13.6.08

Krivaja


Direktor Agencije za privatizaciju FBiH Enes Ganić, federalni ministar industrije Vahid Hećo i čelni ljudi "Krivaje" sastali su se jučer u ovom zavidovićkom preduzeću sa predstavnicima sindikata, da bi se riješio najveći problem pred moguću privatizaciju zavidovićkog drvnog giganta.
- Postoje hipoteke 407 radnika nad imovinom koja treba biti predmet ulaska u novu "joint venture" firme. Sindikalcima smo objasnili, a nadma se da će advokati i oni to uspjeti i radnicima, da niko ne traži da oni odustanu od tužbenih zahtjeva, nego samo oslobode hipoteke sa imovine koja bi onda išla u zajedničko preduzeće. Dugovanja bi radnici ostvarili preko ostatka "Krivaje" koja ne ide u zajedničko preduzeće, te preko 30 posto državnog kapitala u novoj firmi, koji bi bili pretvoreni u njihove dionice. Ako se to ne dogodi, "Krivaja" ne ide u privatizaciju i ulaganja, a samim time automatski ide pod stečaj, te naplatu po prioritetima, kaže Ganić za naš list.
Pojednostavljeno, ako propadne "Krivaja" propasti će i šansa za naplatom, jer su prioritetne naplate države i institucija, a radnici su posljednji u "redu za naplatu".
- Novi investitor je predložio uplatu i uvezivanje staža od 2003., isplatu zaostalih plaća, investicije. Ništa od toga se neće imati, plus neizvjesna je naplata po "zabilježbi", odnosno hipoteci, jer čemu ti imovina, kad je bezvrijedna, kaže za "Dnevni avaz" Vehbija Aličić, predsjednik sindikata "Krivaje", koji je izrazio nadu da će advokati i sindikat uspjeti u narednoj sedmici objasniti radnicima da postoji samo jedna mogućnost da dođu do novca, ali i šanse za radnim mjestom.
Kako istiće Ganić, sa novim investitorom, zavidovićkom firmom "Ferimpex" u toku su pregovori oko cijene sirovina i drugih aspekata ugovora, koji bi, ako bude deblokirana imovina, mogao biti preciziran u narednih desetak dana.