9.1.09

Večeras premijera

Bosansko narodno pozorište Zenica (BNP) će na Velikoj sceni večeras premijerno izvesti "Opštu bolnicu" po tekstu bugarskog autora Hriste Bojčeva. Reditelj, gost iz Podgorice, Goran Bulajić je u postavki predstave odredio uloge za trinaest glumaca BNP-a.
U ulozi Kontuzova pojaviti će se Robert Krajinović, Dedu glumi Mugdim Avdagić, Bratoj je Predrag Jokanović, Vilijama glumi Adis Mehanović, Nusmir Muharemović je u predstavi Fero, dok je Snežani Marković povjerena uloga Pepeljuge.
Na sceni će se pojaviti i Faketa Salihbegović - Avdagić (Baba), Uranela Agić (žena), Ištvan Gabor (general i doktor), Lana Zablocki (sestra), te Rastko Femić i Dino Šekić (oficiri Alijanse i bolničari).

Reditelj Bulajić je zadužen i za scenografiju, kostime je odabrala Sabina Trnka, a muziku Igor Kasapović, dok je djelo koje je sa bugarskog preveo Blagoje Nikolić jezički adaptirao Hasan Džafić. Osim večerašnje (petak) premijere, tokom naredne sedmice Zeničani i gosti BNP-a će u dvije reprize moći vidjeti ovu predstavu, po tekstu koji se po prvi put izvodi na daskama bh. teatara.