30.5.08

Prva noć ZFW

Sedmi Zenica Fashion Weekend (ZFW) započeo je preksinoć (srijeda) u novootvorenom hotelu "Zenica" na Kamberovića polju. U novom prostoru, sa novom scenografijom i potpuno luksuznom ambijentu primjerenom ovakvim manifestacijama.
Modna agencija "Fashion" iz Zenice dovela je za sedmi ZFW kreatore iz Francuske, Španije, Turske, Srbije i Hrvatske, a dobitnica nagrade za najbolju kreatorku na upravo završenom Zagreb Fashion Weeeku mlada Zagrepčanka Ines Zrnc Gregorina otvorila je je zeničke dane mode kolekcijom inspirisanom pričama iz davnina, Alisom u zemlji čudesa... Nakon zenice, Ines je pozvana na prestižnu Londonsku sedmicu mode.
Sarajka Edina Kurić predstavila je "Savršenu kompoziciju" od haljina lepršavih materijala urađenim tradicionalnim heklanjem, pa je svaka "krpica" unikat. Dvadesetak modela od svih vrsta svile i čipke, sa unikatnim ručno rađenim šeširima predstavila je Belma Tvico - Stambol, dok je Nizara Mehmedović predstavila kolekciju "The Mask" stilski inspirisanu odijevanjem u 19. vijeku. Gostima na reviji predstavio se i podmladak agencije "Fashion", koji djeluje uokviru škole manekenstva Teen Team.
Zeničanka Edina Osmančević predstavila je novu kolekciju "Edina 8", koja odiše glamurom i seksipilom, a šesnaest večernjih toaleta urađeno je od prirodnih materijala. Zeničanima se predstavila i modna kuća Get One iz Francuske, sa odjevnim predmetima za mlađu populaciju.
Među dvjestotinjak zvanica na večerima mode "zatvorenim" za slobodne posjete uočili smo mnoštvo poznatih Zeničana, od načelnika Zenice Husejina Smajlovića koji ne propušta niti jednu javnu manifestaciju u gradu čiji je prvi čovjek, pa sve do nogometne legende Elvira Bolića, koji svaki slobodan trenutak koristi da bude prisutan na programima u svom rodnom gradu. Nakon šest revija, druženje je nastavljeno u Bowling centru Americana gdje su VIP gosti mogli da kuglaju i druže se sa učesnicima prve večeri ZFW-a.