u režiji Nikolaja Skorika, u kojem igraju Selma Alispahić, Dragan Jovičić, Slaven Vidak, Mirza Puriš, Kaća Dorić, Alban Ukaj, Džana Pinjo, Mirela Lambić, Sead Pandur, Halima Mušić, Jasenko Pašić i Sonja Goronja.

Atom

Iako zvanično postoji manje od godine, spomenik prirode Tajan kod Zavidovića, koji se prostire na pedeset kvadratnih kilometara, privlači pažnju istražitelja i ljubitelja prirode, prije svih speleologa, zbog velikog broja pećina.

- U Ukrasnoj pećini u potoku Suha je otkrivena nova životinjska vrsta koja je nazvana Tajanska pećinska mokrica (latinski: Cyphonethes tajanus). Time je svijet bogatiji za još jednu vrstu u opštem trendu nestanka mnogih vrsta zbog ekološke ugroženosti. Vrsta pripada rodu Cyphonethes, familiji Trichoniscidae, a najbliža (najsrodnija) joj je takođe pećinska vrsta Cyphonethes biseriatus poznata iz više pećina u istočnoj Hercegovini, zapadnoj Srbiji, sa sjeveroistoka Crne Gore i iz jedne pećine sjeverno od Skoplja. Ima je samo na Tajanu, dok familija kojoj pripada ova vrsta se tretira kao vrlo stara i poznata upravo po priličnom broju pećinskih vrsta, kojih je najviše na Balkanskom poluostrvu, kazao nam je Admir Bajraktarević, sekretar Kluba "Atom" .

Članovi speleološke sekcije Sportskog i naučno-istraživačkog kluba «Atom» iz Zavidovića u saradnji sa stručnjacima iz cijele Evrope već dvadeset osam godina sistematski istražuje ovo područje. U tom periodu istraženo je gotovo stotinu speleoloških objekata od kojih je najduži i najdublji sistem «Jama Atom-Ponor kod brvnare» koji je do sada istražen u dužini dva kilometra kilometra i 220 metara dubine.

Ovim je Tajan osim mnogih endemskih i rijetkih biljnih vrsta, poput bosanskog ljiljana, gregersenove mlječike, bosanske perunike, bosanske zvončike, ljiljana zlatana, te Beckove ljubičice, bogatiji za još jednu endemsku životinjsku vrstu. Osim članova «Atoma» u ovim istraživanjima su sudjelovali stručnjaci Lada Lukić-Bilela iz Sarajeva, Slavko Polak iz Postojne (Slovenija), Tonči Rađa iz Splita (Hrvatska), dr Ivo Karaman iz Novog Sada (Srbija). Kako nam je kazao Bajraktarević, istraživanja su i pored teških zimskih uslova nastavljena.

24.1.09

Vikend lektira-Andrej Nikolaidis

foto: by Dijana Muminović (USA/Zenica)

Moji briselski prijatelji, koji, kada se stišaju vaši aplauzi, ipak nećete odobriti ulazak Turske u Evropsku uniju; moji francuski prijatelji, koji ipak niste spremni da sutra glasate Arapina za predsjednika Francuske; moji njemački prijatelji, koji mislite da ipak još uvijek nije pravi trenutak da Turčin postane njemački kancelar; moji italijanski prijatelji, koji držite kako još uvijek nije realno da Italiju vodi sin imigranta iz Maroka ili iz Prištine; moji britanski prijatelji, koji ipak niste sigurni da bi Pakistanac bio dovoljno stručan da bude britanski premijer...


Piše: Andrej Nikolaidis

Orhan B. rođen je u Kelnu, gradu u koji je njegov otac šezdesetih godina XX vijeka stigao kao ilegalni imigrant. Otac je radio teške fizičke poslove. Naporni rad, iako slabo plaćen, njegovo je tijelo održavao u vrhunskoj formi. Oni koji ga pamte iz mladalačkih dana, kažu da nije bilo žene koja bi odoljela njegovoj izmirskoj ljepoti. Orhanova majka, Njemica iz dobrostojeće, stare kelnske porodice, kći slobodoumnih ljudi koji su se do smrti stidjeli zbog njemačke nacističke prošlosti, srela ga je u nekoj krčmi gdje je njeno društvo voljelo piti u društvu radnika, priprostoga svijeta čijoj su se vitalnosti i duhovnom zdravlju divili, a to divljenje znali uvjerljivo izraziti povremenim seksom sa njima.

Kada je čovjeka svoga života predstavila svojim roditeljima, oni su bili sretni i ponosni. Ona je bila trudna.


Hoće li Evropa, čiji lideri sada ističu kako je „Amerika pobijedila svoju rasističku prošlost, uspjeti pobijediti svoju, evropski otmjeno i delikatno upakovanu rasističku sadašnjost?

Orhan B. odrastao je u blagostanju, okružen ljubavlju i pažnjom. Danas zna reći kako ga je katkada gušila majčina ambicija, zbog koje je u njemu sudiju ili poslanika vidjela češće nego sina. Pa ipak, da nije bilo nje, ja danas ne bih bio ovdje, običava govoriti Orhan na svojim predizbornim skupovima.

Ovaj doktor pravnih nauka, naoružan majčinom upornošću i obdaren očevom ljepotom, namjerava postati prvi njemački kancelar turskoga porijekla. Ako neko zna zašto Orhan B. ne bi trebao voditi Njemačku, neka kaže sada, ili neka zauvijek ćuti.

Abdulrahman D. nikada nije putovao u Alžir, zemlju iz koje je njegov otac, prkoseći volji svoje porodice, prkoseći moru koje je dva puta prevrtalo čamac kojim se pokušavao domoći Evrope, prkoseći hladnoći, gladi i groznici, dospio u Pariz. Godine teškog života nisu ga pokolebale u odluci da Francuska bude zemlja u kojoj će ostvariti sne onog alžirskog dječaka koji je, uvijek tiši, uvijek povučeniji od svojih vršnjaka, popodneva provodio pod osamljenom palmom maštajući o crnom peugeotu kojim prolazi kraj Ajfelove kule, dok se plava kosa njegove žene na vjetru viori, ljepša od svake zastave. Nikada nije prestao da vjeruje, zato je ostvario svoj Francuski san: dobio je crni peugeot i plavu ženu. Dobio je i sina, i nazvao ga Abdulrahman, po stricu koga su strijeljali francuski vojnici.

I Abdulrahman D. ima svoj san: dok gleda fotografiju Baraka Obame u novinama, zamišlja sebe kao predsjednika Francuske. Prva zemlja koju ću posjetiti nakon izbornog trijumfa, misli Abdulrahman D, biće Alžir.

Šaćir K. je u Milano stigao iz Prištine, u utrobi majke Chiare koja se, dok je avionu letio iznad Jadrana, sva u suzama zahvaljivala Isusu i Djevi Mariji na djetetu koje je njihovom milošću dobila. Kad smo već kod zasluga, poneku je za Chiarinu trudnoću imao i njen suprug Paolo, bogati ali nažalost neplodni vlasnik fabrike tepiha. Chiara je, dakle, očajnički željela dijete. Bila je to jedina (avaj, i najveća!) želja koju joj Paolo nije mogao ispuniti. Budući dobri katolici, Chiara i Paolo spas nisu potražili u vještačkoj oplodnji. Razapet između njene želje i vlastitih tjelesnih ograničenja, Paolo je na koncu, za ljubav svoje žene, pristao da Chiara zatrudni sa drugim muškarcem. Dijete ću odgojiti kao svoje, obećao je: imaće svu moju ljubav. Ne samo da je obećanje ispunio, nego je i pronašao (ne manje bitno: i platio) budućeg oca djeteta svoje žene.

Biološki otac Šaćira K. nije se cjenjkao. Imao je samo dva uslova: da njegov sin bude začet u njegovoj rodnoj Prištini, i da on djetetu da ime. Taj naočiti čovjek, o čijoj ljepoti se među Romima u Milanu i dalje raspredaju bajkolike priče, izvjesno nije čitao Lacana, ali je očito bio svjestan značaja onoga što je francuski mislilac nazvao Ime-oca.

Nije dočekao rođenje svoga sina. Od honorara koji mu je isplatio Paolo, on je u Beogradu kupio bijeli mercedes kojim je krenuo na svoje posljednje putovanje, natrag u Prištinu. Umor i alkohol savladali su ga negdje kod Niša.

Danas je Šaćir K. vlasnik fabrike koju je naslijedio od oca Paola. Fabrika danas proizvodi i prodaje više tepiha nego ikada. Šaćir K. je danas jedan od najbogatijih ljudi italijanskog sjevera i želi politički uticaj: želi postati premijer Italije.

Hoće li uspjeti u svojoj namjeri?

Rekao bih da ne bih rekao, mada mi ono malo životne mudrosti što imam nalaže da kažem: ne znam.

Hoće li Evropa, čiji lideri sada ističu kako je Amerika pobijedila svoju rasističku prošlost, uspjeti pobijediti svoju, evropski otmjeno i delikatno upakovanu rasističku sadašnjost ni to ne znam.

Kao što ne znam ni hoće li Obama biti američki Gorbačov, koji će postati stečajni upravnik imperije čiji pad niko više ne može spriječiti, pa po završetku svojih mandata primiti Nobelovu nagradu za mir/književnost, ili će, kako je najavio u svom pobjedničkom govoru, otvoriti novu eru američkog globalnog liderstva, pa Americi vratiti imidž imperije sa ljudskim likom.

Povrh svega, donosi li Obama, kako je najavila gospođa Klinton, zoru novog američkog liderstva? Ta fraza nosi sljedeću poruku: mi, Amerikanci, za predsjednika smo izabrali crnca, što znači da je naša demokratija savršenija od vaše. Zato što je tako, mi ćemo vas voditi, a vi ćete nas slijediti: ne zbog snage našeg oružja, ili našeg bogatstva, već zbog snage naših idela, kako je to formulisao Obama. Teroristi u Bombaju nisu se pretvarali da su američku hegemoniju spremni trpjeti zbog snage američkih ideala: umjesto da na tu argumentaciju puknu od smijeha (kao što su brutalnim ismijavanjem reagovali italijanski i poljski zvaničnici), oni su pucali. Kako će Obama reagovati na teror?

Ko će to znati?
Ali znam jedno.
Dragi moji prijatelji, koji ste tako strasno prezirali nasilnu, redneck i glupavu Ameriku Georgea Busha, vi koji ste sve ove mjesece tako srčano navijali za Obamu, a u ujutro nakon izbora aplaudirali novoj, demokratskoj Americi u kojoj rasa i porijeklo više nisu bitni: moji briselski prijatelji, koji, kada se stišaju vaši aplauzi, ipak nećete odobriti ulazak Turske u Evropsku uniju; moji francuski prijatelji, koji ipak niste spremni da sutra glasate Arapina za predsjednika Francuske; moji njemački prijatelji, koji mislite da ipak još uvijek nije pravi trenutak da Turčin postane njemački kancelar; moji italijanski prijatelji, koji držite kako još uvijek nije realno da Italiju vodi sin imigranta iz Maroka ili iz Prištine; moji britanski prijatelji, koji ipak niste sigurni da bi Pakistanac bio dovoljno stručan da bude britanski premijer; moji albanski prijatelji, koji ne biste pristali da Srbin bude predsjednik Kosova; moji srpski prijatelji, koji muslimana iz Sandžaka ipak radije ne biste vidjeli kao lidera Srbije; moji crnogorski prijatelji, koji mislite da za stabilnost Crne Gore u ovom trenutku ne bi bilo dobro da Albanac postane Milo nakon Mila; moji bošnjački prijatelji, koji još uvijek niste spremni da Bosnom iz Sarajeva vlada Hrvat; moji arapski prijatelji, kojima nije bliska ideja da Saudijsku Arabiju vodi sin američkog radnika na naftnoj bušotini koji je u vašu krasnu pustinjsku zemlju došao prije 40 godina i u njoj ostao; moji hrvatski prijatelji, koji ne biste aplaudirali dubrovačkom muslimanu koji bi postao predsjednik Hrvatske... kako veliko je vaše licemjerje.

Veliko kao Amerika.

Tri nove galerija na ZenicaBlogu

u Galeriji Zenica Bloga imamo već hiljade fotografija, koje su viđene više od 250 hiljada puta...

Tri nove Galerije su Narodna Kuhinja, Načelnik u Areni i Ilegalni rudnici kod Zenice, koje je priredio naš saradnik Dado Ruvić. Pogledajte ih.
klikni na naziv da pristupiš Galeriji.

NARODNA KUHINJA

NAČELNIK U ARENI

ILEGALNI RUDNIK

Prenosimo: Ilegalni rudnici




Područje, ali i šira okolina Zenice, jako je bogata rudama, najviše ugljem. Pored rudnika, Stare jame, Raspotočja i Stranjana postoji još dvadesetak ilegalnih. Te ilegalne rudnike kopaju mještani nekoliko okolnih sela, najčešće jedan pored drugog, a najaktivniji su oni iznad zeničke Rače između sela Jagodići i Gradište.

Porodičan čovjek

Rudnici su dubine i do tridesetak metara, a u njih mještani ulaze bez ikakve opreme i zaštite, sa lopatom, kolicima i svijećom u ruci. Jedan od bivših ilegalaca, koji se prije pet godina prestao baviti kopanjem rude na ovaj način je Enes Skomorac.

Enes je porodičan čovjek. Otac jednog djeteta. Kako kaže rat ga je natjerao na ilegalni rad, jer se u to vrijeme jedino uspjevao za neke sitne novce prodat ugalj i na taj način zaradit.

- Da bi se jedna jama iskopala potrebno je nekoliko mjeseci, aktivnog i svakodnevnog rada. Zna se desiti, da se rupa kopa i po desetak metara, a da se ne pronađe ugalj i onda uzalud sav trud i rad - kazao je Skomorac.

Bez povreda

Enes je jedan od prvih mještana koji je počeo sa kopanjem uglja, a počelo se na Hasanovom brdu. Kaže nam da nije imao nikada većih povreda, jer je bio pažljiv pri postavljanju građe i zaštitnih greda u jami. Nesreće su se događale njegovim kolegama.

- Bilo je nesreća u kojim pukne građa i zatrpa radnika. Ukoliko je bilo mještana (jama do jame), bivali su spašeni, a kada nisu, ginuli su. Nesreće su se najviše događale u okviru ratnog doba, jer tada se nije brinulo o kvalitetu zaštite, već samo o količini iskopanog uglja i zaradi - dodaje Enes.

Skomorac je trenutno zaposlen u Gradskom groblju Zenica, a kako kaže nikom ne bi poželio rad u ovakvoj vrsti uslova i rudnika.

Vreća uglja pet maraka


Ugalj koji se vadi iz ovih ilegalnih rudnika vozi se do sita. Na situ on se prečišćava, sitniji propada kroz rešetku, krupniji ostaje te se pakuje u vreće pa transportuje kupcima. Jedna vreća uglja kod ilegalaca košta pet maraka, a da bi se napunila jedna vreća potrebno je oko pola sata rada.

Tekst je preuzet iz bh. dnevnika "as"...



Autor: D. Ruvić

Sjećanje


Na Gradskom groblju Crkvice u Zenici, jučer poslijepodne je obilježeno šest mjeseci od smrti bivšeg federalnog premijera, istaknutog privrednika i sportskog radnika Ahmeta Hadžipašića. U ime Islamske zajednice BiH na mezarju je bio naibu-reis IZ BIH Ismet efendija Spahić sa saradnicima, koji je proučio ašare i dovu pred dušu rahmetli Hadžipašića.

Cvijeće na njegov mezar su položili supruga Branka i kćerke rahmetli Ahmeta, te potpredsjednica i premijer Federacije BiH Spomenka Mičić i Nedžad Branković, ministri u Vladi FBiH Edin Mušić i Zahid Crnkić, premijer ZDK Miralem Galijašević, načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović, Član IO Olimpijskog komiteta BiH Ramiz Mehmedagić, rektor Univerziteta Zenica Sabahudin Ekinović, predstavnici boračkih udruženja općine, kantona i FBiH, kao i predstavnici Asocijacije mladih SDA, učesnici jučerašnjeg Memorijalnog turnira u kik-boksu posvećenom Ahmetu Hadžipašiću, ali i mnogobrojni saborci i prijatelji iz cijele BiH.