30.5.08

Noćni rad


Mnogo čitalaca našeg lista iz Zenice svakodnevno kontaktira naše dopisništvo u vezi "čudnih eksperimenata" koji se obavljaju u noćnim satima u novopokrenutim pogonima ArcelorMittal Zenica. Iako zvaničnici ove kompanije uporno odbijaju reći "dokle je stiglo pokretanje pogona", uz opasku da "kad sve bude pokrenuto, javnost će biti obavještena", ekipa "Dnevnog avaza" se uvjerila u istinitost tvrdnji čitalaca koji žive blizu pogona.
Iako tokom dana miruju, pogoni oko i na samim visokim pećima iza 23 sata bukvalno "planu", a količina dima i drugih supstanci višestruko se uveća. Fotografija kojom ilustrujemo ove tvrdnje nastala je u ponoć između srijede i četvrtka, a kako smo se i sami uvjerili, sve aktivnosti na pojačanom ispuštanju dima, čađi i sumpora okončavaju se oko pet ujutro, kad se sve vraća u "dnevnu normalu".
- I prije rata uprava Željezare je tjerala radnike na filterima da u trećoj smjeni, tokom noći, ispuštaju "viškove" i gase elektro-filtere radi ušteda. Mittal, koji se "opekao" u nekoliko navrata sa medijima i javnošću oko eko-incidenata, sada probe postrojenja sa pojačanim ispuštanjem otrovnih supstanci radi u noćnim satima, kad se ne vidi ili manje vidi, kazao nam je bivši Željezarin stručnjak, prije rata angažovan na visokoj peći.