31.5.08

Čelik treći


Fudbaleri Modriča Maxima šampioni su BiH! Viceprvak i naš predstavnik u Kupu UEFA je Široki Brijeg, a treće mjesto osvojio je Čelik, pa će najvjerovatnije igrati u Intertoto Kupu. Iz lige su ispali Jedinstvo iz Bihaća i Žepče.

REZULTATI 30. KOLA: Modriča Maxima – Jedinstvo 3:0, Sarajevo – Čelik 3:0, Široki Brijeg – Leotar 2:0, Velež – Laktaši 2:0, Slavija – Sloboda 3:1, Posušje – Željezničar 3:0, Travnik – Zrinjski 2:1, Orašje – Žepče 2:0.

ilustracija: sportin.ba

DABOGDA - Hari Mata Hari & Dino Merlin



DOWNLOAD SPOTA U VISOKOJ REZOLUCIJI (AVI FILE) MOGUĆ NA LINKU
http://www.zshare.net/download/1285599046e2ee00

2.večer ZFW








Druga večer Zenica Fashion Weekenda započela je kolekcijom Visočanke Amile Efendire, obilježenu osim kreacijama i posebnom violonističkom kompozicijom, pripremljenom specijalno uz kreacije. Već renomirano bh. ime i u međunarodnim okvirima Tuzlanka Svjetlana Vuković Ceca se predstavila sa petnaest kreacija uz slogan "lijepe stvari nikad ne blijede". Tradicionalni učesnici svakog ZFW-a su članovi frizerskog - kozmetičarskog salona "Crni" iz Kaknja, koji su priredili performansa sceni, uz angažman cijele postave modne agencije "Fashion", koja je više nego uspješno priredila večeri mode u novootvorenom hotelu "Zenica".
Sidžis 5B kao generalni uvoznik muškog ženskog i dječijeg programa renomiranih turskih prendova Dagi, Scooter i Cons jeans u "paketu" revija pod nazivom Gard Collection je predstavio publici ZFW-a po prvi put u BiH bogati asortiman obuće visoke klase, pidžama, trenerki, kupaćih kostima i odjeće "nove generacije" za mlade. Svoj minut slave imali su i najmlađi članovi "Fashiona" u sjajno uigranom "izlasku" koji je oduševio publiku.
Druga večer završena je sjajnom kolekcijom bivšeg foto-modela i manekenke Vere Radanović, koja je za sobom "privukla" i medije iz Srbije, koji su uz mnoštvo agencija i medija iz BiH i Hrvatske, preksinoć pratili revije. Sve haljine od svile i satena sa detaljima od čipke, cirkona i bisera ove rođene Bosanke oduševili su mnogobrojnu publiku, koja se nakon revija zabavljala na after-partiju u Klubu Ten. Večeri mode u Zenici završavaju se prvim okupljanjem, na jednom mjestu, bh. muških kreatora, na "muškoj noći" ZFW-a.

REZ & CISCO

Regionalna razvojna agencija REZ Centralne BiH u saradnji sa Vladom Zeničko-dobojskog kantona i Univerzitetom u Zenici, s ciljem jačanja informatičkih kapaciteta ljudskih resursa regije Centralna BiH, realizira projekt Cisco akademije mrežnih tehnologija. Prema informaciji dobijenoj od Amele Malićbegović, direktorice REZ Agencije, u prvi semestar upisana su 64 kandidata koja su nastavu pohađala u četiri grupe. „Prvi semestar uspješno je završilo 56 kandidata, koji su završili i obuku u okviru drugog semestra. Oni će u subotu, 31. maja putem računara i na engleskom jeziku pristupiti polaganju Cisco Certified Network Associate ispita”, kazala je direktorica Malićbegović. Nakon završenog isputa REZ Agencija će za buduće certificirane stručnjake za uspostavljanje i održavanje računarske infrastrukture, organizirati izlet na Bistričak.

6+5

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) na kongresu u Sydneyju je s velikom većinom podržala prijedlog pravila "6 + 5", s kojim bi ograničila broj stranaca u klubovima. Pravilo, koje bi osiguralo šest domaćih nogometaša u ekipi, podržalo je 155 nacionalnih saveza, protiv je bilo pet, dok je suzdržano bilo 40 saveza. Predsjednik FIFA Sepp Blatter smatra, da bi se s tim pravilom osigurao nacionalni identitet klubova i reprezentacija. Tome se suprotstavljanju brojni bogati evropski klubovi. Blatter je predložio da u 2010. godini koristi pravilo 4 + 7 (četiri domaća i sedam stranih nogometaša), 2011. godine 5 + 6, a od 2012. godine pravilo 6 + 5. FIFA je na kongresu podnijela izvještaj o svom finansijskom poslovanju za 2007. Godinu je okončala s 31,5 miliona eura dobitka, iako je firmi MasterCard morala isplatiti 58 miliona eura. U prošloj godini ukupan prihod iznosio je 568 miliona eura, dok je rashod iznosio 536 miliona. Na 58. kongresu je FIFA s 175 glasova i samo jednim protiv ratificirala novi kodeks Svjetske antidoping agencije (WADA).

EPuBIH statistika

Internet stranicu Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini (www.eminbh.org ) , pet mjeseci nakon stvaranja jedinstvenog EPuBIH , otvorilo je blizu 50.000 posjetilaca- što je gotovo 10.000 posjeta mjesečno.
Ovaj podatak je tim vrjedniji ako se uzme u obzir da EPuBIH nije radio najavu, reklamu ili drugu vrstu promocije naše Internet prezentacije, odnosno da su posjete našoj stranice uglavnom bile ciljane, sa namjerom da se dobije više podataka o organizaciji, čiji primarni cilj je stvaranje domaćeg pro- evropskog lobija u BiH - za priključenje Bosne i Hercegovine u Evropsku Uniju.
Internet stranicu i prezentaciju Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini omogućila je ambasada Francuske Republike u BiH.
U sklopu Internet prezentacije Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini posjetioci mogu odnedavno uzeti učešće u anketama.
Tako smo dobili prve podatke o podršci evropskom putu BiH, po kojima :

63,96% posjetilaca pozdravlja „evropski put" i evropske integracije,
20,72% učesnika ne podržava evropske integracije, a
15,32% posjetilaca nema jasan stav po ovom pitanju.

Prema rezultatima izjašnjavanja posjetilaca naše stranice, a na pitanje da li BiH može 2014.godine
(godina kada EPuBIH „vidi" BiH u EU) postati članica EU :

24,11% posjetilaca očekuje da BiH 2014 godine postane dio EU,
8,93% građana BiH je izuzetno optimistično i vidi nas još prije 2014 godine u EU
41,96% građana vidi nas u EU poslije 2014.godine, a
25,00% učesnika ankete je izuzetno pesimistično i smatra da BiH nikada neće ući u EU

Više informacija o Evropskom pokretu u Bosni i Hercegovini i aktivnostima možete dobiti u Internetu : www.eminbh.org

Smajlović


Obilježavajući 15. godišnjicu pogibije triju italijanskih humanitarca u BiH, koja se desila u vrijeme agresije na BiH, članovi organizacije «Tandem za mir» iz Firence, odlučili su se na biciklističku turu od Splita do Zavidovića tokom koje su posjetili gradove i susreli se s načelnicima općina. Na putu za Zavidoviće, aktivisti ove italijanske organizacije, poznate po promociji mira i borbi protiv nuklearnog oružja, posjetili su danas Općinu Zenica, čiji je načelnik Husejin Smajlović podržao projekt «Gradonačelnici za mir». Riječ je o projektu koji je 1982. utemeljio gradonačelnik Hirošime, s ciljem da se izgradi svijet bez nuklearnog naoružanja.

Cestarina


Temeljem dopisa Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta, Federalna uprava policije saopćila je danas da od nedjelje, 1. juna, u 06.00 sati započinje naplata cestarine na naplatnom mjestu Jošanica na autocesti A1. Sukladno Odluci o naplati takse za korištenje ceste A1 Vlade FBiH visina takse iznosi za kategoriju vozila I -1,5 KM (motocikli, putnička vozila i laka dostavna vozila), kategoriju vozila II - 3,00 KM (kombi vozila, putnička vozila sa prikolicom, karavani s visinom od 1,3 m na prednjoj osovini i laka dostavna vozila sa prikolicom karavanom, dvoosovinska vozila kao što su kombi vozila bez prikolice); kategorija III - 5,00 KM - (kamioni sa ili bez prikolice, sa ukupno dvije ili tri osovine, karavani s visinom većom od 1,3 m na prednjoj osovini i kombi vozila sa prikolicom ili karavanom sa ukupno tri osovine), kategorija IV - 7,00 KM - (kamioni sa ili bez prikolice sa četiri ili više osovina, tegljači sa poluprikolicom, autobusi sa ili bez prikolice sa četiri ili više osovina, kombi vozila sa prikolicom ili karavanom sa ukupno četiri ili više osovina), saopćeno je danas iz Federalne uprave policije.

Festival počinje večeras

Sedmi Festival bosanskohercegovačke drame "Zenica 2008" biće otvoren u subotu uvečer i trajati će do naredne subote, 7. juna, a Festival će otvoriti sarajevski dramaturg Almir Imširević, potvrdio je jučer direktor BNP Zenica i prvi čovjek Festivala Nedžad Fejzić.
Selektor Faruk Lončarević za takmičarski program je odabrao sedam predstava, a premijerno će BNP Zenica izvesti "Nevakat" Derviša Sušića, koju je dramaturški obradio Hasan Džafić, a režirala Slađana Kilibarda. Nakon premijere, nosilac glavne uloge u premijeri i član trupe BNP-a Zenica Robert Krajinović, uokviru pratećih programa, predstaviće se izložbom svojih slika - akvarela.
Nakon premijere, u narednim danima, festivalska publika će vidjeti predstave "Muholovac" Zilhada Ključanina, u režiji Aleša Kurta - Kamerni teatar 55 Sarajevo, "S.U.R. Sajgon" Emira Imamovića, u režiji Lajle Kaikčija - Pozorište mladih Sarajevo, "Igra plakanja" Almira Imširevića, u režiji Gorčina Stojanovića - Narodno pozorište Sarajevo, "Mostarska djelidba" Skendera Kulenovića i Sulejmana Kupusovića, u režiji Sulejmana Kupusovića - Narodno pozorište Mostar, "Tvrđava" Meše Selimovića i Nebojše Bradića, u režiji Nebojše Bradića - Kruševačko pozorište Kruševac (Srbija), "Tvrđava" Meše Selimovića i Nebojše Bradića, u režiji Vlade Keroševića - Teatar Kabare Tuzla, "Ćeif" Mirze Fehimovića, u režiji Egona Savina - Beogradsko dramsko pozorište Beograd (Srbija).
Žiri Festivala bh. drame čine Amra Zulfikarpašić, scenografkinja, Jasna Žalica, glumica, Selma Spahić, rediteljka, Aleksandar Grandić, teatrolog i Željko Škuljević, univerzitetski profesor.

30.5.08

Koševo, Bilino p.

Vršilac dužnosti selektora nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Denijal Pirić jučer je u ilidžanskom hotelu "Hercegovina" dočekao Mirka Hrgovića, kojem je namijenio kapitensku traku. No, nakon dvosatnog razgovora, Hrgović je napustio Sarajevo.- Hrgović je na vrlo ružan način dočekan na Aerodromu. Rekao mi je kako ga je njemu nepoznata grupa ljudi vrijeđala i prijetila mu. Rekao je da takvu situaciju nikada nije doživio.To mu je veoma teško palo pa mi je rekao da u takvoj situaciji ne može igrati za reprezentaciju. Nakon razgovora je otišao u Split, odakle će se vratiti u Japan - rekao je Pirić.Reprezentativci su jučer imali dva treninga. Pirić trenutno ima na raspolaganju 16 igrača.- Denis Mujkić će nam se priključiti nakon utakmice u Modriči. Ljubojević je, nažalost, imao sudar prilikom dolaska u Sarajevo. Srećom, pretrpio je samo lakše povrede. Zec se nikako nije javio, kao ni Ibričić. Sloboda je poslala doktorske nalaze da je Huseinović povrijeđen i da ga pokušavaju oporaviti za revanš-meč finala Kupa BiH. Zato smo naknadno pozvali Čovića, Handžića i Husića - govori Pirić.Reprezentacija će i danas imati dva treninga. Polazak u Zenicu je planiran za sutra. U hotelu "Hercegovina" na Ilidži je sljedećih 16 igrača: Želimir Terkeš (Zadar, Hrvatska), Boris Pandža (Hajduk, Hrvatska), Senad Lulić (Belincona, Švicarska), Jusuf Dajić (Fehervar, Mađarska), Ante Serdarušić (Posušje), Ivan Krstanović (Posušje), Bojan Regoje (Slavija), Kenan Čejvanović (Sloboda), Admir Aganović (Čukarički, Srbija), Mladen Žižović (Zrinjski), Staniša Nikolić (Zrinjski), Mehmedalija Čović (Gent, Belgija), Haris Handžić (Sarajevo), Edin Husić (Cibalija, Hrvatska), Jasmin Burić (Čelik) i Josip Topić (Široki Brijeg).Nijedan od ovih igrača, izuzev Terkeša, nije bio na prvobitnom spisku pozvanih.


U prostorijama Federalne televizije jučer je održana konferencija za novinare uoči humanitarno-nogometnog spektakla "Za spas bh. nogometa - Kodro, Bolić i prijatelji", koji će u nedjelju, 1. juna, s početkom u 17 sati biti održan na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase" u Sarajevu.Sportski duhMeho Kodro i Elvir Bolić objavili su spiskove igrača koji će nastupiti u nedjeljnoj utakmici.Na podugačkoj listi nalaze se imena aktivnih i bivših nogometaša koji su ostavili trag u bh. nogometu. Okupljanje je zakazano na dan utakmice u hotelu "Radon Plaza".- Motiv je pomoći da se spasi bh. nogomet i humanitarna akcija. Vjerujem da bi humaniji gest bio toj djeci priuštiti bolju edukaciju, ali se nadamo da ćemo ih obradovati i ako očistimo naš nogomet od prljavština.Apelirao bih na sve one koji dođu da zajedno pokažemo sportsku veličinu i da ova nedjeljna manifestacija prođe u sportskom duhu - rekao je Meho Kodro.Elvir Bolić je dodao kako se nada da će u nedjelju Koševo biti puno, ali da je ovo tek prvi korak.- Nadam se da ćemo pokazati snagu koju sam vidio proteklih dana i da ovo što radimo neće biti uzaludno. Moramo biti svjesni da se ovom utakmicom neće ništa završiti. Pred nama je duga i mukotrpna borba za ozdravljenje i spas našeg nogometa - kaže Bolić.Ulaznice od suboteVoditelji programa bit će Enis Bešlagić i Milan Pavlović. Zbog jučerašnje tragedije u Tuzli, neće biti muzičkog programa. Cijena ulaznice je 1 KM, a sav prihod bit će uplaćen Iliji Spasovskom, Harisu Sadiću i Adnanu Selimoviću. Ulaznice će se u subotu moći kupiti na štandovima u Ferhadiji i na platou Skenderije, a na dan utakmice i ispred stadiona.Spisak pozvanihMeho Kodro i Elvir Bolić su za nedjeljni spektakl pozvali sljedeće igrače: Sergej Barbarez, Mehmed Baždarević, Predrag Pašić, Elvir Baljić, Borče Sredojević, Sedin Tanović,Mirsad Dedić, Samir Šabanović, Kenan Bećirević, Miroslav Kružik, Muhamed Alaim, Adnan Gušo, Nijaz Hrustanović, Mirza Varešanović, Vlatko Glavaš, Senad Begić, Nudžein Geca, Edin Ramčić, Nermin Šabić, Sejad Halilović, Bulend Biščević, Almir Turković, Edin Mujčin, Mirsad Bešlija, Senad Repuh, Ivica Grlić, Samir Muratović, Marko Topić, Vedin Musić, Dževad Šećerbegović, Mersed Kovačević, Said Fazlagić, Sead Kajtaz, Zijad Švrakić, Senad Merdanović, Mehmed Janjoš, Dino Đurbuzović, Alen Karabeg, Avdo Kalajdžić, Mirza Kapetanović, Gordan Vidović,Enes Mešanović, Almir Gredić, Almedin Hota, Senad Brkić, Adis Obad, Pavo Dadić, Miro Klaić, Admir Adžem, Alen Škoro, Alen Avdić, Mario Dodik, Halim Stupac, Esmir Džafić, Samir Osmanović, Dželaludin Muharemović, Samir Ćemalović, Admir Hasančić, Emir Granov, Dženan Uščuplić, Amar Ferhatović, Edin Šaranović, Vule Trivunović, Midhet Sarajčić, Vladan Grujić, Anel Džaka, Admir Velagić, Amer Osmanagić, Dženan Hošić, Aldin Ćenan, Ševal Zahirović, Ramiz Husić, Ervin Smajlagić, Dženan Zaimović, Nedžad Žerić, Elvedin Beganović, Hadis Zubanović.Na klupama će biti: Fuad Muzurović, Dušan Bajević, Kemal Hafizović, Sabahudin Saša Vugdalić, Husref Musemić, Fahrudin Zejnilović, Kemal Alispahić, Samid Sabitović, Almir Memić, Franjo Džidić, Sulejman Arnaut, dr. Suad Šabić, Darko Nestorović, Ivica Barbarić, dr. Adnan Hadžimuratović

Odabrane by Esad Talić






Prva noć ZFW

Sedmi Zenica Fashion Weekend (ZFW) započeo je preksinoć (srijeda) u novootvorenom hotelu "Zenica" na Kamberovića polju. U novom prostoru, sa novom scenografijom i potpuno luksuznom ambijentu primjerenom ovakvim manifestacijama.
Modna agencija "Fashion" iz Zenice dovela je za sedmi ZFW kreatore iz Francuske, Španije, Turske, Srbije i Hrvatske, a dobitnica nagrade za najbolju kreatorku na upravo završenom Zagreb Fashion Weeeku mlada Zagrepčanka Ines Zrnc Gregorina otvorila je je zeničke dane mode kolekcijom inspirisanom pričama iz davnina, Alisom u zemlji čudesa... Nakon zenice, Ines je pozvana na prestižnu Londonsku sedmicu mode.
Sarajka Edina Kurić predstavila je "Savršenu kompoziciju" od haljina lepršavih materijala urađenim tradicionalnim heklanjem, pa je svaka "krpica" unikat. Dvadesetak modela od svih vrsta svile i čipke, sa unikatnim ručno rađenim šeširima predstavila je Belma Tvico - Stambol, dok je Nizara Mehmedović predstavila kolekciju "The Mask" stilski inspirisanu odijevanjem u 19. vijeku. Gostima na reviji predstavio se i podmladak agencije "Fashion", koji djeluje uokviru škole manekenstva Teen Team.
Zeničanka Edina Osmančević predstavila je novu kolekciju "Edina 8", koja odiše glamurom i seksipilom, a šesnaest večernjih toaleta urađeno je od prirodnih materijala. Zeničanima se predstavila i modna kuća Get One iz Francuske, sa odjevnim predmetima za mlađu populaciju.
Među dvjestotinjak zvanica na večerima mode "zatvorenim" za slobodne posjete uočili smo mnoštvo poznatih Zeničana, od načelnika Zenice Husejina Smajlovića koji ne propušta niti jednu javnu manifestaciju u gradu čiji je prvi čovjek, pa sve do nogometne legende Elvira Bolića, koji svaki slobodan trenutak koristi da bude prisutan na programima u svom rodnom gradu. Nakon šest revija, druženje je nastavljeno u Bowling centru Americana gdje su VIP gosti mogli da kuglaju i druže se sa učesnicima prve večeri ZFW-a.

Noćni rad


Mnogo čitalaca našeg lista iz Zenice svakodnevno kontaktira naše dopisništvo u vezi "čudnih eksperimenata" koji se obavljaju u noćnim satima u novopokrenutim pogonima ArcelorMittal Zenica. Iako zvaničnici ove kompanije uporno odbijaju reći "dokle je stiglo pokretanje pogona", uz opasku da "kad sve bude pokrenuto, javnost će biti obavještena", ekipa "Dnevnog avaza" se uvjerila u istinitost tvrdnji čitalaca koji žive blizu pogona.
Iako tokom dana miruju, pogoni oko i na samim visokim pećima iza 23 sata bukvalno "planu", a količina dima i drugih supstanci višestruko se uveća. Fotografija kojom ilustrujemo ove tvrdnje nastala je u ponoć između srijede i četvrtka, a kako smo se i sami uvjerili, sve aktivnosti na pojačanom ispuštanju dima, čađi i sumpora okončavaju se oko pet ujutro, kad se sve vraća u "dnevnu normalu".
- I prije rata uprava Željezare je tjerala radnike na filterima da u trećoj smjeni, tokom noći, ispuštaju "viškove" i gase elektro-filtere radi ušteda. Mittal, koji se "opekao" u nekoliko navrata sa medijima i javnošću oko eko-incidenata, sada probe postrojenja sa pojačanim ispuštanjem otrovnih supstanci radi u noćnim satima, kad se ne vidi ili manje vidi, kazao nam je bivši Željezarin stručnjak, prije rata angažovan na visokoj peći.

ZDK u Prištini


Privredna komora Zeničko - dobojskog kantona organizovala je zajednički nastup osam firmi iz ovog kantona na predstojećem međunarodnom sajmu, koji će od 3. do 6. juna biti održan u glavnom gradu Kosova, Prištini. - Nastup je pripremljen uz svesrdnu finansijsku podršku Vlade ZDK, a u Prištini će se predstaviti kompanije IGM i Vispak iz Visokog, Metalno iz Zenice, Natron Hayat iz Maglaja, Tešanjska vrela, Koteks i AS Jelah Tešanj, kaže za "Dnevni avaz" Šefkija Botonjić, predsjednik PK ZDK.

Ivo Ištuk

Uprava Nogometnog kluba Čelika objavila je danas da će saradnja s dosadašnjim šefom stručnog štaba ovog kluba, Ivom Ištukom, biti nastavljena i u naredne dvije sezone. "Napravljen je veliki iskorak u rezultatskom i organizacionom smislu, Ištuk je dao doprinos i odlučili smo nastaviti saradnju", izjavio je danas na pres-konferenciji Ismet Sarajlić, potpredsjednik NK Čelik. Zadovoljstvo zbog dogovora s upravom zeničkog kluba nije krio ni Ištuk, jedan od rijetkih trenera koji je uspio cijelu sezonu provesti na klupi Čelika. "Drago mi je što nastavljamo saradnju. Čelik je veliki klub, Zenica je grad koji voli i živi za Čelik. Ovdje sam našao sebe, imamo vizuju evropskog Čelika i nadam se da ćemo naše planove provesti u djelo», izjavio je Ištuk. Nogometaši Čelika u subotu u okviru 30. kola Premijer lige BiH gostuju u Sarajevu na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase" i u slučaju pobjede izborit će plasman u pretkolo Kupa UEFA, a još imaju i teoretske šanse da osvoje svoju treću titulu prvaka BiH.

KUD



Predstavnici Kulturno umjetničkog društva (KUD) "Željezara" Zenica najavili su danas niz kulturno- muzičkih sadržaja pod zajedničkim nazivom "Kudovci svome gradu", kojima će u periodu od 31. maja do 28. juna upotpuniti život Zeničana. Predviđeno je da se u dane vikenda na otvorenom održe dva festivala i tri koncerta na kojima će nastupiti oko 500 izvođača iz ukupno 18 kulturno- umjetničkih društava oba bh. entiteta. Nastupajući u bogatim orginalnim nošnjama naroda koji žive u BiH nastojat će pokazati bogatstvo u igri, muzici i pjesmi, te tako razbiti monotoniju i unijeti malo svježine u vruće ljetne dane, a realizacijom planiranih programa nastavit će se dobra praksa započeta 1998. godine. Procejne su da je proteklih godina ove sadržaje pratilo i po 15 hiljada posjetilaca. Suorganizatori programa su Hrvatsko kulturno društvo "Napredak" i Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", a glavni pokrovitelji Vlada Zeničko dobojskog kantona, Općina Zenica, Arcelor Mittal i Željezara

FTV vs. NS

Federalna televizija (FTV) uživo će prenositi humanitarnu utakmicu "Kodro, Bolić i prijatelji", koja će biti odrigrana 1. juna na stadionu "Asim Ferhatović Hase" u Sarajevu, isti dan kada će Nogometna reprezentacija BiH igrati prijateljsku utakmicu protiv Azerbejdžana na Bilinom polju u Zenici. Tokom ove utkamice, organizirane u znak protesta protiv politike koju vodi Nogometni/Fudbalski savez (N/FS) BiH, prikupljaće se doborovoljni prilozi za dječaka Ilju Spasovskog, koji je zadobio teške ozljede na utakmici u Vrapčićima, te Harisa Sadića, 17-godišnjeg dječaka iz Sanskog Mosta, koji je obolio od teške bolesti. Inicijativu za odigravanje humanitarne utakmice između bh. internacionalnih zvijezda i reprezentacije Premijer lige BiH pokrenuli su sportski novinari i navijačke skupine, a organizator je Federalna televizija (FTV). "Naš motiv je čvrst, častan i jasan, a obaveza je svakog poštenog građanina BiH da bude na 'Koševu'", kazao je vršilac dužnosti (v.d.) generalnog direktora FTV-a Džemal Šabić na današnjoj konferenciji za novinare. Dodao je kako je FTV u potpunosti stala na stranu smijenjenog selektora Mehe Kodre, te da beskompromisno i bez stida podržava promjene čiji je cilj ozdravljenje bh. društva u cjelini. Bakir Hadžiomerović, urednik političkog magazina "60 minuta", koji je, zajedno sa sportskim novinarima, učestvovao u organizaciji susreta, kazao je da je konačno, nakon silnih praznih priča, došlo vrijeme da se nešto mijenja. "Brutalna smjena Mehe Kodre je kap koja je prelila čašu. Nadam se punom 'Koševu', gdje ćemo toj bandi iz Saveza pokazati da više ne mogu raditi šta žele", kazao je Hadžiomerović i apelovao na sve navijače, koji dođu, da se suzdrže od bacanja petardi i korištenja pirotehničkih sredstava, jer bi takvo nešto samo bila podrška "kriminalcima iz Saveza". Smijenjeni selektor Nogometne reprezentacije BiH Meho Kodro je istakao da se utakmica se igra zbog dva cilja. "Prvi je da se spasi bh. fudbal, a drugi je humanitarnog karaktera. Također, ako će ova utakmica pomoći ljudima koji odlučuju da učvrste svoje stavove i pokušaju promijeniti stvari u N/FS BiH, onda svi trebamo biti na 'Koševu'. Apelovao bih na naše navijače da pokažu kako znaju sportski razmišljati", kazao je Kodro. Dodao je kako se "neće samo odigrati meč i razići kućama, već i razgovarati o svemu šta se dešava u bh. fudbalu". "Nažalost, ovo je naša realnost. Međutim, kako sam ja preuzeo odgovornost za neodlazak u Iran, tako i ljudi koji su doveli fudbal u ovakvu situaciju, trebaju priznati svoju krivicu. Da su imali imalo sluha ovo se moglo drugačije riješiti, ali očito je da su ti ljudi nezreli za posao koji obavljaju", kazao je Kodro. "Naša težnja je da imamo normalan Savez u kojem će sjediti fudbalske legende BiH", rekao je Elvir Bolić, koji je proteklih dana aktivno učestvovao u organizaciji protestnog susreta. Na današnjoj konferenciji za novinare je istaknuto da će na ovu utakmicu doći Zeničani, Banjalučani, Tuzlaci, Travničani, Mostarci, odnosno svi oni koji vjeruju da će svojim prisustvom pomoći u spašavanju bh. fudbala. Selektor jedne od ekipa biće Duško Bajević, a njegova ekipa igraće protiv tima pod vodstvom Fuada Muzurovića. Igrače će na teren izvesti djeca sa posebnim potrebama Udruženja SUMERO. Iako su iz N/FS BiH zabranili svojim sudijama da sude ovaj meč, glavni sudija biće Zoran Šumar, a pomagaće mu Midhat Čorbo, Majo Kalajdžić, Želimir Marković i Dževad Imočanin. Program će voditi Enis Bešlagić i Milan Pavlović ali, iako je bilo planirano, neće biti muzičkih događaja, zbog tragedije u Tuzli u kojoj je ubijeno šest osoba, a jedna teško povrijeđena.

Balkane moj

Balkan je nakon višegodišnjeg nemirnog razdoblja postao jedna od najsigurnijih regija u svijetu usprkos nesmanjenom djelovanju krijumčarskih mreža i proširenoj korupciji, prema izvještaju UN-ova Ureda za borbu protiv droge i kriminala (UNDOC) objavljenom u četvrtak u Beču. "Koliko god se to može činiti neobično, Balkan je među najsigurnijim evropskim regijama i više ne vrijedi stereotip o Balkanu kao leglu kriminala", ističe voditelj Ureda Antonio Maria Costa.
Prema tome iscrpnom istraživanju koje obuhvaća desetak zemalja, od Hrvatske na zapadu do Moldavije na istoku, broj ubistava na tome području u zadnjih devet godina se prepolovio, a broj napada na imovinu i osobe je niži nego u zapadnoj Evropi. UNDOC ocjenjuje da će sigurnosni uvjeti biti još bolji kako se regija bude otvarala prema ostatku Evrope. Kako navodi Costa, vrlo visoka stopa kriminala zabilježena u prošlosti bila je povezana s postkomunističkom tranzicijom i ratovima u bivšoj Jugoslaviji tijekom '90-ih, ali nema ništa "endemsko" u sebi. No, Balkan je i dalje važno raskršće raznih vrsta krijumčara, napose droge, oružja i ljudi koji su u sprezi s organiziranim kriminalom, ističe UNODC. Ali i na tom se području stanje popravlja budući da su "sve vrste kriminalnih radnji u regiji u opadanju", kako navodi Costa. Iako je Balkan i dalje središte krijumčarenja 80 do 100 tona heroina godišnje prema zapadnoj Evropi, albanska mafija kontrolira tek 20 posto evropskog tržišta, a početkom ovog stoljeća nadzirala je čak 70 posto, prema izvještaju. Krijumčarenje ljudi na Balkanu isto je u izrazitom padu, sa 25.000 žrtava na godinu, prema 120.000 ranije, prema procjenama. Regija je ipak poprište korupcije zbog trajne povezanosti "poslovnih krugova, politike i organiziranog kriminala", upozorava UNDOC koji misli da borba s tom pojavom ubuduće mora biti glavna zadaća tamošnjih vlada, prenijela je Hina.

29.5.08

KPZ


Vlada Federacije je danas imenovala, na četverogodišnji mandat, rukovodioce kazneno-popravnih zavoda u Federaciji BiH. Za direktora KPD poluotvorenog tipa u Bihaću imenovan je Zikrija Karabegović, a za njegovog zamjenika Zvonko Jurić. Direktor KPD poluotvorenog tipa u Sarajevu je Alija Berberkić, a zamjenik Mladen Krpan, dok je direktor KPD poluotvorenog tipa u Mostaru Romeo Zelenika, a zamjenik Tahir Đulić. Za direktora tuzlanskog KPD poluotvorenog tipa imenovan je Hasan Hodžić, a za zamjenika Jozo Vilušić, dok su na ove dužnosti u KPD zatvorenog tipa u Zenici imenovani Nihad Spahić, odnosno Josip Pojavnik. Za direktora KPD poluotvorenog tipa u Orašju imenovan je Ivo Ivkić, a za direktora KPD poluotvorenog tipa u Busovači Marko Krišto.

Za rokere bez vize






plus....



Nick Cave i Prodigy u Zagrebu na Jarunu, mislim, ovaj vikend...

Stravičan zločin kod Tuzle, 6 ubijenih



http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/crna-hronika/ubijeno-sest-osoba-u-autobusu

http://www.svevijesti.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=5881&Itemid=194

Dokle ide ljudski um?


Umjetnik iz Stockholma odlučio je narisati svoj lik preko cijele planete, a u tome mu je pomogla najveća dostavljačka služba DHL, koja je kofer s GPS uređajem poslala na put oko svijeta.
Uz pomoć GPS uređaja Erik Nordenankar napravio je najveći crtež na svijetu - ''planetarni'' autoportret čije dimenzije iznose otprilike 40.000 kvadratnih kilometara.
Naime, ovom umjetniku iz Stockholma uspjelo je realizirati ovaj projekt u suradnji s dostavljačkom službom DHL. On je njima poslao kofer s posebnim GPS lokatorom te im je dao posebne upute gdje da šalju koferu.
U 55 dana kofer je obišao šest kontinenata, 62 zemlje, prešao više od 110 664 kilometara i tako iscrtao Erikov portret.
GPS je automatski snimio koferov put oko svijeta, a nakon što su informacije prebačene na računalo na ekranu se pokazao Nordenankov lik. (Svevijesti.ba/Net.hr)

Nevakat




Bosansko narodno pozorište će se, kao domaćin, na predstojećem sedmom Festivalu BH drame predstaviti premijernom izvedbe djela "Nevakat" Derviša Sušića, kojeg je dramatizovao Hasan Džafić, a režirala Zagrepčanka Slađana Kilibarda.
- Sama činjenica da je u djelu tridesetak likova, te da je ovo jedan od rijetkih tekstova koji su me zaista dojmili od prvog susreta, dao je snagu i meni i cijeloj ekipi da predstavu, koja bi u svakom drugom kazalištu bila pripremana triput duže, priredimo za nepun mjesec, jer smo je živjeli, a ne samo igrali, kaže reidteljka Kilibarda.
Ona je na sceni okupila gotovo sve bivše i sadašnje članove glumačke scene BNP-a, zeničke glumce "na radu" u drugim gradovima, te nekoliko gostiju. Scenografija je povjerena Mariji jevtić, kostimi Vanji Popović, a muzika Senadu Kaziću.
- Najveća vrijednost predstave je njena dramatizacija, a ja sam uvjeren da je predstava na nivou Mešine "Tvrđave". Ovo mi je 45. uloga u teatru i sigurno jedna od najzahtjevnijih, te najvećih pripremljenih djela unazad petnaestak godina u ovom pozorištu, kazao je nosilac glavne uloge, Agana, Robert Krajinović. Uz njega, u predstavi, između ostalih, glume i Faketa Salihbegović - Avdagić, Žarko Mijatović, Saša Handžić, Snežana Marković, Sabina Kulenović, Mugdim Avdagić, Ermina Kurevija, Ištvan Gabor, Lana Delić, Hazim Begagić, Tanja Muratović, Predrag Jokanović, Muhamed Bahonjić, Miroljub Mijatović...
Generalna proba predstave biće održana u četvrtak uvečer, a Zeničani i gosti Festivala drame će u subotu uvečer, kao prvu predstavu u takmičarskom izboru vidjeti premijerno ovu predstavu.

Stanje

Prošle godine zaustavljen je trend pada nataliteta na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), što je ohrabrujući pokazatelj, izjavio je danas direktor Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo Zenica Senad Husejnagić povodom razmatranja Informacije o zdravstvenom stanju stanovništva i organizaciji zdravstva na području ZDK u 2007. godini na sjednici Kantonalne skupštine."Natalitet je prošle godine u ZDK bio na nivou od 9,6 posto, mortalitet je iznosio 8 posto, što znači da je prirodni priraštaj na nivou od 1,6 posto", pojasnio je Husejnagić. Stopa dojenačke smrtnosti u 2007. godini iznosila je 7,5 posto, što je manje nego godinu dana ranije kada je iznosila 11,4 posto."Ono što ohrabruje je i poboljšanje primanja zaposlenih u zdravstvu, pri čemu ZDK više nije na posljednjem mjestu u Federaciji BiH, što ima uticaja na opće stanje u ovoj oblasti", istakao je Husejnagić. Govoreći o zdravstvenom stanju stanovništva, on je kazao da je prošle godine povećan broj malignih oboljenja za 20 posto, pri čemu je na području ZDK najučestaliji malignom bio rak pluća i bronha, potom rak debelog crijeva, te želuca. Registrovan je i povećan broj zaraznih oboljenja, zbog epidemije gripe koja je vladala u više općina ovog kantona, a posebno zabrinjava povećan broj oboljelih od bruceloze. Trend porasta broja slučajeva oboljelih od bruceloze nastavljen je i tokom ove godine, pa je na području ZDK za prva 4 mjeseca oboljelo više od 120 građana, dok su prošle godine registrovana 84 oboljela.

Pismo posjetioca Bloga





posto je ova tvoja 'stranica'(blog) najposjecenija u nasem gradu hajde pokreni nesto i za zastitu okoline. Zenica je sada jedan od rijetkih gradova na Balkanu, a mozda i sire, gdje u samom centru grada zive divlje patke, cak se i razmnozavaju, pa i neke druge vrste ptica, a nasi 'gradjani' ne vode nikakvu brigu o zastiti okoline, nego mi se cini da se takmice ko ce vise da je uneredi i zagadi. Imamo li mi u Ze Eko-policiju, ili bilo kakvu sluzbu koja to moze kaznjavati, sprjecavati, nadgledati itd.? Znam da u eko policiji primaju plate, samo za sto ???Hajde da svi skupa nesto ucinimo, posebno apelujem na mlade, da popravimo stanje a i svijest 'gradjana', i ovaj nas sve ljepsi Grad ucinimo jos ljepsim i ciscim.
podaci autora poznati ZenicaBlogu