22.5.08

ŽFBIH

Uokviru pratećeg programa Petog Međunarodnog sajma metala «ZEPS Intermetal 2008.» na skupu «Željeznica - generator privrednog razvoja» govoreno je o perspektivama željezničkog transporta u FBiH, BiH i regionu.
Generalni direktor Željeznica FBiH Narcis Džumhur kazao je da je "Željeznice FBiH namjeravaju da do 2015. godine dostignu cifru od 15,5 miliona tona prevezenih roba i 1,8 miliona putnika.
- Prošle godine smo imali 7,2 miliona tona prevezenog tereta, od čega polovina u međunarodnom saobraćaju, što je dvostruko više u odnosu na 2000. godinu. Rast je kontinuiran, a samo u prva tri mjeseca ove godine plan smo premašili za 34 posto. Planirani prihodi i rashodi za ovu godinu se kreću oko 150 miliona KM, uz vjerovanje da ćemo poslovati pozitivno, što je u ovakvim uvjetima uspjeh, kazao je Džumhur.
Željeznice FBiH do 2010. godine očekuju isporuku prvog od devet naručenih nagibnih vozova, a u međuvrmenu će biti izvršena rekonstrukcija većine od 169 željezničkih stanica u FBiH, kao i većeg dijela željezničke trase kroz Federaciju