18.2.09

Istraga još nije završena


Kantonalno tužilaštvo Ze - do kantona nije jučer saslušalo šestoricu osumnjičenih za slučaj trovanja radnika u kompaniji "Arcelor Mittal Zenica" potvrdio nam je kantonalni tužilac Saša Sarajlić.

- Odgoda je uslijedila na zahtjev odbrane, kojoj je potrebno dodatno vrijeme za pripremu, kazao je Sarajlić odbijajući da saopći druge detalje. Nezvanično saznajemo da su advokati osumnjičenih Vasvija Vidović i Edina Rašidović, a da su osumnjičeni šestorica rukovodilaca Čeličane, među kojima je i prvi čovjek ovog pogona Mittala Indijac Rjevaločana Šeša Prasad (Rjeevalochana Shesha Prasad).

- Nije utvrđen novi termin saslušanja, a novi procesni momenat bi mogao prolongirati donošenje tužilačke odluke koje je bilo najavljeno za kraj februara, kazao je tužilac Sarajlić.

Prošle sedmice se navršilo dvije godine od tragedije u pogonu Čeličane ArcelorMittala Zenica. Kantonalno tužilaštvo u Zenici provodi istragu za smrt trojice radnika, Rame Bektaša, Muje Smrike i Ibrahima Hakanovića. Osnova za podizanje optužnice je ekspertni nalaz koji je rađen u Tuzli, a koji sadrži sve elemente lanca odgovornosti u pomenutoj nesreći.

Nesreća u Čeličani desila se u jutro 13. februara 2007. godine, kada je grupa radnika ArcelorMittala sišla u podnožje elektropeći, u namjeri da saniraju kvar na instalacijama. Došlo je do pucanja cijevi i curenja plina argona, a potom i do gušenja Bektaša, Smrike i Hakanovića, koji su poslani na intervenciju bez zaštitne opreme. Povrijeđena su trojica radnika koji su priskočili u pomoć unesrećenima.