5.8.08

Decertificirani


Udruženje decertificiranih policajaca Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) zatražilo je jučer od nadležnih institucija u ovom kantonu da raspišu javni oglas za zapošljavanje, jer su potvrdili da MUP-u ZDK nedostaje 150 policijskih službenika, a Skupština ZDK je prije više od šest mjeseci usvojila izmjene i dopune Zakona o policijskim službenicima, čime je djelimično izvršena međunarodna obaveza prema decertificiranim policajcima, jer bi im se na taj način omogućio povratak na posao putem javnih oglasa.
- MUP ZDK je decertificiranom policajcu Sedinu Baručiji početkom ove sedmice uručio rješenje o prekidu radnog odnosa, iako je posredstvom suda bio vraćen na poslove namještenika. Ovo je još jedan dokaz kako domaće vlasti primjenjuju predsjedničku izjavu UN iz 2004. godine, kojom je Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH "naredio" domaćim sudovima da "moraju suditi" kako OHR traži, kaže za "Dnevni avaz" Muris Fetić, predsjednik Udruženja decertificiranih policajaca ZDK.
Baručija je pravosnažnom presudom vraćen na poslove namještenika, ali je došlo do revizije, nove presude na osnovu koje je otpušten s posla.
- Nova Predsjednička izjava UN, koja je u BiH stigla u aprilu 2007. godine i na osnovu koje nam je omogućen povratak na posao putem javnih oglasa, ne primjenjuje se i nijedan policajac nije vraćen na posao, pri čemu, nažalost, sudovi o ovoj izjavi nisu ni obaviješteni, kaže Fetić.