30.1.09

Penzioneri

Predsjednici Sindikata penzionera, podružnice u Zenici i Goraždu, Smajil Šatorović i Meho Ušanović izjavili su danas na pres-konferenciji u Zenici, da se 380.000 penzionera u FBiH nalazi na ivici egzistencije i da će ova kategorija stanovništva s ciljem poboljšanja svoga položaja biti prinuđena poduzeti radiklane mjere.

- Stalno nas upozoravaju kako neće biti dovoljno sredstava za isplatu penzija, kako će nam smanjiti penzije. Naša penzija ne bi trebala biti niža od 450 KM. Ako se poslaniku u Parlamentu može isplatiti plata i paušal od preko 4.000 KM, zašto se nama ne može osigurati normalna penzija, rekao je Šatorović.

Predstavnici Sindikata penzionera BiH najavili su da će tokom 2009. godine iskoristiti sve zakonom predviđene ovlasti da se izbore za povećanje penzija.

- Ako treba, poduzećemo radikalne mjere, blokirati Vladu FBiH, Federalni zavod za penziono-invalidsko osiguranje I drugi institucij, izjavio je danas Smajil Šatorović, predsjednik Sindikata penzionera BiH-podružnica u Zenici.