31.1.09

BSC Zenica

Biznis start-ap centar Zenica (Business Start-up centre) proglasio je najbolje na drugom takmičenju za najbolje poslovne planove. Od 67 poslovnih ideja 50 najbolje rangiranih dobilo je poticaje osigurane uz pomoć nevladine organizacije SPARK iz Holandije, a ukupan nagradni fond iznosi 275.000 eura.

Pedeset budućih ili aktivnih poduzetnika koji su uradili planove koji su ocijenjeni izvodljivim dobili su vaučere za konsultacije u vrijednosti 2.500 eura, te po 750 eura za registraciju vlastite firme, dok je mogućnost dobijanja mikrokredita u iznosu od deset hiljada eura sa grejs periodom od šest mjeseci i minimalnim fiksnim kamatnim stopama dobilo deset najboljih.

Deset najboljih su Mehmedalija Begić, Salhudin Hakujila, Haris Havić, Bedin Pivić, Izudin Mašić, Jasmin Amidžić i Edis Karabašić, Vahid Meldov, Senad Muslić, Nadira Sivić, Haris Havić, kojim je nagrade uručio Miralem Galijašević, premijer Zeničko-dobojskog kantona.

Pet odabranih imaće priliku da pod povoljnijim uvjetima pokrenu biznis u poslovnom inkubatoru BSC-a Zenica, a na pedeset potencijalnih preduzeća, očekujemo oko 120 novih radnih mjesta, što će biti veoma uspješno realizovan cilj, jer ove godine na raspolaganju zbog znatno većeg interesa imamo i znatno veća sredstva, koja je osigurala naša partnerska nevladina organizacija, kazao je projekt koordinator SPARK-a Nino Serdarević.