22.5.08

ArcelorMittal dan



Generalni direktor kompanije Arcelor Mittal Zenica M.K. Šrinivasan (Srinivasan) najavio je da će ova kompanija u narednim sedmicama započeti integralno proizvođenje čelika u visokim pećima, obnovivši time cjelokupna postrojenja, nakon petnaest godina prestanka rada.
- Početkom juna kreću prve tone tečnog čelika. Koksara je startala u aprilu, na separaciji radi jedan, a u narednim danima još dva pogona, visoka peć će biti startana u narednu sedmicu - divije, a potom i konvertorska čeličana. Trebaće nam onda četiri do šest sedmica za stabilizaciju proizvodnje, te ostvarivanje kvaliteta kojeg smo sami sebi nametnuli, a onda će sve biti spremno za proizvodnju od 1, 1 milion tona tečnog čelika, kazao je Šrinivasan jučer u prepunoj promotivnoj hali sajma ZEPS, uokviru Dana Mittala na sajmu.
U ovoj kompaniji istiću da je 2007. završena sa 600, a ova godina će biti okončana sa 800 hiljada tona proizvedenog čelika, dok će već u 2009. zahvaljujući pokretanju integralne proizvodnje, biti proizvedeno 1, 1 miliona tona čelika, što je porast proizvodnje veći od rasta potražnje za čelikom na Balkanu, koji je pet do sedam posto na godišnjem nivou.
- Sve ovo ne bi bilo ostvareno da nije ljudi, da nije radnika i stručnjaka, a mi "gostujući" na ovom području kažemo da je najveća vrijednost Balkana upravo stručnost i to što su ljudi izuzetno vrijedni i pametni, kazao je Indijac Šrinivasan. Arcelor Mittal Zenica je dio globalne mreže najvećeg proizvođača čelika u svijetu, u vlasništvu Indijca Lakšmija Mitala, trećeg najbogatijeg čovjeka na svijetu.

Uokviru pratećih manifestacija Sajma, Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora sisak i Privredna komora Ze - do kantona su, zajedno sa Biznis servis centrom Ze - do kantona jučer upriličili susrete privrednika BIH i Hrvatske, te posebno privrednika iz Siska i Zenice.