1.8.08

Motokultivatori




Behara Hasanović je jedna od pedeset majki iz Srebrenice, koje su jučer preuzele donaciju Vlade Pakistana, osiguranu za žrtve genocida, nakon obećanja pakistanskog predsjednika Perveza Mušarafa (Musharraf), nakon njegove posjete Srebrenici. Behara živi sa unucima u Srebrenici i kaže da će joj motokultivator puno značiti, da sama obezbjedi sebi sredstva za život.
- Majke, članice Udruženja "Majke enklave Srebrenica i Žepa" su zahvalne što nisu zaboravljene i što je predsjednik Mušaraf, ganut onim što je vidio u Srebrenici, odlučio da hiljadu majki dobiju ovaj vrijedni poklon, kazala je Munira Subašić. Sa jučerašnjom isporukom, već tri stotine dvadeset jedna majka dobila je motokultivator, sa frezom, plugom i kosom, te potrebnim rezervnim dijelovima. Ukupna donacija za hiljadu kompleta iznosi više od šest miliona dolara, a pojedinačna vrijednost kompleta, u malopradji, prelazi 8.500 KM. Očekuje se da će sve donacije biti uručene do kraja novembra, a uz donaciju Pakistana, majke su pohvalile angažman Vijeća ministara BIH, koje je odlučilo da država BiH na sebe preuzme plaćanje i obavezu poreza na dodanu vrijednost (PDV). Jučerašnjoj podjeli prisustvovao je i pakistanski ambasador u BiH Jaheru Salemu (Jauharu Saleemu).
- Ovo je prva donacija koju su, u ruke, lično, dobile majke i žrtve genocida. Moramo istaći da je vlasnik kompanije ITC, Suvad Isaković, osim što nam pruža ljudsku pomoć u svakom trenu, mimo i više od obaveza iz ugovora, donirao je neki dan četrnaest agregata majkama koje su bez struje, bile povratnice u mraku svojih skromnih domova. Donirao je plastenike, opremu, uvijek je tu pri ruci dajući mnogo više nego što je iko konkretno pomogao, kaže Subašić.