2.4.08

Žalbe na presudu

Na Vrhovnom sudu Federacije jučer je održana sjednica Apelacionog vijeća u krivičnom predmetu protiv Karaj (Karray) Kamela bin Alija, “Abu Hamze”, optuženog zbog krivičnog djela razbojništva kod Kaknja, za koje je na prvostepenom, Kantonalnom sudu u Zenici, osuđen na dvije godine i deset mjeseci zatvora.
Na sjednici su, kako nam je potvrđeno u Vrhovnom sudu FBiH, razmatrane žalbe odbrane i tužilaštva. Federalna tužiteljica Hajrija Muftić – Hadžiomerović zastupala je žalbu Kantonalnog tužitelja iz Zenice na javnom dijelu sjednice kojom je predloženo da se preinači prvostepena presuda i odredi kazna zatvora u dužem vremenskom periodu, dok je branitelj optuženog ostao kod prijedloga da se ukine prvostepena presuda i odredi održavanje pretresa, te presuda preinači u odluci o kazni. Branitelj optuženog Ragib Hadžić u svom je obraćanju naglasio da smatra nedopuštenim navode iz žalbe zeničkog kantonalnog tužilaštva kojim se optuženi Karray Kamel vezuje za terorističke aktivnosti u Bosni i Hercegovini, iako ne postoji niti jedan dokaz, niti mu je suđeno u vezi s tim.
Tridesetog novembra prošle godine tročlano vijeće Kantonalnog suda u Zenici je četrdesetjednogodišnjeg Tunižanina bin Alija osudilo zbog razbojništva i nedozvoljenog držanje oružja i eksplozivnih materija. Karaj je optužen da je,s a još nekoliko osoba, napao jednu porodičnu kuću u Brnjicu, te povrijedio Zilku i Zijada Kovača, te da je ometen vriskom i zapomaganjem žrtava, nakon čega je razbojništvo prekinuto, a napadači su se povukli. Nastavak sjednice je zatvorenog tipa, a konačna presuda biće donesena u zakonskom roku od maksimalno petnaest dana.