4.2.09

Kampanja e-DOZE i članovi internet foruma:



Kampanja e-DOZE i članovi internet foruma:

Zenica Blog forum

Dnevni Avaz forum

Sarajevo – X forum

Facebook – Zenica Pollution Prevention


Zenica 15.02.2009

Ministarstvo turizma i okoliša

Ministarstvo rada i socijalne politike

Ministarstvo energetike industrije i rudarstva

Agencija za privatizaciju

Federalna uprava za inspekcijske poslove

Evropska komisija BIH

Mediji

PREDMET: Otvoreno pismo članova internet foruma o aktualnoj problematici rješavanja dozvola za postrojenja Arcelor Mittal Zenica d.o.o.

Poštovani,

potpisani članovi internet foruma ovim putem želimo na demokratski način izraziti svoju zabrinutost u načinu hitrog postupka izdavanja dozvola za pogone Arcelor Mittala Zenica d.o.o., i kao svjedoci ekološkog stanja u ZDK upućujemo ovo pismo svim akterima uključenih u slučaju ArcelorMittal Zenica d.o.o.

Prema medijskim saznanjima Općinsko Vijeće Zenica je, na inicijativu načelnika Općine Husejina Smajlovića, na svojoj sjednici održanoj 21.1.2009. godine donijelo Zaključak br. 01-01-23-1013/09 kojim se Plan aktivnosti za zaštitu okoliša kompanije Arcelor Mittal Zenica sa mjerama i rokovima za postupno smanjenje emisija, odnosno zagađenja i usaglašavanje s najboljom raspoloživom tehnikom za pogone i postrojenja kompanije AM Zenica, upućuje na javnu raspravu (obavijest o upućivanju na javnu raspravu Plana je objavljen na službenoj internet stranici općine Zenica), i da se konačno završi postupak pridobivanja okolinske dozvole za Arcelor Mittalova postrojenja u roku od najduže tri mjeseca.


Okolinska dozvola za Arcelor Mittal Zenica d.o.o. se izdaje prema odredbama "Pravilnika o uvjetima za podnošenje zahtjeva okolinske dozvole za pogone i postrojenja koja imaju izdate dozvole prije stupanja na snagu zakona o zaštiti okoliša". Po tom Pravilniku kao ranije "izdata dozvola" podrazumijeva se urbanistička saglasnost ili odobrenje za građenje, koji su izdati prije stupanja na snagu Zakona o zaštiti okoliša (2003). U istom Pravilniku piše: "Postojeći pogoni i postrojenja koji zadovoljavaju gornji zahtjev ne podliježu obavezi provođenja procjene uticaja na okoliš. Operator mora izraditi Plan aktivnosti sa mjerama i rokovima za postepeno smanjenje emisija, odnosno zagađenja i za usaglašavanje s najboljim raspoloživim tehnologijama." Ocjenu Plana vrši Komisija imenovana od strane Federalnog ministarstva turizma i okoliša.

Pomenuti Plan aktivnosti izrađuje Univerzitet Zenica. Plan aktivnosti je već više od godinu dana na različitim ispravkama i doradama, a prema saznanjima stručnjaka smatra se da je isti izrađen na vrlo niskom nivou te kao takav ne zaslužuje hitri tretman obrade. Između 01. – 12.02.2009 isti Plan se prezentira javnosti. Vrlo dobro smo upućeni u činjenice da je ovaj dokument od velike važnosti tako za Arcelor Mittal d.o.o. kao i za Općinu Zenica. Smatramo da niti ijedna persona pa tako niti ijedan kantonalni organ nema zakonske osnove da vremenski forsira federalne organe na hitru izradu određenih dokumenata kao što je ovaj, a činjenica je da ovaj Plan otvara vrata za izdavanje okolinskih dozvola za postrojenja, čija je zakonska važnost 5 godina.

Prema ocjenama Federalne uprave za inspekcijske poslove i njihovom izvještaju od 26.09.2008, pogoni u ArcelorMittalu su pokrenuti »ad hoc«, bez prethodnog testiranja i prethodne tehničke primopredaje između izvođača radova i nadzornih organa, bez adekvatne zaštite radnika, nedostatak mjerenja emisija u zrak, nepostojanje osoba za upravljanje odpadom, kršenje tehnoloških propisa u proizvodnji, mnogi tehnički nedostaci nisu zadovoljeni u skladu sa najboljim raspoložljivim tehnologijama…

Arcelor Mital kao međunarodna grupacija za proizvodnju čelika svojom poslovnom politikom je pridobila slabu reputaciju u svijetu što zbog nepoštivanja zakonsko određenih ekoloških regulativa što zbog kršenja osnovnih radničkih prava, itd. Zeničani kao svjedoci provođenja ovakve slabe poslovne politike, svakodnevno smo ispostavljeni različitim, po zdravlje štetnim polutantima, a da za to niko u ministarstvima, koji su uključeni u slučaj Arcelor Mittal Zenica nije i neće odgovarati. Zeničanima je načinjena ogromna generacijska šteta. Zenički okoliš je za sljećih narednih decenija onečišćen u rekordnom vremenu, pitamo se zašto!? Odnos nadležnih ministarstava do Arcelor Mittala ničim nije dokazao da stojite na strani Zeničana, kao građana BIH. Odnos ministarstava je dao prednost kapitalu, a naše zdravlje, zdravlje naše djece, aktivnog građanstva kao i starijih osoba prodaje se statističnim podacima privredne uspješnosti ZDK i BiH.

Potpuno svjesni vrijednosti Arcelor Mittala Zenica za državu kao i za region dozvolite nam da Vas potpisima javno pozovemo na promišljene odluke u narednom periodu, jer vi kao cijenjeni akteri u ovom slučaju preuzimate odgovornost za 150 000 Zeničana, odgovornost za buduće generacije, odgovornost za zenički okoliš. Zeničani, koji smo svakodnevno otrovani različitim polutantima Vas pozivamo da razmislite zašto se je povećao broj kancerogenih bolesti u ZDK, zašto su godišnje emisije pojedinih polutanata prekoračene i do 35 puta umjesto 7 puta na godinu, zašto se svakodnevno krše radnička prava i zašto se radnicima ne omoguće normalni uslovi rada, zašto je Arcelor Mittal kažnjen zbog nepravilnosti unutar postrojenja, a nije kažnjen zbog trovanja građana?! Donošenjem hitrih odluka kao što su prihvaćanje sugestija upućenih od strane kantonalnih ka federalnim organima, minimizira se Vaš rad na jednoj strani, a povećava razina Vaše odgvornosti naspram građanstva Zenice na drugoj strani.

Iz pouzdanih izvora bliskih Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) saznaje se, da će se izvršiti evaluacija odnosno kontrola odobrenog kredita Arcelor Mittalu Zenica od €25 mil. odnosno provjera (ne)učinjenog unutar pogona Arcelor Mittala Zenica. Pomenuti kreditni iznos je odobren za projekt pokretanja proizvodnje i uspostavljanje energetske učinkovitosti, a koji je isto tako povezan sa ekološkim aspektom projekta koji treba biti u skladu sa zakonskim regulativama i standardima EU. Najavljenim dolaskom Evaluacijske komisije EBRD-a (EvD) Arcelor Mittal Zenica može mnogo izgubiti ali isto tako i pridobiti. Mnoge aktivnosti ubrzanog rada na području pridobivanja dozvola za postrojenja, te uspostavljanja internog monitoringa pogona, komunikacija sa lokalnom zajednicom i sl. moguće je povezivati upravo sa ovom posjetom EvD-a na način, da se komisiju impresionira odnosno zadovolji po svim točkama kreditnih obveza. Kao politične osobe dozvolili ste rad pogona bez dozvola (rok za pridobivanje okolinske dozvole je bio kraj 2008 godine; sljedeći rok do 2010 g. nije ozakonjen!!!), dopustili ste ekološku katastrofu (enormne emisije SO2 i raznih štetnih, kancerogenih plinova), skladištenje radioaktivnih materijala u krugu AM Zenica (emisija radioaktivnih tvari, uz veoma lošu zaštitu na radu i obezbjeđenje),dozvolili ste uspostavljanje energetske (NE)učinkovitosti (slučaj jednomjesečnog centralnog negrijanja prije »plinske krize«), dozvolili ste miješanje kantonalnih organa unutar federalnih obveza nadzora bez pokretanja krivičnog progona odgovornih (donošenje rješenja od strane kantonalnih ministarstava ZDK kojima su donosili odobrenja za rad pojedinih odjeljenja privrednom društvu Arcelor Mittal d.o.o. Zenica, a koja su trebala donijeti federalni organi)Volja svih potpisanih je da se nedozvoljava rad i prisustvo Arcelor Mittala u našem okruženju ukoliko nisu zadovoljeni osnovni uslovi ekološko prihvatljivog okoliša i poštivanje zakonskih BIH i EU regulativa, a da su za alarmantno stanje ekološke nesvijesti isključivo odgovorni Vlada FBIH, ministri (gore pomenutih ministarstava), zamjenici ministara, savjetnici, lokalni političari u ZDK, stručnjaci UNZE-a.

Uz dužno poštovanje Vašeg zalaganja u slučaju Arcelor Mittal d.o.o. Zenica, isto pismo prezentiramo na internet forumima kako bi i Vama dali mogućnost službenog očitovanja.

Potpisani u obliku nickova, imena i prezimena:

Tarik Mujačić, titov pionir, Neurotičarka84, grungy, Amra Mehmedić, Aldin Kajmaković, kojedajenekaje, lahor_4, turban, pozitivna, sedativ, supersonic, LethalThreat, BRNJO,