21.2.09

Marže

- Ze - do kanton ima odluku o mjerama neposredne kontrole cijena već više od pet godina, a posljednji put je mijenjana prije nepunih četrnaest mjeseci, potvrdio je za "Dnevni avaz" Fahrudin Omerhodžić, ministar za privredu ZDK. On ističe da ZDK za sada nema namjeru niti vrši pripreme za eventualno smanjenje propisanih marži.

- U posljednje vrijeme smo dobijali cjenovnike sa, uglavnom, smanjenjem ovih cijena, osim djelimično u pitanju mlijeka. Brašno, šećer, ulje, cijene su uglavnom padale. Ono što sam ja istakao kao problem razgovaarjući sa kolegama iz Federacije jeste kako se koncipiraju osnovne cijene, odnosno kako se dolazi do proizvodne cijene, jer je tu prostor za stvaranje ekstra profita, kaže Omerhodžić.

Prema Odluci o mjerama neposredne kontrole cijena obuhvaćene su sve vrste brašna od merkantilne pšenice za ljudsku ishranu bez obzira na pakovanje, sve vrste hljeba od brašna žitarica osim peciva i posebnih pekarskih proizvoda, sve vrste mlijeka, šećera, svježeg mesa i ribe, prijevoz putnika između dvije i više općina Zeničko-dobojskog kantona, te usluge u oblasti obrazovanja i zdravstva

Između ostalog, veleprodajna marža brašna je do pet posto na nabavnu cijenu, a a maloprodajna u trgovinama do deset posto. Veleprodajna marža hljeba je do sedamnaest posto, a maloprodajna do dvanaest posto. Marže na mlijeko su do šest posto u veleprodaji, te deset u maloprodaji, a šećera šest za veleprodaju i petnaest posto na maloprodaji. Nadzor nad provođenjem ove odluke vrši nadležna Kantonalna uprava za inspekcijske poslove.