9.4.08

Prekovremeno

Radnici Arcelor Mittal Zenica se prisiljavaju na šesnaestsatno radno vrijeme, rad u dvije smjene zaredom, te ih se ucjenjuje da napuste bolovanje zbog povreda, tvrdi se u pismu dostavljenom dopisništvu "Dnevnog avaza" od grupe radnika ove zeničke privatizirane kompanije.
Zatražili smo komentar u sjedištu kompanije, gdje nam je odgovoreno da "se radniku posao može produžiti sa 8 na 12 sati u slučaju da je nešto potrebno da se uradi i kad posao ne može da bude prekinut ili slično, uz obavezu da se radnik plati za prekovremeni rad".
- Budući da je proces pokretanja integralne proizvodnje u toku, svi prekovremeni radovi se moraju planirati unaprijed i moraju da budu odobreni prije nego li se sprovedu, tvrde u upravi.
Islam imamović, predsjednik sindikata Kompanije AM Zenica kaže da su primili niz pritužbi radnika da ih se prisiljava da se vrate sa bolovanja, i to pozivima na razgovor "da li njihova bolest dozvoljava neki drugi, lakši angažman", te neprestanim psihološkim pritiskom rukovodilaca.
- Ukazali smo da premor i pritisak na radnike rezultiraju većim brojem povreda. Od nove godine naovamo svakog mjeseca imamo prosječno jedanaest povreda, težih i lakših. Nažalost, rukovodioci u pogonima misle da su jači od medicine, da ako je radnik poslan na bolovanje, to ne znači da baš ne može raditi, kaže Imamović.
On nam je potvrdio da je ritam rada u pojedinim dijelovima kompanije "12-24", odnosno da radnici rade znatno više od 40 zakonski predviđenih, te dvanaest sati koje u toku sedmice, posebnim ugovorom, smiju provesti na poslu.
- Uprava smatra da je do povećanog broja povređivanja došlo jer se ne primjenjuju zaštitne mjere, a mi tvrdimo da su dijelom u pravu, ali da je uzrok premorenost i prekratki termini dobijeni da se posao uradi, kaže Imamović.