30.1.09

AMZ

Zenički ArcelorMittal dio je najveće metalske grupacije na svijetu i sigurno je da će globalna ekonomska kriza prouzrokovati negativne posljedice i na ovu kompaniju. Proizvodnja Mittala u Zenici u 2008. veća je od one u 2007., ali su parametri praktično neupotrebljivi, jer je u 2008. startala integralna proizvodnja čelika u visokim pećima, ugašena elektro-peć, te pokrenuti mnogi pogoni koji nisu radili proteklih godina.

Među tri Mittalove tvornice koje su u svijetu najavile da neće otpuštati radnike bila je i zenička kompanija, mada su mišljenje već promjenile njihove kolege u Češkom Mittalu, koji su kući poslali već 700 radnika.

Drugi čovjek ArcelorMittala Zenica i prvi čovjek za proizvodnji Pol Viktor za naš list kaže da se "globalna kriza neće u tolikoj mjeri odraziti na zeničku kompaniju".

- Dobra strana je to što mi proizvodimo proizvode koji su neophodni u gradnji, recimo gradnji puteva, tako da smo mogli uskladiti našu proizvodnju prema zahtijevima tržišta i bili smo na neki način u boljoj poziciji nego neki drugi članovi naše grupe koji se bave proizvodnjom dijelova za auto industriju. Što se tiče naše kompanije u Zenici, ne namjeravamo smanjivati broj radnika, bilo da se radi o dobrovoljnom napuštanju, ili davanju otkaza, kazao je Viktor za "Dnevni avaz".

Planovi za prvi kvartal 2009. bili su optimistični, ali su pravljeni prije produbljavanja krize krajem prošle godine.

- U odnosu na prvi kvartal 2008. godine, plan za prvi kvartal 2009. bi bio za 30 posto veći. Vjerojatno nećemo uspjeti realizirati taj plan, jer ćemo ga morati reducirati i uskladiti sa uvjetima na tržištu, kazao je Viktor.