9.4.08

KAP ZDK

Zbog nepoštovanja odredbi kupoprodajnih ugovora u privatizaciji preduzeća, Agencija za privatizaciju Zeničko – dobojskog kantona tužila je sudu Ribnjak „Kamenica“ Zavidovići, „Inpek“ Zenica, „Bosnagraf“ Visoko, „Mahnjača“ Žepče, „Autoprevoz-Internacional“ Tešanj, TD „Progres“ Zenica, „Ukus“ Tešanj i „Velepromet-Uslužne djelatnosti“ Visoko. Predmet tužbenog zahtjeva je raskid ugovora zbog grubog kršenja ugovornih obaveza, saopćeno je jučer iz Agencije.
Na osnovu zaključaka Upravnog odbora Agencije za privatizaciju Zeničko-dobojskog kantona kojima je naloženo temeljitije kontrolisanje ugovora u postprivatizacijskom periodu, radnici Agencije pojačali su aktivnosti na kontroli svih privatizovanih preduzeća. Istovremeno, protiv Agencije za privatizaciju Ze – do kantona se vodi šesnaest sudskih postupaka, koje su pokrenuli kupci. U Agenciji tvrde da je za većinu upitan pravni osnov i osnovanost tužbenog zahtjeva te se očekuje da će većinu ovih sporova Agencija dobiti na sudu.

Agencija za privatizaciju ZDK je uputila demantij vlastite informacije i izvinjenje kompaniji "Ekro - prom", nakon što je dan ranije saopćila da je predmet njihove kupovine, preduzeće "Progres" iz Zenice, jedno od tuženih zbog neispunjavanja ugovornih obaveza u privatizaciji.
Saopćeno je da se radi o nenamjernoj grešci, te da je kupac "Ekro-prom" ispunio sve obaveze iz kupoprodajnog odnosa u slučaju "Progres", o čemu je još u avgustu 2005. izdato rješenje. Tužba, koja je bila spomenuta u Saopćenju Agencije, odnosi se na bivši "Progresov" prostor, na adresi Londža 92 u Zenici, a odnosila se na fizičko lice Nahmijaza Sarića, a ne na kupca - kompaniju.