7.6.08

Stari Zeničani




Deseti put zaredom Forum građana Zenice i općinski načelnik organizovali su jučer, u prostoru hotela "Zenica", jedinstveno druženje najstarijih stanovnika ovog grada. Ovaj put pozvano je stotinu dvadeset onih koji imaju više od sedamdeset godina života, a većina njih, iako u poznim godinama i narušenog zdravlja, došlo je jučer na druženje, zajednički ručak, te nekoliko sati emocija i sjećanja.
- Prema evidenciji Foruma, najstariji Zeničanin je 98-godišnji Esad Ganibegović, koji je odustvovao sa prošlogodišnjeg druženja, ovaj put je došao, kazao nam je Muhamed Aliefendić, predsjednik Foruma Zeničana. Bili su tu i bivši načelnik Zenice Ezher Arnautović, Avdo Mujačić, vitalni sedamdesetpetogodišnjaci.
- Radio sam u Valjaonicama, bio akcijaš više puta, gledao kako raste grad, kazao nam je Ganibegović, vidjevši po prvi put nakon dugo vremena neke svoje vršnjake iz doba građenja Zenice. Većina najstarijih zeničana poslom, funkcijom ili radom bila je vezana za grad ili Željezaru.
Najstariji Zeničani su zajedno ručali, poslušali besjedu načelnika Husejina Smajlovića, koji ih je upoznao šta Općina gradi i šta namjerava graditi. Članovi Foruma će naredne sedmice, po tradiciji, obići i odnijeti poklone onim najstarijim, koji nisu iz zdravstvenih razloga mogli jučer biti u hotelu "Internacional".