19.2.09

IKB

Slovenačka Abanka i Investicioni fond "Prevent Invest" "krivci" su za povećani promet dionicama Investiciono-komercijalne banke (IKB) Zenica u posljednje vrijeme, a što može upućivati na moguće namjere za preuzimanje kontrolnog paketa ove uspješne male lokalne banke.

Na Sarajevskoj berzi je dionicama IKB-a u posljednja dva dana obavljen promet veći od 1,5 miliona KM, a ove dionice, koje su zbog likvidnosti uvrštene i u indeks SASX-10, u žiži su u posljednjih mjesec i po.

Investitori uključeni u poslove na SASE kažu da pogled na listu dioničara IKB Zenica otkriva da najveći dioničar, koji se krije iza skrbničkog računa Raiffeisen banke, prodaje dionice smanjujući svoj vlasnički udio, a vjerovatno to čine i mali dioničari kojih u ovoj banci sa usitnjenom vlasničkom strukturom ima povelik broj.

"Raiffeisen banka je u septembru prošle godine kontrolisala oko 11 posto, a sada je vlasništvo svela na sedam posto. Na drugoj strani Abanka, koje doskora nije bilo na listi deset najvećih dioničara IKB-a, sada posjeduje 4,2 posto, dok IF 'Prevent Invest' u odnosu na početak decembra prošle godine, kada je imao 2,7 posto vlasništva, sada kontroliše 4,35 odsto dionica IKB-a" kaže naš izvor.

Budući da su Abanka i "ASA Prevent" grupacija vlasnici "ASA Leasinga", društva koje od maja 2007. posluje u BiH, moguće je da ASA porodici, pored društava "ASA osiguranje" i "ASA Finance" žele pridodati i banku akvizicijom zeničke IKB.

"Cijena dionica je trenutno prihvatljiva za kupnju. Sve upućuje na namjere 'Preventa' i Abanke da preuzmu zeničku banku ili postanu njen partner kao značajniji dioničar. Vrijeme će pokazati šta je tačno po srijedi", kazao nam je naš izvor.

IKB Zenica razvila je poslovnu mrežu u Zeničko-dobojskom kantonu, a mimo tog kantona posluje i u Busovači i Sarajevu. U prvom polugodištu lani ostvarila je dobit od 2,4 miliona, dok je u 2007. godini zarada iznosila 3,4 miliona KM.

Britanski časopis "Finance Central Europe" proglasio je ovu banku najboljom malom bankom u BiH za 2008. godinu.