14.1.09

Feroelektro

Dvanaest radnika "Feroelektra" u njihovoj poslovnici u Zenici jučer je na ulici, ispred svojih poslovnih prostora u naselju Kanal, protestvovalo tražeći da država interveniše i oduzme nelegalno stečenu i korištenu imovinu "porodici Stanić i njihovim pomagačima".

- Božidar Matić je ideolog, a direktori i poslušnici od 1996. naovamo su samo krčmili imovinu, kako u Mostaru, Sarajevu i Zenici, tako i u Ljubljani, Zagrebu i Milanu. Nepunih pet godina smo "pod Stanićima" koji nas koriste samo kao bazu za rad, polog, garanciju kredita svojih firmi, kaže prvi čovjek štrajkačkog odbora Edber Brdarević.

Radnici kažu da smo zenička poslovnica mjesečno uplati oko 20 hiljada KM od najma trećim licima, te njihov štrajk koji traje od 22. oktobra prošle godine, nije omeo zakupce koji uredno izmiruju obaveze.

- Stanići su digli ruke od nas, ali ne i žiro-računa, jer se zakup od BH telecoma, Elektro-Zenice, Telekabela i drugih firmi uredno isplaćuje. Oni nam duguju četiri plaće, šest toplih obroka i drugih obaveza prema potpisanom ugovoru, a najgore je što uopće ne žele razgovarati, kaže nam član glavnog štrajkačkog odbora Jusuf Kurtović. Radnici su ogorčeni postupanjem i ćutnjom Agencije za privatizaciju, federalne Vlade, te jedinu nadu polažu u inspekcijske organe i tužilaštvo.