5.2.09

Zemljotres (x2)





Preksinoć (utorak) u 23 sata devet minuta i 15 sekundi na području Centralne BiH zabilježen je zemljotres, kojeg su osjetili stanovnici Zeničko - dobojskog i Srednjebosanskog kantona, potvrdio je za "Dnevni avaz" Sead Džanović, direktor kantonalne Uprave Civilne zaštite ZDK.

- Zemljotres prema podacima koje smo prikupili, nije prouzrokovao štetu, nego samo veće uznemirenje. Osim u Zenici, osjetio se sjeverno od Zenice u ZDK, te u dijelu SBK. Epicentar mu je bio dvadeset dva kilometra sjeveroistočno od Zenice, na području naselja Begov Han, općina Žepče, kazao je Džanović.

Zemljotres su registrovali i aparati u Centru za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu, a rangiran je kao "zemljotres umjerene jačine". Magnituda potresa u hipocentru je iznosila 3,8 Rihtera, a intenzitet u epicentru je bio pet stepeni Merkalijeve skale.
Aparati u Centru za seizmologiju, Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu, u srijedu u 20.01 sati registrovali su zemljotres umjerene jačine 78 kilometara sjeverozapadno od Sarajeva, na području Travnika.


Magnituda potresa u hipocentru je iznosila 3,5 Richtera, a intenzitet u epicentru je bio V stepeni Merkalijeve skale.

Prema preliminarnim podacima ovaj potres nije izazvao materijalnu štetu, saopćeno je iz METEOBiH-a.