5.8.08

Heroj

U prvim minutama jučerašnjeg dana vriska i galama stanara na adresi Vojvodića put 3a u centru Zenice privukla je pažnju nekoliko stanara susjednih zgrada, koji su sparne noćne sate koristili igrajući remi pred spavanje, u obližnjem parku, kod sjedišta Mjesne zajednice Jalija.
Hasan Pojskić, bivši bokserski prvak, dugogodišnji policijski specijalac, nije čekao sekunde, nego je sa komšijama Edinom Kadrićem, Feridom Zelom Fermićem, Muharemom i Abdulahom Serdarevićem ušao u haustor zgrade pun dima.
- Došao sam do stana i pokušao dozvati ljude iznutra. Uspio sam razvaliti vrata, ali to je pospješilo plamen, zbog zraka koji je ušao. Zatekao sam obojicu mladića na podu u nesvijesti i izvukao ih vani. Onda sam izvukao još par ljudi sa gornjeg sprata, koji nisu smjeli od dima izaći, kaže Pojskić, dok naš razgovor prekidaju komšije koje mu prilaze i čestitaju. Svi odreda govore da je heroj nad herojima, jer četrdesetak stanara isključivo njegovoj hrabrosti pripisuju to što danas imaju sačuvanu imovinu. Jučer su svi oni "vidali rane" od požara koji je zahvatio još nekoliko susjednih stanova.
Hasan uz pomoć prijatelja je uspio sa pedesetak kanti vode zaustaviti požar do dolaska vatrogasaca Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica, koji su brzo stigli i završili "njegov posao". Hasan je, saznajemo, spasio mladića Nihada Šahinovića, koji živi u tom stanu i još jednog neidentifikovanog mladića, koji je boravio u stanu sa njim. Komšije kažu da su obojica bili vidno alkoholisani i da su požar "pravdali pokušajem da upale roštilj".
Pedesetpetogodišnji Hasan Pojskić, rođeni Tuzlak, bivši pripadnik Jedinice za podršku MUP-a Ze - Do kantona otpušten je nakon što je navodno pokušao da priloži falsifikovanu diplomu. Hasan je godinama pokušavao da dokaže da mu je podmetnuto i da on nema veze sa diplomom koja je navodno bila sporna. U Zenici živi sa suprugom Blažicom, a ovaj ratni veteran u karijeri nikad nije napravio niti jedan incident. Kad je dobio otkaz, na sebe je skrenuo pažnju u centru Zenice, uzevši pušku i idući kroz grad, pucajući u zrak, kaže bivši specijalac koji je ostao poznat po hapšenju Lionela Dimona (Dumont), opasnog teroriste, poslije rata u Zenici.

- Više nas, Srba i Hrvata, je 1992. htjelo otići iz zenice. Bojali smo se. Hasan je izašao ispred nas u dvorištu i rekao - Ne smije vam niko ništa, ostanite u Zenici. Većina ga je poslušala jer smo ga znali kao heroja i u ratu i u miru. Nikom ni dlaka nije falila u kvartu i na tome smo mu zahvalni, priča Hasanov komšija Mirko, koji je ostao živjeti na Jaliji.