5.2.09

Vlada ZDK

Danas je Vlada Zeničko-dobojskog kantona održala 107. sjednicu na kojoj je donijeta Odluka kojom se odobrava po 2.000 KM mjesečno za organiziranje službe obezbjeđenja imovine onih preduzeća sa državnim kapitalom u kojima je potpuno obustavljena proizvodnja. U obrazloženju koje je dalo Ministarstvo privrede stoji da će ova sredstva biti dostavljena preduzećima „Pilana“ d.o.o.Kakanj i „Stolarija“ d.o.o.Zenica. Danas je također donesena i Odluka o raspodjeli sredstava za klubove poslanika političkih stranaka za prvi kvartal 2009. godine u iznosu od 75.000 KM. Odobrena su i sredstva Klubu borilačkih sportova „Isak“iz Zenice u iznosu od 5.000 KM na ime pokroviteljstva nad održanim Memorijalnim turnirom „Prijatelji prijatelju pr.dr. Ahmet Hadžipašić“. Uz to, razmatran je i Zaključak o poduzetim aktivnostima MUP-a Ze-do kantona i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove po Zaključku Skupštine ZDK od 16. 12. 2008. godine.

Na današnjoj sjednici Vlada ZDK odobrila je i preraspodjelu sredstava u okviru budžeta Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice kao i sredstva od 4.875 KM za organizovanje nadzora nad održavanjem zgrada i regulisanja režijskih troškova za zgrade u Crkvicama i Radakovu, u kojima su smještena raseljena lica.

Pošto je članovima Upravnog odbora Univerziteta u Zenici istekao mandat, Vlada je danas donijela Rješenje o imenovanju na kraći period dosadašnjih članova Upravnog odbora ove institucije, ne duži od dva mjeseca, do usvajanja Zakona o visokom obrazovanju i novih zakonskih akata Univerziteta kojima će, između ostalog, biti regulisan i način popunjavanja Upravnog odbora. Na kraju, Vlada je donijela Zaključak kojim se daje saglasnost Ministarstvu za obrazovanje, nauku,kulturu i sport ZDK da može izdavati naloge za plaćanje kotizacija takmičenja sportskih klubova, na osnovu Odluke o privremenom finansiranju ZDK za period januar-mart