21.2.09

Zenička ulica u Hualpenu, Čile


Uobičajeno da se imena ulica u gradovima daju po drugim gradovima, koji imaju neku vezu sa tim gradom. Tako Sarajevo ima Zeničku, Goraždansku ulicu, Zenica ima Sarajevsku... Ipak, nije bilo za očekivati da sve to i više ima gradić Hualpen, koji se nalazi na obali Pasifičkog okeana, u Čileu, Južna Amerika!

Ipak, uvjerili smo se da se sa Bulevara Velike Britanije lako dolazi do Sarajevske ulice, na koju se vežu Zenička, Tuzlanska, ali i ulice koje nose nazive Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Prištine, Istanbula, Rima, Postdama... Iako smo uputili email općinskoj administraciji Hualpena, jedne od devet općina u Osmoj oblasti Čilea, nismo dobili konkretan odgovor osim da "su oni time pokazali smoje kosmopolitanstvo".

Zanimljivo je da iz Hualpena potiče Pedro Mores Flores, nogometaš zagrebačkog "Dinama", što je potvrda "kosmopolitanstva mještana Hualpena". U istoj oblasti (Bio-Bio) se nalazi još na desetine zanimljivih naziva lokaliteta, a kako saznajemo, mještani Hualpena su poznati i po zanimljivom bojenju fasada zgrada i svakog mogućeg "komada" betona, zidova, stajališta, pa i asfalta.