7.6.08

Koncesije


Vlada Zeničko-dobojskog kantona je jučer usvojila Informaciju o koncesijama u ZDK u 2007. godini, po kojoj je u prošloj godini od koncesija zarađeno 1.152.071 KM.
Taj iznos je podjeljen tako što općinama pripada polovina novca zarađenog određenom koncesijom, na "njenom terenu", dok druga polovina spada u prihode Kantona, od čega se finansiraju novi projekti, kao što su oni za izgradnju vodovoda i putne infrastrukture.
- Trenutno je u proceduri još sedam novih zahtjeva za koncesije na različite mineralne resurse, a Vlada je odlučila da cjelokupan sistem i kriteriji dodjele koncesija u narednom periodu budu preispitani kako bi se još preciznije odredile obaveze koncesionara ne samo prema kantonu i općinama već i prema lokalnim sredinama u kojima se vrše eksploatacioni radovi.

Vlada ZDK je privrednom društvu za proizvodnju betonske galanterije „Ame“ Breza na ime regresiranja kamata za investicijske kredite dodijelila 10.407 KM, a istom preduzeću za uredno realizirani lizing (leasing) aranžman dodatnih 36.525 KM. Pored toga, Općini Tešanj je na ime troškova za izradu Projekta hidrogeoloških istraživanja za vodosnabdijevanje lokaliteta Trepče i Elaborata o rezervama i količinama vode dodijeljeno ukupno 30.000 KM.