31.1.09

HE Vranduk

Mještani u selima u okolini starobosanskog grada Vranduka izgradnju elektrane na Bosni uslovljavaju ulaganjima u lokalnu infrastrukturu. Mještani Koprivne, Ponirka, Zabrca i Gladovića traže da se u selima urade kanalizacija i javna rasvjeta, poprave putevi, a u Koprivni izgradi medicinska ambulanta.

- Smatramo da je opravdano da se mještani angažuju na izgradnji, a kasnije i održavanju buduće elektrane. Ulaganja u infrastrukturu bila bi satisfakcija mještanima za štetu koja bi im bila nanesena izgradnjom elektrane, a tražit ćemo da Vlada i Elektroprivreda BiH budu garant ispunjenja zahtjeva. Tražimo prije izgradnje pripremu studije uticaja na okoliš, kako bismo znali šta nas čeka u budućnosti i kako će HE Vranduk utjecati na naže živote, kazao je jučer novinarima Nesib Čeliković, predsjednik MZ Koprivna.

U izgradnju HE Vranduk na rijeci Bosni, nekoliko stotina metara uzvodno od starobosanskog grada Vranduka, Elektroprivreda BiH namjerava investirati preko 90 miliona KM, u naredne četiri godine.