7.6.08

Kaikčijin Sajgon



Šesta predstava takmičarskog dijela programa sedmog Festivala bh. drame bila je "S.U.R. Sajgon" po tekstu Emira Imamovića u izvedbi Pozorišta mladih iz Sarajeva. Predstavu je režirala Zeničanka Lajla Kaikčija, koja nam je nakon predstave kazala da je "ovo premijerno izvođenje Sajgona pred njenom publikom".
- Jako sam sretna što je predstavu, koja je posve različita od svega što sam inače radila u BNP, vidjela i zenička pozorišna publika. Najveća nagrada mi i jeste ovakva reakcija publike. Što se tiće samog Festivala, na bh. festivalima se već zna kako idu nagrade, mi ovdje i nismo za to. Festival je vrlo raznolik, svaka predstava, svaki tekst je različit, ima mladih autora i nekih "klasika", a ta zanimljivost jeste u različitosti, kazala je za "Dnevni avaz" Kaikčija.
Predstava je odigrana nakon više od mjesec pauze zbog obaveza Pozorišta mladih, a tri mjeseca nakon njene premijere. I pored straha od manjka uigranosti, kako je istakao jedan od glumaca, Miraj Grbić, posebnu draž je dalo igranje na najvećoj pozorišnoj sceni u BiH.
- Oko cijelog Festivala vlada neka posebna energija, sve je prostorom mnogo šire, glumci i akteri cijelog Festivala se druže što i nije čest slučaj, a naš strah od samog "hrama kulture i scene" prerastao je u pozitivu, koju su osjetili i gledaoci, kazao nam je Grbić nakon predstave, koju su gledaoci pozdravili dugotrajnim aplauzom.
U predstavi su glumili Mirvad Kurić, Elma Ahmetović, Edhem Husić, Semir Krivić, Miraj Grbić, Mirza Tanović i Alma Merunika, a muziku u predstavi je priredio Dino Šukalo.
U okviru pratećeg festivalskog programa na maloj sceni BNP Zenica promovisana je knjiga «Magijska doticanja», autorice Ljubice Ostojić, koja je, uz Dubravku Zrnčić-Kulenović, promovirala svoje djelo.