1.4.08

Žalba

Kantonalno tužilaštvo Ze - do kanton jučer je potvrdilo da će ipak podnijeti žalbu na prvostepenu presudu Kantonalnog suda, kojim je Austrijanac Karl Sajzer osuđen na tri godine zatvora, nakon saobraćajke koju je izazvao 8. novembra prošle godine, nadomak Zenice.
Tužilaštvo i odbrana su postigli sporazum na dvije godine i osam mjeseci za Sajzera, ali sud nije prihvatio sporazum, nego je proveo glavni pretres. Upravo to je razlog za tužbu.
- Na početku suđenja Sajzer je priznao djelo, te je sud morao da se odredi prema njegovom priznanju. Iako nismo dobili pismeni otpravak, sud je u izreci presude naveo da uvažava priznanje i da ga je cijenio u odmjeravanju kazne. Ako ga uvažava i prihvaća, onda nema glavnog pretresa, koji, da bi bio vođen po zakonu, morao je započeti odbijanjem priznanja, jer se tek tada smiju iznositi neposredni dokazi, tvrde u Tužilaštvu.
Austrijanac Sajzer je pušten iz pritvora i nalazi se od vikenda u Austriji na liječenju, a nakon što slučaj dospije do Vrhovnog suda Federacije, biće donesena konačna i pravosnažna presuda.