13.6.08

Bruceloza

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona formiralo je jučer radnu grupu za sprečavanje bruceloze, potvrdila je ministrica Mirzeta Džonlagić.
Kako je jučer saopćeno, koordiniranim radom kantonalnog ministarstva, veterinarskih inspekcija i općinskih veterinarskih stanica locirana su prebivališta stada i obezbjeđene jame-grobnice za neškodljivo uklanjanje ovaca na području svih općina. Određivanjem lokacija za jame skraćeno je vrijeme boravka bolesnih životinja na terenu jer su sve životinje pozitivne na brucelozu, neškodljivo uklonjene.
U toku 2008. godine dijagnostički je ispitano oko 24.000 životinja, od čega najviše ovaca, te utvrđeno da su na području Ze-do kantona oboljele 2.352 životinje od bruceloze. Analizom podataka nakon ispitivanja utvrđeno je da su u ovom trenutku općine Zenica, Žepče i Tešanj vodeće po broju oboljelih životinja, te ljudi.
Nakon naredbe da svi vlasnici ovaca moraju prijaviti svoja stada, u Ministarstvu su evidentirali 95.536 ovaca koje potiču sa Ze-do kantona. Uz to, da bi se životinje koje su zatečene u nezakonitom prometu adekvatno smjestile, obezbjeđena su sredstva za karantin i stvoreni infrastrukturni kapaciteti za pooštrenje kontrole prometa životinja i namirnica životinjskog porijekla.
Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Ze – do kantona od jučer je uvelo dežurni telefon 062 - 195 – 703 na koji svi stanovnici mogu prijaviti sve neuobičajene pojave vezane za brucelozu, počev od aktivnosti vlasnika ovaca, kretanja većih stada ovaca preko određene teritorije ili u slučaju da su primjećeni simptomi bolesti kod ovaca ili ljudi. Na ovaj telefon svi građani mogu također dobiti i informacije u vezi sa organizovanjem edukacije o brucelozi, saopćeno je iz Ministarstva.