21.2.09

UNZE, "Bolonjci"

Nacionalni komitet za visoko obrazovanje Slovenije dostavio je Univerzitetu u Zenici rezultate preliminarnog izvještaja o izvršenoj eksternoj evaluaciji Zeničkog univerziteta. Po riječima Sabahudina Ekinovića, rektora Univerziteta, u izvještaju se navodi da ova ustanova djeluje po principima savremenog integriranog univerziteta, studijski programi se izvode po Bolonjskom principu i kreditnom sistemu studija ECTS. Kao pozitivne strane Univerziteta u Zenici navodi se i izražena volja menadžmenta za evropsku orijentaciju, te činjenica da su studenti uključeni u djelovanje organa Univerziteta.

Rektorat Univerziteta u Zenici uskoro posjetit će stručni tim za eksternu evaluaciju Evropske univerzitetske asocijacije (EUA), na čijem će čelu biti Bent Schmidt-Nielsen iz Danske. Tim EUA trebao bi najmanje dva puta izvršiti provjeru rada na Univerzitetu u Zenici, nakon čega će dati svoju ocjenu o ulasku Univerziteta u Zenici u porodicu evropskih univerziteta. Izvršenom eksternom evaluacijom Univerziteta u Zenici diplomantima s fakulteta ovog univerziteta bit će omogućen lakši nastavak školovanja ili zapošljavanja u zemljama Evropske unije.

Međutim, Ekinović nije imao odgovor na pitanje zašto gostima iz EU nije kazao da od početka februara zvanično nije rektor Univerziteta Zenica (UNZE). Nije ni vršilac dužnosti prvog čovjeka UNZE, jer mu nije produžen mandat. Ranije, dekanima većine članica UNZE istekli su mandati, a time i zakonski osnov da učestvuju u radu Senata, pa su u pitanju i mnoge odluke Senata i Univerziteta. Da stvar bude pogubnija po UNZE, čak je i Upravnom odboru mandat istekao 31. decembra prošle godine.

- Kako stoji u zakonu, šest mjeseci pred istek mandata zatražila sam pismeno od UO da započne proceduru. To nije posao ministra. Zatražila sam da Vlada ZDK produži na dva mjeseca mandat UO, koji je takođe istekao i ne vidim nijedan razlog zašto se u tu proceduru ne bi krenulo, kaže za "Dnevni avaz" Zdenka Merdžan, ministrica obrazovanja ZDK.

- Upravni odbor nije raspisao konkurs iz objektivnih razloga. Mi smo upozorili da nam je mandat istekao i sad čekamo novi Zakon o visokom obrazovanju. Ako nas je ministarstvo upozorilo prije šest mjeseci, što nas nisu smjenili jer ne radimo posao. Mi smo na mišljenje o izboru jednog dekana čekali godinu i po, prema tome nije sve do nas, kazao nam je Kemal Subašić, predsjednik UO UNZE. Vlada ZDK je 5. februara donijela Rješenje o imenovanju dosadašnjih članova UO na period do dva mjeseca, do usvajanja Zakona o visokom obrazovanju i novih zakonskih akata Univerziteta kojima će, između ostalog, biti regulisan i način popunjavanja Upravnog odbora. Na upit Subašiću, sad kad mu je produžen mandat, da li će raspisati konkurs ili i dalje čekati novi zakon, te ko sada vodi UNZE, on je kratko kazao -

- Sazvati ću sjednicu UO i donijeti ćemo odluku. Jasno je da treba prvo zakon, pa onda izbori. A ko vodi UNZE? Pa ne pitajte mene, nisam ja doveo UNZE u ovakvu situaciju.

- Apsolutna je laž da su studenti uključeni u rad, te da se vrijednuju ECTS bodovi. Možda je to utvrđeno na ručku u nekom restoranu, koje su obilazili Slovenci sa rektorom, a ne sigurno na Univerzitetu, kazali su nam studenti čije lične podatke imamo, ali ne objavljujemo iz razumljivih razloga. Da od "evropskih standarda" i ECTS bodovanja nema (gotovo) ništa dokaz je i da šest mjeseci nakon okončanja trogodišnjeg "bolonjskog" studija, svršenici Zdravstvenog fakulteta, a za koju sedmicu i odsjeka socijalne pedagogije Islamskog pedagoškog fakulteta nemaju diplome, imena zanimanja za kojeg su se školovali, pa ni mogućnosti da započnu pripravnički staž, jer su završili fakultete koji "ne postoje".