2.4.08

Vrtlište








Radnici rudnika mrkog uglja Kakanj, koji su proteklog vikenda i prekjučer radili na otkrivci zemlje sa područja budućeg površinskog kopa, pronašli su ostatke nekoliko tijela, zakopanih na dubini manjoj od jednog metra. Glavni geolog rudnika Indira Kasupović je obavjestila policiju, koja je do jučer osiguravala područje, da bi tačno u podne počela ekshumacija kostiju i drugih dijelova tijela sa lokaliteta obilježenog kao E 542.

Kako nam je potvrdio portparol Rudnika Kakanj Adib Zekić, pomenuto područje nije korišteno od rudnika u proteklih pedeset godina, otkako je u njegovom vlasništvu, baš kao i cijelo područje od 950 hektara na brdu Vrtlište, na kojem se inače vadi mrki ugalj površinskom eksploatacijom.
- Pronađeni su ostaci najmanje pet tijela, ali ispitivanje i uzimanje DNK uzoraka biće obavljeno u Gradskim grobljima Visoko, gdje će ostaci biti prebačeni. Nesporno je, prema stanju kostiju, da one potiču iz nedavne prošlosti, odnosno perioda 92 - 95. Međutim, na osnovu fragmenata pronađene odjeće, ne možemo sa sigurnošću reći da li se radi o civilima ili vojnicima, kazao je zamjenik glavnog kantonalnog tužioca ZDK Redžo Delić.
Policija je objavila da je pronađena čahura puščanog metka, dugme od uniforme i sitnih komadića odjeće, a uz forenzičare "Gradskih grobalja Visoko" i patologa dr. Sabihu Brkić - Silajdžić, te policiju, na terenu je jučer bio i Zaim Kablar iz Instituta za traženje nestalih osoba BiH.

Kako saznajemo, na području Kaknja nema registrovanih "potraživanja nestalih", niti su se na ovom dijelu kakanjske općine vodila borbena dejstva. Prema tvrdnjama iz Tužilaštva, niko do sada nije ovoj instituciji prijavio ni naznake da bi se na širem području mogla nalaziti tijela žrtava iz proteklog rata. Kako je istakao tužilac Delić, mnogo više će se znati ako se na osnovu uzetih DNK uzoraka iz kostiju uporedbom sa bazom podataka za cijelu BiH dođe do informacija odakle potiču tijela.
Rudarima i radnicima na otkrivci jučer je naloženo da u nastavku radova usporeno pregledaju područje, te izdvoje sve eventualne nove ostatke kostiju, te ih predaju forenzičarima.

Površinski kop Vrtlište ovjekovječen je u filmu "Go West", jer se na toj lokaciji, pola kilometra od mjesta jučerašnje ekshumacije, snimala većina filma Ahmeda Imamovića, a na kopu je izgrađeno i cijelo montažno selo, uništeno u završnoj sceni filma.