9.4.08

Uspjeh zeničkih ljekara

Umjesto fizičkog uklanjanja oboljele dojke, tim ljekara zeničke Kantonalne bolnice predvođen dr. Harunom Drljevićem, ove sedmice je po prvi put u BiH uspješno izveo operaciju masktektomije, kojom se praktično čuvaju zdrave strukture oboljele dojke, dok se žljezdano tkivo dojke, odgovorno za nastanak raka dojke operiše, umjesto uklanja. Pacijentica, koja se uspješno oporavlja je sa područja centralne BiH.
- Preostale strukture dojke se u nastavku ovog onkološko-hiruškog zahvata popunjavaju specijalnim implantatom, pa je pacijentica, koja je zbog stanja bolesti trebala doživjeti amputaciju dojke, sada operisana i ima sačuvanu dojku. Preduvjet je da je pacijentica u grupi bolesnika kojima je moguće uraditi zahvat, s obzirom na nivo, stadij i osobine oboljenja, kaže dr. Drljević.
Zahvaljujući upravi bolnice i Zavodu za javno zdravstvo ZDK operacije su besplatne, a implatanti su nabavljeni uz pomoć udruženja "Život", koje usko sarađuje sa bolnicom i dr. Drljevićem, koji volontira u udruženju.
- Žena koja se suoči sa karcinomom dojke dvostruko je izložena šoku, prvi put kada dozna dijagnozu i naknadno kada sazna da je amputacija dojke šansa za produžetak života, pa je ovo svojevrstan psihološki plus za pacijenticu, kaže predsjednica udruženja "Život" Suadeta Bobić. Udruženje okuplja oko 450 žena oboljelih od karcinoma dojke sa područja ZDK. Ona istiće da je sve veći broj oboljelih žena, te da je dobna granica sve niža, tojest oboljevaju sve mlađe žene.
- Jako smo sretne zbog početka ovakvih operacija kod nas. Posebno nam je drago što je to urađeno kod mlade osobe, kaže Bobić.