4.2.09

Klaster

Devet metalskih kompanija sa područja Ze - do kantona, u saradnji sa kolegama iz Srbije i Hrvatske, te partnerstvo regija Španije i Velike Britanije, postali su članovi "MC West Balkan" - metalskog klastera Zapadnog Balkana, koji je svoju prvu konferenciju održao u Nišu, Srbija.

- Klasteru metaloprerađivača koji broji 21 kompaniju su pristupili "Metalno" Zenica, "Rudstroj" Kakanj, "Krivaja Metali" Zavidovići, "Zovko Oil-sektor metali" Žepče, "Limorad" Žepče, "Pobjeda" Tešanj, "Privredna jedinica KPZ Zenica - Novi život" Zenica, Metalurški institut "Kemal Kapetanović" Univerziteta Zenica i "Fuel Boss" Zenica, kazao nam je Šefkija Botonjić, predsjednik privredne komore ZDK.

Osim kompanija i komore iz ZDK, članice klastera su kompanije okupljene oko Regionalne komore Niš (Srbija), Županijske gospodarske komore Sisak (Hrvatska), te predstavnici dvije komore iz Evropske Unije, Šefild (Velika Britanija) i Ovijedo (Španija).

- Sljedeća konferencija klastera biće upriličena od 26. do 29. maja ove godine, na sajmu Zeps Intermetal u Zenici, kada ćemo se posvetiti ekologiji u proizvodnji, a naši partneri iz EU će prezentirati najbolja iskustva iz oblasti ekologije u sektoru proizvodnje i prerade metala. Koristeći njihova iskustva cilj nam je regiju Zapadnog Balkana napraviti okruženjem povoljnim za ulaganja u ovoj oblasti, kaže Botonjić.