5.1.09

Gimnazija

Učenici zeničke Prve gimnazije nedavno su prvi pokrenuli proteste u Zenici povodom slabog grijanja, a najzreliji dio "budućnosti Zenice" pokazao je još jednom da misli na sebe, te je organizovao zabavu za učenike škole, na kojoj su simboličnim prikupljanjem po 1 KM odlučili da prikupe sredstva za obnovu učionica. Da za tim ima potrebe, vidjeli smo obilazeći u društvu Vijeća roditelja neke od učionica nekada elitne zeničke škole, koja je taj prefiks zadržala samo po znanju i učenicima, ali ne i po izgledu.

- Vijeće učenika Prve gimnazije je svjesno da ne može prikupiti značajna sredstva, niti samo obnoviti školu, ali možemo učiniti prvi korak, kazao je Orhan Muharemović, predsjednik Vijeća. Ministrica obrazovanja ZDK Zdenka Merdžan za naš list je potvrdila da su osigurana sredstva za obnovu Gimnazije, ali da obnova još neće krenuti.

- Mora se sačekati proljeće, jer izvođači radova insistiraju da prvo urade kosi umjesto postojećeg ravnog krova, pa tek onda zamjene stolariju iz sredine prošlog vijeka, kazala je Merdžan. Ipak, roditelji i učenici su odlučili da barem poprave unutrašnji izgled, podove i zidove učionica, koje zaista zastrašujući izgledaju.

foto: J. Hadžić, Dnevni avaz