5.1.09

Opšta bolnica

foto: JASMIN HADŽIĆ - DNEVNI AVAZ

Bosansko narodno pozorište Zenica (BNP) privodi kraju pripreme za novu premijeru, koja je planirana za petak, 9. januara. "Opšta bolnica" po tekstu Hriste Bojčeva, biće postavljena na Velikoj sceni BNP-a u režiji gosta iz Podgorice Gorana Bulajić, koji je u BNP-u prije dvije godine režirao jednu od do sada najgledanijih predstava "Siroti mali hrčki" Gordana Mihića, a sarađivao je u više navrata i sa zeničkim Omladinskim horom.

- "Opšta bolnica" je pozicionirana u oblast koju posljednjih godina možemo nazvati, a ako ne postoji takav pojam, treba ga utemljiti, "tranzicione drame", sa svim svojim dilemama, otuđenjima, poremećajima, koji nas često ogole, i to u jednoj tragikomičnoj varijanti, a to je, po meni, jedna od najznačajnijih trenutnih uloga pozorišta uopšte, kazao nam je pred početak jedne od posljednjih proba reditelj Bulajić.

On se režiranja prihvatio na poziv rukovodioca umjetničkog sektora BNP-a Lajle Kaikčije i direktora Nedžada Fejzića, a i odabir teksta bio je njihov, sa čim se Bulajić, kako kaže, odmah složio.

- Ovaj tekst je nakako ista oblast, srodan "Sirotim malim hrčkima", pa mi je samim tim bilo lakše. On dijagnosticira neke stvari, a i dio je senzibiliteta i sličan rukopis onome što sam već radio sa ovim ljudima. Očekujem pozitivan odjek u publici, ali naravno, spremni smo i na sve vrste kritika, kazao nam je reditelj.

Prema podjeli uloga, planirano je da se na premijeri "Opšte bolnice" pojave, između ostalih, Mugdim Avdagić, Predrag Jokanović, Snežana Marković, Adis Mehanović, Nusmir Muharemović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Lana Zablocki....