14.1.09

AMZ

ArcelorMittal Zenica je jučer objavio da je, nakon poboljšanja u snabdijevanju gasom, koje se desilo tokom vikenda, nastavljena proizvodnja u glavnim pogonima željezare u Zenici.


- Iako je snabdijevanje gasom još uvijek manje od normalnog, količina gasa koju su vlasti Bosne i Hercegovine obezbijedile uz pomoć susjednih zemalja dovoljna je za planirano povećanje proizvodnje. Naš glavni prioritet je ponovno pokretanje drugog kotla s ciljem obezbjedjivanja veće količine toplotne energije našem gradu. Glavne oblasti proizvodnje čelika, uključujući aglomeraciju, visoku peć i baznu peć, rade punim kapacitetom, zajedno sa koksarom, čija proizvodnja nije bila pogođena nestašicom gasa. Završni proces proizvodnje biće u potpunosti obnovljen kada se snabdijevanje gasom potpuno normalizuje, kazao je u saopćenju dostavljenom medijima glavni direktor za proizvodnju Pol Viktor.

ArcelorMittal Zenica je prošlu godinu završio sa blagim povećanjem proizvodnje u odnosu na 2007., ali daleko od planova koji su bili znatno ambiciozniji. Pad cijene proizvoda od čelika i globalna recesija uslovili su i manju proizvodnju i plasman, ali kako ističe Viktor, ipak je asortiman proizvoda u Zenici uspio da nađe put do svojih kupaca, jer nije bio okrenut ka oblastima poput automobilske industrije, koje je ponajviše "pokosila" globalna kriza.