21.2.09

Potrebna hitna operacija

Učenici Osnovne škole "Musa Ćazim Ćatić" iz Zenice uključili su se u akciju prikupljanja pomoći za hitnu operaciju vida petogodišnje djevojčice Aide Jašarević iz Zenice. Na svojoj posljednjoj sjednici, Vlada Ze - do kantona je odlučila da uplati 2.000 KM kao dio sredstava za potrebno liječenje ove djevojčice iz Gornje Gračanice kod Zenice.

Početkom 2004. godine tada šestomjesečnoj Aidi Jašarević iz sela Jezero kod Zenice bila potrebna hitna operacija, a potreban novac su prikupili tadašnji vojnici italijanskog SFOR-a, stacionirani u Rajlovcu. Aidi je operacija spasila djelimično vid, ali se godinama stanje opet pogoršavalo. Pregledom, obavljenim početkom februara, ustanovljeno je da je vid potpuno izgubila na jedno oko, a da je neophodna hitna operacija da bi se spasio vid na drugom oku. Njenim roditeljima Nehudinu i Safiji je potrebna pomoć i za preživljavanje, jer su bez posla i bez primanja.

Troškovi zahvata na klinici u Gracu (Austrija) sa terapijom i boravkom su najmanje osam hiljada eura. U interesu djevojčice je da se operacije obavi što ranije, jer prijeti slijepilo i na drugom oku. Klinika u Gracu bila je spremna da djevojčicu primi jučer još prošle sedmice, ali djevojčicina porodica je u očajničkoj potrazi za sredstvima.

Svi koji mogu hitno pomoći Aidi da ode na operaciju u Austriju mogu uplatiti sredstva u Rafajzn banci, filijala Zenica, na broj računa 4255031001616514 na ime djevojčicinog oca, Nehudina Jašarevića.