4.2.09

Pismo posjetioca Bloga-prenosimo sa Foruma

U proslom broju magazina BH Dani, Muharem Bazdulj, je u svojoj redovnoj kolumni izmedju ostalog napisao i...

BH DANI
Broj 584, 25.09.2008.

Muharem Bazdulj: Sarajevo, glavni grad Kantona


“… ako mislite das u Dodikovi solilokvoliji o “Teheranu” nešto najgore što u BiH možete čuti o Sarajevu, dovoljno je otići u Zenicu, popričati sa nekoliko Zeničana (čistokrvnih Bošnjaka, da se razumijemo) i shvatit ćete da ste se prevarili. Uostalom, ako je jezivi transparent Nož, žica , Srebrenica najstrašnija postdejtonska pismena navijačka poruka, njezin usmeni pandan može biti jedino ono “jebanje Markala” koje su kao oružje protiv navijača Sarajeva i Željezničara koristili Čelikovi tifozi.”

JEDAN ZENIČANIN MU JE NA INTERNET FORUMU- A I U EMAILU REDAKCIJI DANA ODGOVORIO

BH DANI
Broj 584, 25.09.2008.

Reagiranja

Sarajevo je protiv Zenice, a ne obratno
(Filigransku pločnici: Sarajevo, glavni grad Kantona; Dani 584, 22.8.2008., str.73)

Poštovani gospodine Bazdulj,
Vaše uriniranje po Zenici smatram nedopustivim I čak skandaloznim uzimajući u obzir tiraž magazine Dani I njegovu popularnost koju ste iskoritili za svoja nebulozna razmišljanja I koji ste očigledno pokušali iskoristiti za privlačenj pozornosti na sebe. Zbog nebuloznih konstrukcija, osjetio sam se pozvanim da reagiram na Vaš tekst. Psovanje Markala nekolicine praznih I debilnih glava koje Viizjednačavate sa orkestriranim vrijeđanjem srebreničke tragedije od strane cijelog stadiona je maloumno. Maloumno je i Vaše shvatanje prosječnog stanovnika ovog grada. Da li ste Vi vršili neko istraživanje na reprezentativnom uzorku ili ste na osnovu nekoliko Vaših sagovornika pokušali da vršite veliku nuždu po ovome gradu?! Gradu koji je napaćen od besposlice, kriminala I, do prije nekoliko godina, lošeg vođenja. Gradu koji, dok se počne dizati iz svog sivila, Vi I Vaši sugrađani sličnog razmišljanja pokušavate konstantno da gurnete nazad.
Ostavljajući previše mjesta za razne konstrukcije u Vašoj kolumni, može se steći utisak da je “Zenica srce Srbije” kako Vaši sugrađani vole da skandiraju. Pogrešno je da se od ispada nekolicine idiota stvara javno mišljenje, a ako Vi za Vaše stručne radove uzimate isto, onda ste izuzetno loš stručnjak tj. loš pisac. Vaša konstrukcija o Zenici – gradu mržnje prema Sarajevu apsolutno se uklapa u mentalni sklop građana Sarajeva onakav kakav je sada. U vašim glavama Sarajevo se može uporediti sa napucanom plavušom proporcija 90-60-90 koja je čedna i časna ali ima stalnu potrebu da kuka kako je ljudi ne vole. Sarajevo je više napaćena i slijepa starica slomljenog kuka koju još uvijek održava štap na nogama. Taj štap je moral i duh Sarajeva koji prijeti da će puknuti pod pritiskom malograđanstva koje, nažalost, uzimate za referentno u vašem radu ali ne I u svojoj sredini. Dakle počistite ispred svog praga pa onda gledajte dalje.
Ostatak BiH ili provincija, kako je Vi nazivate, ne mrzi Sarajevo zbog vaših primanja, lijepih trotoara ofarbanih u zeleno, rotirajućeg restorana u kojem ni Vaši sugrađani ne mogu da večeraju i jedinih tramvaja sa zaštitarima na kugli zemaljskoj. Ostatak BiH tzv. pod teritorijom Armije BiH ne voli vas zbog vašeg odnosa prema nama. Zbog medija koji se bave ostatkom BiH samo u slučajevima raznih ispada, teškog kriminala ili štrajkova. To je, nažalost, uzrokovano time što kad vam dosadi gledati vaše crnilo i malograđanstvo, odlučite potražiti gore u drugoj sredini, samo da sebe utješite. A smirujući svoje građane navlačite mržnju nas, “provincijalaca”. I dok vi (Kanton) trošite novac na farbanje trotoara neka starica povratnica nema novaca da obnovi fasadu da bi joj toplije bilo.
A ako želite tražiti razloge zašto Dodik smatra da je Sarajevo “Teheran”, dovoljno vam je uzeti nimak slavlja I javljanja uživo poslije hapšenja Karadžića I pogledati skandiranje ispred Vječne vatre. “Bit će Bosna turska mahala” – vaši sugrađani skandiraju (gotovo pa jednak broj kao i onih koji su psovali Markale u Zenici), što ne znači das vi stanovnici Sarajeva žele biti turski državljani. Ali kad taj snimak prođe kroz ruke nekoliko zlonamjernih novinara, dobijete jednak rezultat kao I Vaš sa Zenicom. U nadi da se više nećete baviti međuljudskim odnosima prije nego što dobijete prave informacije, pozivam Vas da provedete nekoliko dana u “provinciji” pa onda pišete. Možda bude bolje i Vama i nama!