9.1.09

Akcije

Uprava policije MUP-a ZE-DO kantona je protekle dvije sedmice na području ZDK provodila pojačane mjere da bi Novogodišnji i vjerski praznici protekli u što mirnijem okruženju, rečeno je na jučerašnjoj press konferenciji na kojoj su novinarima prezentirani rezultati te akcije, kao i dio kriminalnog asortimana, koji je zapljenjenji i oduzet tokom akcije.

- Ovo je dio zapljenjenih stvari, jer je dio predat sa izvještajima tužilaštvu, kazao nam je Admir Gazić, načelnik Policijske uprave "jedan" (Zenica). Obavljeno je trinaest racija u ugostiteljskim objektima i pretreseno je dvanaest kuća i stanova, te veći broj automobila.

Između ostalog, policija je zaplijenila dvije automatske puške, jednu ručnu bombu, tri plinska pištolja i šest pištolja različitih kalibara bez dozvola, te dva pištolja sa dozvolama, koje su vlasnici zloupotrijebili, kao i sedamnaest noževa, bejzbol palice i drugih predmeta. Pronađene su i desetine smotuljaka i pakovanja nekoliko vrsta droge. Policija je pored svog primarnog posla evidentirala i čak 24 prekršaja radnog vremena u kafićima, a svi izvještaji su dostavljeni nadležnoj Kantonalnoj inspekciji.

- Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo "Nedozvoljeno korištenje autorskih prava", uhapšeno je pet osoba, od kojih su oduzeti 3.721 krivotvoreni CD, a na području grada je oduzeto i 12.445 komada pirotehničkih sredstava, dok je protiv dvanaest prodavača podnesen prekršajni nalog.