18.2.09

Istraga



MUP Ze - do kantona i policisjka uprave Zenica jučer su nastavili istragu nakon napada na profesora zeničke Tehničke škole, a učenik koji je snimak napada postavio na internet, obrisao ga je, iako je u posjed snimka prethodno došla uprava škole, policija, a i naš list.

Porodice trojice isključenih učenika, S. M., B. L. i H. Z., učenika Tehničke škole iz Zenice, uputile su žalbe na odluku nastavničkog vijeća kojim su ti učenici isključeni iz škole zbog napada sjekirom na profesora Amira Kamenjakovića i drugog nepriličnog ponašanja, koje je izašlo u javnost kad je jedan od učenika objavio snimak na internetu.

Kako nam je potvrdio direktor škole Ekrem Bijeljinac, žalbe će biti razmatrane u četvrtak poslijepodne, na sjednici Vijeća. portparol MUP-a ZDK Aldina Ahmić jučer je demantovala da je "policija digla ruke od slučaja, smatrajući kako je isključenje iz škole dovoljna kazna za učenike".

- Policija provodi istragu i zavisno od prikupljenih rezultata istrage, odlučiti ćemo da lis e radi o prekršaju ili krivičnoj odgovornosti, kazala je Ahmić. Inspektori krim-policije MUP-a i jučer su bili u školi, uzimajući izjave od aktera. Kako saznajemo, roditelj jednog od isključenih učenika je nastavnik jedne zeničke osnovne škole, te je zbog napada na svog kolegu direktoru Bijeljincu kazao "da podržava svaku izrečenu kaznu, zbog napada na kolegu". Napadnuti i omalovažavani profesor Amir Kamenjaković iz Tuzle odlučio je da dadne otkaz u Tehničkoj školi, ali direktor Bijeljinac od njega, prije potvrđivanja raskida radnog odnosa, očekuje pismeni izvještaj zašto je mjesecima ćutao o napadima i neredu u odjeljenju "drugi jedan" ove škole.