22.5.08

Smrt u Blatuši

Zeničanin Salih Aganović (45) preminuo je preksinoć iza 21 sat u naselju Blatuša, tokom vožnje motocikla "Tomos", nedaleko od petlje i uključenja na magistralni put M17. Pripadnici MUP-a ZDK obavili su uviđaj na Bulevaru Kralja Tvrtka Prvog, ali ostalo je nejasno šta je uzrokovalo smrt, jer nisu nađeni tragovi koji bi ukazivali da je Aganovića zakačilo ili udarilo drugo vozilo.
Kako saznajemo, Aganović je pola sata prije nesreće primljen na Urgentni blok Kantonalne bolnice Zenica, sa dijagnozom velike alkoholisanosti, međutim, na vlastiti zahtjev, napustio je Urgentni blok, odbivši ljekarsku intervenciju i "ispumpavanje" želuca. Ubrzo je ljekari javljeno da leži mrtav u Blatuši, te da je pao u toku vožnje motociklom registarskih oznaka Ze-1580. Da li je smrt uslijedila nakon infarkta ili je preminuo nakon pada, te šta je konkretan uzrok smrti, utvrdila je obdukcija, koju je naredila kantonalna tužiteljka Senada Tarabar.

- On je preminuo usljed izljeva krvi u srčanu komoru, nakon pucanja krvnih sudova, da pojednostavljeno kažem da mu je "puklo srce"", usljed ranijih povreda, koja su prouzrokovane jakim udarcem, lomom rebara i grudnog koša. Kažem ranijih, jer to nisu povrede koje su nastale pri posljednjem padu, kada je pronađen mrtav. Te povrede su unutrašnje, nema dokaza vanjskog utjecaja. Koliko sam upoznat od kolega sa Urgentnog, on je ranije dovezen sa tim povredama, ali je odbio hospitalizaciju i promatranje, nego je insistirao da bude otpušten, što je na njegov zahtjev i učinjeno. S obzirom da je pucanje sudova u srcu nastalo u desnom dijelu, krvarenje je bilo sporije, pa je smrt nastala kasnije, kazao nam je dr. Turkić. Svjedoci ove neobične nesreće potvrdili su da se vozač motocikla "samo srušio", ali ostaje nepoznanica kada je i gdje ranije zadobio te povrede, koje su prouzrokovale smrt.