1.8.08

15 prijava



Do jučer u podne u sjedište Policijske uprave Zenica došlo je dvadeset pet osoba, od kojih je petnaest prikupilo dokumentaciju i dokaze, te prijavilo da su prevareni od strane Admire i Aznera Džulana, potvrdio je za "Dnevni avaz" Senaid Hasić, portparol MUP-a ZDK.
Prevareni tvrde, da su od bračnog para Džulan, vlasnika nekoliko trgovačkih radnji na gradskoj Tržnici, zamoljeni da uzmu kratkoročne kredite kod ukupno osam mikrokreditnih organizacija, a da su potom njihovi podaci, kopije ličnih karata i potpisa, grubo falsifikovani i podignuti znatno viši iznosi.
- Prema prikupljenim saznanjima, radi se o komplikovanom procesu koji je u fazi prikupljanja informacija. O eventualnoj odgovornosti nadležnih u mikrokreditnim organizacijama, te traženju osoba koje su navodno počinile prevaru, još je rano govoriti, jer je slučaj tek otvoren, kazao nam je Hasić.
U izjavama policiji dvadesetak Zeničanki, od kojih neke uopće nisu ni znale Džulanove, tvrde da im je "ostavljeno da otplaćuju između 700 hiljada i milion KM kredita, podignutih u najmanje osam mikrokreditnih organizacija u Zenici".
Osumnjičeni za prevaru su, prema policiji i prevarenim, van BiH, a da li će biti raspisana potjernica ili zatražena pomoć drugih policija, još nije izvjesno.